Σάλλας: Έως 25 δισ. ευρώ το όφελος από "κούρεμα" 50%

Η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στο περιβάλλον με κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. (EUROKINISSI // ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ)
Η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στο περιβάλλον με κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. (EUROKINISSI // ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

"Όσοι υποστηρίζουν 'κούρεμα' πάνω από 21%, είτε δεν έχουν να χάσουν τίποτα είτε δεν έχουν καταλάβει τίποτα", υπογραμμίζει, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του προς αυτήν την επιλογή

Κατά του μεγαλύτερου του 21% κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους τάσσεται ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς είπε:

ADVERTISING

"Αυτοί που υποστηρίζουν το μεγάλο 'κούρεμα' των Ελληνικών Ομολόγων, δηλαδή το πάνω από 21%, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, ούτε από την κατάρρευση της Ελλάδας και φυσικά ούτε από τα χαρτοφυλάκια τους.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν αυτοί που δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και το πιθανότερο ούτε καν περί ποίου 'κουρέματος' πρόκειται. Το λυπηρό είναι ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται και άνθρωποι που οφείλουν να καταλαβαίνουν", υπογράμμισε.

Όπως τόνισε, εάν δεχθούμε ότι αντί για 21% το εθελοντικό κούρεμα θα φτάσει στο 50%, η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ουσιαστικά θα ισοδυναμεί με 20 έως 25 δισ. ευρώ σε παρούσες αξίες, και όχι 180 δισ. ευρώ, που "αφελώς ή από ελλιπή ενημέρωση" πιστεύουν πολλοί.

Το όφελος αυτό μάλιστα, η Ελλάδα σύντομα θα χρειαστεί να ξαναδανειστεί, από τις ευρωπαϊκές χώρες και το Δ.Ν.Τ., προκειμένου να ενισχύσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να μιλάμε για ένα όφελος τελικά της τάξεως των 10 με 15 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 360 δισ. του ελληνικού χρέους.

Δεν έχει γίνει αντιληπτό ποια δάνεια εξαιρούνται

"Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι στο προτεινόμενο από διαφόρους «κούρεμα» μέσω του PSI, εξαιρούνται τα Ομόλογα της ECB, περίπου € 60 δις ονομαστικής αξίας, τα δάνεια της Τρόϊκα, ύψους € 65 δις, άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 20 δις, τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου 15 δις, Ομόλογα λήξης μετά το 2020 άλλα 40 – 45 δις, άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές κλπ του Ελληνικού Δημοσίου και ασφαλώς εκείνους στο Εξωτερικό οι οποίοι και δεν προσήλθαν ούτε στο «κούρεμα» του 21% στο PSI του Ιουλίου", τόνισε.

Όπως σημείωσε ακόμη, "πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι αυτοί που δήλωσαν συμμετοχή για την συγκεκριμένη περίοδο λήξης Ομολόγων στο PSI του Ιουλίου, ήταν σχεδόν πάνω από 50% Ελληνικές Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρίες και Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία".

"Δηλαδή, όλη η ιστορία αφορά κυρίως το Ελληνικό Ασφαλιστικό και Τραπεζικό Σύστημα, για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ξαναδανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της αύξησης κουρέματος".

"Κατ' αυτόν τον τρόπο, είπε, θα έχουμε το φαινόμενο, το Ελληνικό Δημόσιο να αποδέχεται να διαγράψουν τα Ελληνικά Ιδρύματα, χρέος που θα τα οδηγήσει σε μείωση των αποθεματικών ή της κεφαλαιακής τους επάρκειας, για να δανειστεί στη συνέχεια και πάλι το Κράτος από Διεθνείς Οργανισμούς, με ό,τι αυτό σημαίνει πολιτικά και οικονομικά, για να επανακεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες και να καλύψει τα Ταμεία.

"Συνέπεια όλων αυτών", κατέληξε, "είναι να καταρρακώνεται η χώρα μας διεθνώς, να της ασκούν ακόμη περισσότερες πιέσεις, να δημιουργείται κίνδυνος μόλυνσης ολόκληρου του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως άλλωστε υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ασφαλώς να διαλύεται για πολλά χρόνια το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο έχει υποστεί ήδη δεκάδες δις ζημία από την όλη συζήτηση".

SHARE:

24Media Network