Σχέδιο Μπαρνιέ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες: Οι απαγορεύσεις που θα ισχύουν από το 2018

Σχέδιο Μπαρνιέ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες: Οι απαγορεύσεις που θα ισχύουν από το 2018

Την απαγόρευση στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να κάνουν δικές τους συναλλαγές από το 2018 προβλέπει σχέδιο του Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ. Τι θα συνέβαινε αν ίσχυε σήμερα

Την απαγόρευση από το 2018 στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες να κάνουν συναλλαγές για δικό τους λογαριασμό —όχι των πελατών τους— προβλέπουν σχέδια του Επιτρόπου της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει έως τότε να εκτιμήσουν, εάν κάποιες τράπεζες πρέπει να μεταφέρουν τις δικές τους συναλλαγές σε ξεχωριστά κεφαλαιοποιημένες μονάδες, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Οι τράπεζες θα «πιαστούν» στην απαγόρευση αυτή, εάν αναγνωρισθούν από τις ρυθμιστικές Αρχές ως «συστημικά σημαντικές» σε παγκόσμιο επίπεδο, ή εάν έχουν υπερβεί καθορισμένα χρηματοπιστωτικά όρια, σύμφωνα με το έγγραφο.

Περίπου 29 τράπεζες θα αντιμετώπιζαν την απαγόρευση των ίδιων συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρονται στο έγγραφο.

Οι εποπτικές Αρχές προβλέπεται ότι θα έχουν το ελεύθερο να επεκτείνουν την απαγόρευση σε μικρότερες τράπεζες, εάν αυτό «θεωρηθεί αναγκαίο από πλευράς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Το σχέδιο της ΕΕ περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την προώθηση της διαφάνειας στις συναλλαγές χρηματοδότησης μέσω αξιόγραφων, όπως οι συμφωνίες επαναγοράς (repos).

Ο κ. Μπαρνιέ έχει δεσμευθεί να προτείνει κανόνες για τη διάρθρωση των τραπεζών πριν από το τέλος της εντολής του αργότερα στη διάρκεια του έτους, δηλώνοντας ότι αποτελούν ένα ζωτικό μέρος της μάχης της ΕΕ κατά των πολύ μεγάλων για να χρεοκοπήσουν τραπεζών (too big to fail banks) που κυριάρχησε στη 5ετή θητεία του.

Ο Γάλλος αξιωματούχος είχε ταχθεί υπέρ των μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απαντώντας σε μία σειρά πρωτοβουλιών που είχαν αναληφθεί σε εθνικό επίπεδο στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, όπου οι ρυθμιστικές Αρχές ενέκριναν πέρυσι την απαγόρευση των ίδιων συναλλαγών των τραπεζών, γνωστή ως κανόνας Volcker. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του Ευρωκοινοβουλίου έχουν απορρίψει την προσέγγιση αυτή, αυξάνοντας τα εμπόδια που πρέπει να ξεπερασθούν για να γίνουν οι προτάσεις αυτές νόμος.

Ο κ. Μπαρνιέ σκοπεύει να παρουσιάσει τα σχέδια τους έως το τέλος Ιανουαρίου, ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των προτάσεων. Τα μέτρα πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωβουλή και τις εθνικές κυβερνήσεις για να καταστούν νόμος. Οι κανόνες για τις συναλλαγές χρηματοδότησης μέσω αξιόγραφων θα ισχύουν για όλες τις τράπεζες και τους επενδυτές της ΕΕ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network