Servicers: Πώς θα διαχειριστούν 700.000 ακίνητα

Servicers: Πώς θα διαχειριστούν 700.000 ακίνητα
Ακίνητα EUROKINISSI

Ρυθμίσεις και πλειστηριασμούς περιλαμβάνει η στρατηγική των Servicers για την αξιοποίηση των 700.000 ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους. Το 20% με 30% των συγκεκριμένων ακινήτων θα βγουν σταδιακά προς πώληση τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η διαχείριση των περίπου 700.000 ακινήτων που αποτελούν εξασφαλίσεις σε «κόκκινα» δάνεια, ύψους 100 δισ. ευρώ που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους, αποτελεί την μεγάλη πρόκληση των Εταιρειών Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων για το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για ακίνητα όλων των κατηγοριών – κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα κ.ά.–, η αξίας των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 40 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγούν έμπειρα στελέχη του κλάδου, «η στρατηγική που έχει χαραχθεί και θα μπει σταδιακά σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει δύο άξονες: είτε ρυθμίσεις των δανείων που έχουν υποθήκη ακίνητο είτε απευθείας πωλήσεις και πλειστηριασμούς.

Την τάση έδωσε πρόσφατη μιλώντας σε συνέδριο για την κτηματαγορά η κα Λίλα Πατεράκη, επικεφαλής του τομέα Real Estate της doValue, της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου στην Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Πατεράκη, «η doValue από ένα χαρτοφυλάκιο με 250.000 ακίνητα που έχει ήδη στην κατοχή της, σχεδιάζει να διαθέσει στην αγορά περί τα 62.000 και πρόσθεσε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αναδιάρθρωση του δανείου, αλλά ένα ποσοστό 20% με 25% των συγκεκριμένων ακινήτων θα βγουν σταδιακά προς πώληση τα επόμενα πέντε χρόνια».

Συνολικά ένα ποσοστό της τάξης του 25%-30% των 700.000 ακινήτων θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση τα επόμενα χρόνια, δηλαδή περί τα 200.000 ακίνητα θα διατεθούν μέσω πλειστηριασμών, που θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στα επιχειρησιακά σχέδια των funds και των εταιρειών διαχείρισης που έχουν αναλάβει την υλοποίησή τους.

1η επιλογή οι ρυθμίσεις

Το σκέλος των ρυθμίσεων αποδεικνύεται σημαντικό για τους servicers, με τους ίδιους να σημειώνουν πως αποτελεί βασική προτεραιότητα τους. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές του κλάδου προσφέρουν βιώσιμες λύσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνουν και άφεση χρέους (κούρεμα οφειλής) το οποίο σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και το 30%. Από τις αρχές του 2020 έως σήμερα οι εταιρείες διαχείρισης φέρεται να έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις, συνολικού ύψους άνω των 7,3 δισ. ευρώ, σε χαρτοφυλάκια που έχουν τιτλοποιηθεί ή μεταβιβαστεί.

Όσον αφορά στο σκέλος των πλειστηριασμών, όπως σημείωσε προσφάτως ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) και διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, κ. Τάσος Πανούσης, στα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια αυτό συμβάλλει μόλις στο 20% των ανακτήσεων, με το υπόλοιπο 80% να αφορά σε ρυθμίσεις και πληρωμές δανειοληπτών.

Σύμφωνα με την κυρία Πατεράκη, τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα θα έχουν χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, σε σχέση με το να τα αποκτούσε κάποιος απευθείας από την αγορά, γεγονός που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών, Ελλήνων, αλλά και ξένων. «Η σταδιακή άρση του εμποδίου της ανάγκης να έχει κανείς το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων για την αγορά, μέσω της διάθεσης χρηματοδοτικών πακέτων, θα βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της απορρόφησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δάνεια για την αγορά ακινήτου μέσω πλειστηριασμού

Την ίδια στιγμή οι συστημικές τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να χρηματοδοτήσουν άμεσα τους ενδιαφερόμενους για την αγορά ακινήτων που είτε βρίσκονται στην κατοχή των ίδιων των τραπεζών είτε βρίσκονται στη φάση του πλειστηριασμού.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δάνεια που θα χορηγούνται προς τους ενδιαφερόμενους υπό την προϋπόθεση ίδιας συμμετοχής 30%, με το υπόλοιπο 70% να το χρηματοδοτεί η τράπεζα και μάλιστα κατόπιν ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας και φερεγγυότητας του υποψήφιου αγοραστή, όπως δηλ. ισχύει και για τα υπόλοιπα στεγαστικά δάνεια που χορηγούνται αυτή την περίοδο.

Τα νέα αυτά δάνεια όμως θα έχουν δύο σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα παραδοσιακά προϊόντα για την αγορά ακινήτου. Η πρώτη αφορά στην προσημείωση που θα φέρουν τα συγκεκριμένα δάνεια. Συγκεκριμένα η προσημείωση στα συγκεκριμένα δανειακά προϊόντα θα μπαίνει στο προς αγορά ακίνητο, χωρίς να απαιτείται από τον αγοραστή να βάλει προσημείωση σε άλλο ακίνητο για την αγορά του νέου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με τον χρόνο εκταμίευσης καθώς ενώ στα παραδοσιακά στεγαστικά δάνεια ο συνήθης χρόνος για την εκταμίευσή τους ανέρχεται σε 2 μήνες, στα δάνεια που θα χρηματοδοτούν αγορές ακινήτων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ή απευθείας μέσω πλειστηριασμών, η εκταμίευση θα γίνεται μόλις σε 10 ημέρες.

Είσοδο στο real estate

Ο τεράστιος όγκος των ακινήτων που έχει μεταφερθεί σε funds είναι και η αιτία που όλα τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά, όπως η doValue, η Intrum και η Davidson Kempner, εκτός από τις εταιρείες διαχείρισης, έχουν συστήσει και εταιρείες real estate, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσω πωλήσεων που προωθούν από ειδικές πλατφόρμες που έχουν αναπτύξει.

Εντονη είναι η παρουσία του ιταλικού ομίλου doValue, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της ομώνυμης εταιρείας διαχείρισης, αλλά και της doValue Real Estate, που διαχειρίζεται τα ακίνητα που περιέρχονται στην κυριότητά της μέσω πλειστηριασμών. Ο ιταλικός όμιλος έχει αναπτύξει την πλατφόρμα Altamira για τη διάθεση των ακινήτων που η doValue έχει πλέον στην κυριότητά της, αλλά και αυτών που βγαίνουν σε πλειστηριασμό μέσω του e-auction.

Αντίστοιχη δραστηριότητα έχει αναπτύξει ο σουηδικός όμιλος Intrum, που δραστηριοποιείται τόσο στην αγορά όσο και τη διαχείριση κόκκινων δανείων, ενώ για τη διαχείριση των ακινήτων από τα δάνεια που έχουν ρευστοποιηθεί, έχει συστήσει την Intrum REO Solutions, που αποτελεί επίσης πλατφόρμα προβολής ακινήτων που περιέρχονται στην κατοχή του Ομίλου.

Η Davidson Kempner, τέλος, δραστηριοποιείται στη διαχείριση δανείων μέσω της Cepal και για τη διαχείριση ακινήτων προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι σε στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Resolute Asset Management για τη σύσταση κοινής εταιρείας με την επωνυμία Resolute Kaican Greece, που θα εστιάσει στη διαχείριση και αξιοποίηση χαρτοφυλακίων ακινήτων από ανακτήσεις και πλειστηριασμούς και τη δημιουργία αξίας για μεγάλα εμπορικά ακίνητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα