Σόιμπλε: Δε θα αναγκάσουμε την Ελλάδα να μείνει στο ευρώ

epa02773612 German Finance Minister Wolfgang Schaeuble speaks during a debate of the Greek financial crisis in the Bundestag in Berlin, Germany, 10 June 2011. Reports state that  Schaeuble indreased his calls for bondholders to assume a 'fair' share of further Greek aid, setting Europe's biggest economy on a collision course with the European Central Bank. Schaeuble appealed for backing for a second bailout for Greece to ensure a stable euro and bolster the global economy.  EPA/TIM BRAKEMEIER
epa02773612 German Finance Minister Wolfgang Schaeuble speaks during a debate of the Greek financial crisis in the Bundestag in Berlin, Germany, 10 June 2011. Reports state that Schaeuble indreased his calls for bondholders to assume a 'fair' share of further Greek aid, setting Europe's biggest economy on a collision course with the European Central Bank. Schaeuble appealed for backing for a second bailout for Greece to ensure a stable euro and bolster the global economy. EPA/TIM BRAKEMEIER EPA

Διαβάστε τι δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Πιθανά όλα τα σενάρια για την παραμονή στο ευρώ

Η Γερμανία είναι έτοιμη να εξετάσει επιπρόσθετα μέτρα για να βοηθήσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά η η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ.

"Αν οι Έλληνες έχουν κάποια ιδέα για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, επιπροσθέτως, για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, μπορούμε να το συζητήσουμε και να το σκεφτούμε", φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

"Όμως σε τελική ανάλυση το θέμα είναι να ξανακάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, να επιτρέψουμε στην οικονομία να αναπτυχθεί και να ανοίξουμε το δρόμο για να ξαναβγεί η χώρα στις διεθνείς αγορές", πρόσθεσε.

"Γι' αυτό απαιτείται να γίνουν οι συμφωνημένες, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά η χώρα δεν θα έχει προοπτικές", προειδοποίησε ο Σόιμπλε.

Την Παρασκευή το Βερολίνο είχε ανακοινώσει ότι θα στηρίξει ένα ευρωπαϊκό "αναπτυξιακό σύμφωνο", σε μια προσπάθεια να αποπέμψει τις επικρίσεις που έχει δεχτεί για την επιμονή του στη λιτότητα. Σημείωσε όμως ότι η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ είναι δική της επιλογή.

"Καταλαβαίνω καλά τους Έλληνες υποφέρουν πολύ. Δεν υπάρχει άνετος δρόμος για την Ελλάδα", είπε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας: "Δεν υπάρχει καλύτερη λύση. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει τώρα αν έχει τη δύναμη να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες πλειοψηφίες για κάτι τέτοιο. Ελπίζω μόνο οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα να λογικευτούν σύντομα".

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη αλλά δεν μπορεί και να την αναγκάσει να παραμείνει.

"Ασφαλώς δεν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να φεύγει, αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο. Όμως θα ήμασταν μια ασυνήθιστη κυβέρνηση αν δεν προετοιμαζόμασταν για όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και καταστάσεων που δεν θα ήταν εύκολες για την Ευρώπη", κατέληξε.

Δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ

Σε άλλη συνέντευξη, στην αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν "η ακριβότερη λύση για όλους τους εμπλεκόμενους" αν και πλέον θα στοίχιζε λιγότερο σήμερα απ' ότι στην αρχή της κρίσης χρέους.

"Στην αρχή της κρίσης θα κόστιζε πολύ περισσότερο. Σήμερα όλοι στις αγορές είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανότητες", είπε.

"Ωστόσο, το συνετό είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Μια έξοδος από την ευρωζώνη θα οδηγούσε τη χώρα στην ένδεια. Δεν γίνεται και δεν θα πρέπει να μας είναι αδιάφορο αν μια χώρα στη νοτιοανατολική πλευρά μας καταλήξει στο χάος. Ακόμη και παραβλέποντας ότι οι τράπεζες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη θα υφίσταντο σημαντικές απώλειες", πρόσθεσε.

SHARE:

24Media Network