“Σήμα” για επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Διαβάζεται σε 1'
“Σήμα” για επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη
ISTOCK

Την Παρασκευή η Eurostat είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει τα συνολικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα.

Επιτάχυνση μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν οι εκτιμήσεις της αγοράς παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο. Ειδικότερα, σε εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έτρεξε με ρυθμό 2,8% ετησίως επιταχύνοντας αισθητά από το 2,4% του Απριλίου. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Reuters περίμενε μεν την επιτάχυνση, αλλά σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα στο 2,7% ετησίως.

Σε επίπεδο μήνα ωστόσο, η σύγκριση Μαΐου – Απριλίου έδειξε αύξηση κατά 0,2% όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές, σημαντικά χαμηλότερα από το 0,6% της προηγούμενης μηνιαίας σύγκρισης.

Στο μέτωπο των υποκείμενων πιέσεων, ο λεγόμενος δομικός δείκτης (που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) διατηρήθηκε σταθερός στο 3% ετησίως. Σύμφωνα με τα εθνικά γερμανικά στατιστικά πρότυπα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε αύξηση στο 2,4% ετησίως τον Μάιο από το 2,2%, ενώ σε μηνιαία βάση μειώθηκε οριακά κατά 0,1% μετά το +0,5% του Απριλίου.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Eurostat είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει τα συνολικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα