Σκηνικό κατάρρευσης με οδηγό τις τράπεζες

Σκηνικό κατάρρευσης με οδηγό τις τράπεζες
ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Πανικός στο χρηματιστήριο Αθηνών με τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Φήμες και Spreads βύθισαν τον γενικό δείκτη τιμών. Πτώση για 8η συνεχόμενη συνεδρίαση

Επιδεινώνεται το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά με τις τραπεζικές μετοχές να αυξάνουν τις απώλειες τους, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

Την ίδια στιγμή ξαναφουντώνει η συζήτηση περί χρεοκοπίας της χώρας με τους Financial Times να υποστηρίζουν ότι είναι αναπόφευκτη.

Με συνολικές απώλειες 8,51% έκλεισε την εβδομάδα η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία κινήθηκε σε πτωτική τροχιά για όγδοη συνεχή συνεδρίαση, στη σκιά της εκτόξευσης των ελληνικών Spreads και CDS, αλλά και εν μέσω φημών ότι δύο ελληνικές τράπεζες ενεργοποίησαν τον μηχανισμό άντλησης ρευστότητας ELA.

Τη μεγαλύτερη πτώση, από τις τραπεζικές μετοχές σημείωσαν οι μετοχές της Atebank (-8,33%), της Εθνικής (-7,64%), του Τ.Τ (-7,08%), της Πειραιώς (-6,67%), της Eurobank (-5,98%) και της Alpha Bank (-5,00%).

O γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 880,08 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,02%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 866,61 μονάδες, όταν σημείωνε απώλειες έως και 2,54%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 58,037 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,98%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,98% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,25%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της MIG (+7,14%), της Coca Cola 3E(+3,03%) της Βιοχάλκο (+1,56%), της ΔΕΗ (+0,37%) και της Κύπρου (+0,87%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των τροφίμων (+2,93%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,77%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών (-5,22%), της Υγείας(-3,45%) και των Χημικών (-2,90%).

Ανοδικά κινήθηκαν 45 μετοχές, 84 πτωτικά και 55 παρέμειναν σταθερές.

Άμεση παρέμβαση ζητά ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ

Την παρέμβαση των αρμοδίων και των διοικήσεων που έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η χρηματιστηριακή απαξίωση ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) κ. Α. Μωραϊτάκης, με επιστολή του προς στον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο.

Ο κ. Μωραϊτάκης σημειώνει ότι οι χρηματιστηριακές τιμές καταρρέουν επί ένα μήνα και αν δεν γίνει κάτι οι θυσίες του ελληνικού λαού θα είναι μάταιες.

Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου του ΣΜΕΧΑ:

“Η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την οικονομία αντικατοπτρίζεται με την αξία των τίτλων στις χρηματιστηριακές αγορές. Σημειώνεται ότι βάσει διεθνών θεωριών επενδύσεων οι “αξίες” διατηρούνται σε όλους τους οικονομικούς κύκλους και υπεραποδίδουν στους θετικούς.

Όμως στην Ελλάδα οι χρηματιστηριακές τιμές καταρρέουν συνεχώς τον τελευταίο μήνα, ακόμη και σε μη τραπεζικές εταιρίες που δεν έχουν σχέση με την διακράτηση του δημόσιου χρέους και ενδεχόμενο “κούρεμα”. Υπογραμμίζεται ότι και οι ελληνικές Τράπεζες έχουν πολύ μεγαλύτερη εσωτερική αξία από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις με πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και τη δυνατότητα άμεσης προσφυγής στα 30 δισ του ΤΧΣ, που δεν έχουν αξιοποιήσει ακόμη.

Κανείς αρμόδιος δεν παρεμβαίνει, ούτε και οι διοικήσεις της επιλογής της Κυβέρνησης. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα είναι μάταιες αν δεν σταματήσει άμεσα αυτή η χρηματιστηριακή απαξίωση.

Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις, εάν επιθυμείτε να εμπιστευθείτε και να συμβουλευθείτε τους επαγγελματίες του χώρου και την γνώση του μεγάλου τμήματος της αγοράς, που εκπροσωπεί 1,5 εκατομμύριο επενδυτές και δεν έχει συγκρούσεις συμφερόντων, ενώ επιθυμεί διακαώς την σωτηρία της χώρας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα