Σε αναζήτηση “ενισχύσεων” ρευστότητας ο ΟΔΔΗΧ

Σε αναζήτηση “ενισχύσεων” ρευστότητας ο ΟΔΔΗΧ
Eurokinissi

Με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου του Απριλίου 2020 προχώρησε η Ελλάδα σε νέα έξοδο στις αγορές ώστε να στηρίξει τα διαθέσιμά της με ένα ποσό μέχρι τα 2 δισ. ευρώ.

Να επιβεβαιώσει την τακτική παρουσία της Ελλάδας στις αγορές, να ενισχύσει τα διαθέσιμα ρευστότητας της χώρας και να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την S&P επιδιώκει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με τη νέα έξοδο στις αγορές που γίνεται βέβαια εν μέσω μιας συνολικής αναστάτωσης λόγω των εξελίξεων στο γεωενεργεικό επίπεδο.

Πίεση στα επιτόκια

Πάντως η επιλογή επανέκδοσης (reopening) ενός υφιστάμενου τίτλου, αντί της έκδοσης νέου ομολόγου είναι, με βάση στελέχη της αγοράς, μια πιο ασφαλής επιλογή, καθώς υπάρχει μια αύξηση των αποδόσεων. Η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 3,08%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο τις τελευταίες ημέρες από τα προ ρωσικής εισβολής επίπεδα του 1,8% (ιστορικό χαμηλό 0,528%, 13/8/2021), ενώ το spread έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται σταθερά στις 200 μονάδες βάσης.

Το προφίλ του τίτλου

Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος είχε εκδοθεί στις 15 Απριλίου 2020 εν μέσω πανδημίας, με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013% και χθες η απόδοση ήταν στο 2,42%, ενώ από την έκδοση το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να αντλήσει ποσό μεταξύ 1 και 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα η προσφορά του 7ετούς, τον Απρίλιο του 2020, όταν είχε πρωτοεκδοθεί το ομόλογο, είχε σημειώσει ισχυρή ζήτηση και ικανοποιητικό επιτόκιο για τα δεδομένα των συνθηκών που επικρατούσαν τότε στην αγορά και το βιβλίο προσφορών είχε κλείσει με τις προσφορές των επενδυτών να υπερβαίνουν τα 5,9 δισ. ευρώ, με 128 επενδυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Το αρχικό guidance που είχε δοθεί τότε ήταν για επιτόκιο 230 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps και η πρώτη τιμολόγηση έδινε επιτόκιο περίπου 2,16%, αλλά τελικά το επιτόκιο κινήθηκε χαμηλότερα στο 2,013% ή MS + 200 μ.β. Το κουπόνι του ομολόγου είναι στο 2%.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Προς ώρας είναι σε εξέλιξη η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων με την αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο mid swaps συν 115 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 2,56%. Ωστόσο η ζήτηση, που φτάνει τα 5,8 δισ. ευρώ ενώ η διαδικασία συνεχίζεται, οδήγησε σε μείωση του επιτοκίου στις 110 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps.

Το υφιστάμενο ποσό του τίτλου είναι σήμερα 2,42 δισ. ευρώ και η ωρίμανση στις 22 Απριλίου του 2027.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε έξι ανάδοχες τράπεζες να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες και αφορά τις BNP Paribas, BofA Securities, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.

Η έκδοση αναμένεται να συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον και από τις θετικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων όπως οι JP Morgan, Citigroup, Société Générale, οι οποίοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά ομόλογα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα