Σενάρια αναβολής της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος λόγω εκλογών

Οι εκπρόσωποι των θεσμών στο Υπουργείο Εργασίας.Στην φωτογραφία ο Νικόλα Τζιαμαρόλι ESM ,Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Οι εκπρόσωποι των θεσμών στο Υπουργείο Εργασίας.Στην φωτογραφία ο Νικόλα Τζιαμαρόλι ESM ,Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Πληροφορίες θέλουν τη διεξαγωγή του πρώτου review να αναβάλλεται για τον Νοέμβριο, έναντι του Οκτωβρίου - Πίσω πάει και η συζήτηση για το χρέος - Δεν έχουν ακόμη οριστεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ - Ανήσυχοι για τον αντίκτυπο των εκλογών στην οικονομία οι δανειστές

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζουν τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες που θέλουν την καθυστέρηση της διεξαγωγής της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, από τους δανειστές, λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού που επικρατεί στη χώρα, ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Αν και επισήμως δεν έχει τίποτα ανακοινωθεί, πηγές τόσο από τους κόλπους της Ευρωζώνης, όσο και από το ΔΝΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος για τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές, η πρώτη αξιολόγηση (review) του νέου προγράμματος της χώρας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Ωστόσο λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χώρα, ενόψει της νέας προσφυγής στην κάλπη, το σενάριο, από πλευράς των δανειστών, για χρονική μετάθεση της αξιολόγησης κυκλοφορεί ολοένα και πιο έντονα.

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές προσανατολίζονται στην αναβολή της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος για τον Νοέμβριο.

Οι εν λόγω ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως δεν αποκλείεται η αξιολόγηση να μην πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, αλλά τελικά τον Νοέμβριο.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως είναι ορατός ο κίνδυνος οι εκλογές - και η πολιτική αβεβαιότητα που παραδοσιακά τις συνοδεύει - να έχουν αυξημένο αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα σπεύδουν να επισημάνουν πως ακόμη Ελλάδα και δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει ως προς τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης.

Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν πως η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστεί από τις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα για το ελληνικό χρέος και δη την προοπτική αναδιάρθρωσής του.

Για καθυστερήσεις στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας προειδοποίησε το πρωί της Τρίτης και ο Π. Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ενημερώνοντας το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ο Τόμσεν προειδοποίησε ότι η εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων προφανώς και θα καθυστερήσει, εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, καθυστερώντας με τη σειρά της και την έναρξη της αξιολόγησης.

Όσο πιο αργά ξεκινήσει η νέα αξιολόγηση του νέου προγράμματος της χώρας, τόσο περισσότερο εκτιμάται πως θα αργήσει και η εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.

SHARE:

24Media Network