Σε 'θέση μάχης' η Αθήνα ενόψει της επιστροφής του κουαρτέτου

Δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες. 
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Πληθαίνουν τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης. Στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικό και κόκκινα δάνεια. Πού βρίσκονται μέχρι στιγμής οι διαβουλεύσεις. Ποιο διαπραγματευτικό όπλο «έχασε» η Αθήνα και… ποιο άλλο κέρδισε

«Θέση μάχης» παίρνει εκ νέου η κυβέρνηση, ενόψει της επιστροφής του κουαρτέτου την ερχόμενη εβδομάδα – εκτός απροόπτου – στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν.

Ακόμη κι αν δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα επίσημα χείλη των δανειστών, η Αθήνα επιμένει να διαμηνύει πως μετά τις 20 Φεβρουαρίου οι επικεφαλής των θεσμών θα είναι και πάλι εδώ για τη δρομολόγηση της δεύτερης – και πιο καθοριστικής – φάσης της διαπραγμάτευσης από την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης πολλά, ενώ η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη. Μοναδικό όπλο της Αθήνας στον νέο γύρο διαπραγμάτευσης αποτελούν τα στοιχεία για  την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, τα οποία και έδειξαν πλεόνασμα ύψους 1,19 δισ. ευρώ. Η «ανάσα» αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία τώρα που η Ελλάδα «έχασε» από τη λίστα των διαπραγματευτικών της «χαρτιών» το όπλο της (μηδενικής) ύφεσης το 2015, η οποία τελικά αποδείχθηκε βαθύτερη (στο 0,7%).

Με σημαία λοιπόν το πλεόνασμα του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την ερχόμενη εβδομάδα το κουαρτέτο για την αποτελεσματικότητα των προτάσεών της, ώστε να κυλήσει ομαλά η διαδικασία και να ολοκληρωθεί επιτυχώς – και ει δυνατόν εντός Μαρτίου – η αξιολόγηση.

Όσο οι μέρες περνούν, τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης αντί να περιορίζονται, αυξάνονται. Ενδεικτική είναι άλλωστε η χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος με δηλώσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο, εξομοίωσε – σε σπουδαιότητα – το θέμα των κόκκινων δανείων με τα τρία μεγάλα αγκάθια της αξιολόγησης και δη το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και το φορολογικό. Έτσι μεμιάς, τα τρία μεγάλα «αγκάθια» γίνονται τέσσερα, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά.

Στο θέμα του ασφαλιστικού, οι θεσμοί επιμένουν για νέες περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο του φορολογικού, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να συγκλίνουν στο σενάριο να υπάρξουν τρεις διαφορετικές κλίμακες, σε άμεση σύνδεση με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στην εφορία.

Το δημοσιονομικό πεδίο θα συνεχίσει να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, καθώς οι δανειστές συνεχίζουν να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού.

Οι συστάσεις του Ντράγκι προς την ελληνική κυβέρνηση, να καταβάλλει μια σοβαρή προσπάθεια για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, φέρνουν το θέμα στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης.

Οι πληροφορίες όμως και από αυτό το μέτωπο δεν είναι ευχάριστες, καθώς οι πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να επεκτείνουν συνεχώς τη «λίστα» των κόκκινων δανείων που θα πρέπει να τεθούν προς πώληση, χωρίς προβλέψεις για μεταβατικές περιόδους προστασίας τους. Επί της ουσίας, οι δανειστές φέρονται διατεθειμένοι να ζητήσουν την πλήρη «απελευθέρωση» της αγοράς των κόκκινων δανείων, κάτι που βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση.

Υπό το πρίσμα αυτό και δεδομένης της χρονικής συγκυρίας, μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτο να μην λάβει πολιτική «διάσταση» η διαπραγμάτευση. Καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, για τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, είναι σχεδόν βέβαιο πως πέραν της προσφυγικής κρίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και η πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

SHARE:

24Media Network