Σόιμπλε: Δε θα ασχοληθούμε πολύ με την Ελλάδα σήμερα

Σόιμπλε: Δε θα ασχοληθούμε πολύ με την Ελλάδα σήμερα

Τον πήχυ των προσδοκιών από το σημερινό Eurogroup έσπευσε να κρατήσει χαμηλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας τη δυσκολία να βρεθεί συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα ο Μοσκοβισί εξέφρασε ελπίδα το Eurogroup να στείλει μήνυμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης σύντομα, κάνοντας λόγο για success story της Ελλάδας

“Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή”, τόνισε, προσερχόμενος στο Eurogroup o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα”, προσέθεσε.

“Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία”, είπε.

Ο κ.Σόιμπλε έσπευσε έτσι να κρατήσει χαμηλά των πήχυ των προσδοκιών από τη σημερινή συνεδρίαση, στην οποία όμως όλες οι πλευρές προσέρχονταν με μειωμένες προσδοκίες.  Παρόλα αυτά κρίσιμο θα είναι εάν σήμερα θα δοθεί το σήμα για την επιστροφή των θεσμών, ώστε να ξεκινήσει νέα συζήτηση με στόχο να υπάρξει τεχνική συμφωνία έστω μέχρι τις 7 Απριλίου, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να ληφθούν οι αποφάσεις για πλεονάσματα και να έρθει εγκαίρως η δόση με την οποία θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις χρέους του Ιουλίου.

Για αυτό λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, οι επικεφαλείς των θεσμών συναντήθηκαν με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, σε μία νέα προσπάθεια απεμπλοκής έστω στο παρά πέντε του Eurogroup, με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Για μία ακόμη φορά πάντως φαίνεται και η διαφορετική προσέγγιση Γερμανίας- Γαλλίας στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα. Σε αντίθεση με τον “ψυχρό” Σόιμπλε, Μοσκοβισί και Σαπέν στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα, με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων να εκφράζει μάλιστα την ελπίδα πως το σημερινό Eurogroup θα στείλει μήνυμα ότι Αθήνα και θεσμοί προχωρούν προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «ομαλά» και «σύντομα».

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ειδικότερα ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος από το Eurogroup του Φεβρουαρίου και μετά, κυρίως μετά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα που επέτρεψε στις δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά. Ο ίδιος τόνισε ότι «ο εχθρός μας είναι η αβεβαιότητα», λέγοντας πως όσο πιο πολύ καθυστερούν οι αποφάσεις, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, οι επενδυτές περιμένουν και η ανάπτυξη είναι ισχνή. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας και με μία πιο σταθερή οικονομία.

Στο ερώτημα “εάν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις με τον κ.Τσίπρα”,  ο Γάλλος επίτροπος απάντησε “δε θα πω ποιος πρέπει να κυβερνάει την Ελλάδα” και σημείωσε ότι από τον Ιουλιο του 2015 και μετά, η ελληνική κυβέρνηση ανέκτησε το χαμένο έδαφος, προχωρώντας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, όπως στο συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Μπαίνουμε σε μία διαδικασία που είναι success story», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σημαντική, γιατί θα στείλει θετικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι φυσικά η κυβέρνηση Τσίπρα έπραξε πράγματα και πως τώρα χρειάζεται να γίνουν και άλλες προσπάθειες για να ενισχυθεί η εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι “τώρα οι συζητήσεις μας γίνονται με αυτή την κυβέρνηση, όταν έρθει ο χρόνος και γίνουν εκλογές θα συζητάμε με την επόμενη κυβέρνηση, όπως συζητούσαμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά ας μην εμπλέκουμε τα πολιτικά. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση”.

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή και θα εξακολουθήσει να το κάνει. «Εργαζόμαστε στενά με το ΔΝΤ, προκειμένου να φτάσουμε σε μία συνολική συμφωνία με όλες τις πλευρές», υπογράμμισε.  Στο ερώτημα εάν ο ESM θα μπορούσε να γίνει το “ευρωπαϊκό ΔΝΤ” απάντησε πάντως χαρακτηριστικά ότι “είναι μέρος των στοχασμών για το μέλλον”.

Πηγή φωτογραφίας: AP/Virginia Mayo

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα