Αργεντινή: SOS από το τραπεζικό σύστημα – Περιορισμοί στην έξοδο κεφαλαίων

Αργεντινή: SOS από το τραπεζικό σύστημα – Περιορισμοί στην έξοδο κεφαλαίων
Μαουρίσιο Μάκρι AP

Η Αργεντινή προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί από την πληγωμένη οικονομία της. Μέτρα της κεντρικής τράπεζας για την έξοδο κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Από τη στιγμή που ο Μαουρίτσιο Μάκρι έχασε τις προκριματικές εκλογές στην Αργεντινή, η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής να επιβάλλει περιορισμούς στην έξοδο κεφαλαίων στο εξωτερικό η οποία πλέον θα χρειάζεται την ειδική άδειά της.

Οταν, λοιπόν, οι τράπεζες της χώρας θα παίρνουν εντολή από τους πελάτες τους να μεταφέρουν ποσά στο εξωτερικό, θα πρέπει να ρωτούν πρώτα την κεντρική τράπεζα και εφόσον λάβουν τη σχετική έγκριση θα προχωρούν τη διαδικασία.

Το μέτρο αυτό κρίθηκε απαραίτητο διότι εδώ και ένα μήνα η ρευστότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων έχει υποχωρήσει κατά 15% καθώς πολλοί Αργεντίνοι έσπευσαν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να προφυλαχθούν από ένα ενδεχόμενο bank run.

Οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή, στις οποίες ο νυν πρόεδρος Μάκρι κατεβαίνει πλέον ως outsider, είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Οκτώβρη.

Η οικονομία δοκιμάζεται τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια αφού ο Μάκρι όχι μόνο δεν κατάφερε να φέρει την ανάπτυξη αλλά με τις πολιτικές του βάθυνε την ύφεση. Πέρυσι η χώρα πήρε το μεγαλύτερο δάνειο της ιστορίας από ΔΝΤ ύψους 50δις δολαρίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα