“Σεισμός” στα ασιατικά χρηματιστήρια

“Σεισμός” στα ασιατικά χρηματιστήρια

Το λιτό ανακοινωθέν μετά την τηλεδιάσκεψη της G7 δεν στάθηκε ικανό να αλλάξει το κλίμα που διαμόρφωσε η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας. Οι ανησυχίες μεταφέρθηκαν στα Χρηματιστήρια της Ασίας (Vid)

Οι μεγαλύτερες απώλειες -σχεδόν 7%- σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο της Κορέας, όπου προσωρινά διεκόπησαν οι συναλλαγές.

Στο Χονγκ Κονγκ το χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 4,07%.

Ο δείκτης Hang Seng κατέγραφε απώλειες 852,78 μονάδων και είχε διαμορφωθεί στις 20.093,36 μονάδες στις 06:10′ ώρα Ελλάδος, μετά την έναρξη των συναλλαγών με πτώση 2,57%.

G20 και G7: Έτοιμοι για δράση

Οι χώρες της G20, της Ομάδας των 20 πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη, δήλωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμες να δράσουν από κοινού προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στις χρηματαγορές και οικονομική ανάπτυξη, σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Τα κράτη μέλη θα παραμείνουν σε στενή επαφή τις προσεχείς εβδομάδες και θα δράσουν από κοινού, με τους υπουργούς τους των Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τους τραπεζών να δεσμεύονται ότι θα “λάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες κατά τρόπο συντονισμένο για να στηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και μια ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης”.

“Δεσμευόμαστε να αναλάβουμε συντονισμένη δράση όπου χρειάζεται, για τη διασφάλιση της ρευστότητας και τη στήριξη της λειτουργίας των χρηματαγορών, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη”, επισημαίνουν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G7, της Ομάδας των επτά των πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, δεσμεύτηκαν και αυτοί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ανάπτυξης” έναντι της “ανάκτησης της έντασης στις χρηματαγορές”.

“Καμιά αλλαγή στις θεμελιώδεις αρχές δεν αιτιολογεί τις εντάσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα που υπέστησαν πρόσφατα η Ιταλία και Ισπανία”, δηλώνει η G7 προς τις αγορές που έθεσαν τις δύο αυτές χώρες στο στόχαστρό τους.

Οι δύο δηλώσεις υπογραμμίζουν τις ανησυχίες μετά την απόφαση την Παρασκευή το βράδυ του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’ s που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ λόγω του δημοσίου χρέους τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα