Σκηνικό κατάρρευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σκηνικό κατάρρευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών
ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (EUROKINISSI // ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η απόφαση του Eurogroup για αναβολή εκταμίευσης της 6ης δόσης οδήγησε σε "Κραχ" το χρηματιστήριο Αθηνών. Μεγάλη βουτιά στις τραπεζικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε κάτω από τις 750 μονάδες

Ημέρα τρόμου για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η απόφαση του Eurogroup για αναβολή της 6ης δόσης βούλιαξε τον γενικό δείκτη τιμών.

Από την έναρξη της συνεδρίασης οι τάσεις ήταν πτωτικές, ενώ και η συνέντευξη τύπου του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν ηρέμησαν τους επενδυτές που προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Το “ξεπούλημα” των τραπεζικών μετοχών, οδήγησε την αγορά σε μεγάλη πτώση, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου του 1993, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στις διεθνείς αγορές.

Οι ανησυχίες για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο να ανοίξει και πάλι το θέμα συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης, τρόμαξε τους επενδυτές.

Το κλίμα επιδείνωσε η αναβολή της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 Οκτωβρίου, γεγονός που καθυστερεί την καταβολή της έκτης δόσης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 730,33 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 6,28%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 60,345 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 7,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,76% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 5,52%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διασώθηκε μόνο η μετοχή της Folli Follie παραμένοντας σταθερή, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-18,18%), του Τ.Τ (-15,28%), της Εθνικής (-14,12%), του ΟΠΑΠ (-12,74%), της Μυτιληναίος (-11,29%), της Alpha Bank(-9,84%) και της Eurobank(-9,41%).

Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν πτωτικά και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες της Υγείας (-13,77%), των ταξιδιών (-12,34%) και των Τραπεζών (-10,77%).

Ανοδικά κινήθηκαν 18 μετοχές, 121 πτωτικά και 32 παρέμειναν σταθερές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα