Σφίγγει ο κλοιός: Ο Σόιμπλε αυτή τη φορά δεν αποκλείει ενδεχόμενο χρεοκοπίας

default image

Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας λέει ο Σόιμπλε με δήλωση - βόμβα στη Wall Street Journal. Όπως μεταδίδει η WSJ, ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τις περισσότερες ιδέες της Κομισιόν για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Ανοικτό είναι για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal και σε ερώτηση αν θα μπορούσε να επαναλάβει σήμερα τη δήλωση που είχε κάνει το 2012 ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, ο κ.Σόιμπλε απαντά:

“Θα πρέπει να το σκεφτώ πάρα πολύ πριν επαναλάβω τη δήλωση εκείνη στην παρούσα φάση”.

“Η κυρίαρχη και δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας έβαλε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση” λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστροφή των επιπτώσεων της πενταετίας του μνημονίου.

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τις περισσότερες ιδέες της Κομισιόν για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ο ίδιος προειδοποίησε το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιοριστεί στον ρόλο που έχει ως ένας από τους τρεις θεσμούς που επιβλέπουν την εφαρμογή του προγράμματος, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Πολλοί μιλούν για πράγματα που είτε δεν καταλαβαίνουν, είτε δεν είναι υπεύθυνοι γι’ αυτά” ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε:

“Η Κομισιόν παίζει τον ρόλο της ως ένας από τους τρεις θεσμούς. Αλλά πρέπει να αναλαμβάνει δράση εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της”, τόνισε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι η Ελλάδα “πρέπει να ολοκληρώσει το (τρέχον) πρόγραμμα και δεν διαθέτει πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πέρσι, ενώ συγχρόνως επαναλαμβάνει ότι δεν χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα”.

Παρόλα αυτά, λέει ότι “οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών ήταν ανέκαθεν σκληρές, αλλά όλες κατέληξαν σε επιτυχία”. Συμπληρώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία.

Εκτός συζήτησης είναι πάντως και η πρόταση να διασπαστεί η τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος σε μικρότερες δόσεις που θα συνδέονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, όπως και η έκκληση για μια πολιτική λύση που θα υπερβαίνει τις τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα