Σρέντερ: Η κρίση αναγκάζει την Ελλάδα να ξεπουλά την περιουσία της

Gerhard Schroeder, Bundeskanzler a.D., Aufsichtsratsvorsitzender der Nord Stream AG, Mitglied des dreikoepfigen Direktoriums des russisch-britischen Oelkonzerns TNK-BP in seinem Buero beim Interview - Mittelformat - nur halbe Aufloesung gesendet
Gerhard Schroeder, Bundeskanzler a.D., Aufsichtsratsvorsitzender der Nord Stream AG, Mitglied des dreikoepfigen Direktoriums des russisch-britischen Oelkonzerns TNK-BP in seinem Buero beim Interview - Mittelformat - nur halbe Aufloesung gesendet STEFAN THOMAS KROEGER

Σκληρές αλήθειες από τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ. Ζητά περισσότερο χρόνο για την Ελλάδα. Επιμένει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν σωστό

Περισσότερο χρόνο χρειάζεται η Ελλάδα εκτός από μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Frankfurter Sonntagszeitung".

Τονίζει ότι "οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα, πριν ξεσπάσει η κρίση που απλώς αναγκάζει την Ελλάδα να ξεπουλά την περιουσία της".

Ερωτώμενος σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην Νομισματική Ένωση, ο κ. Σρέντερ επαναλαμβάνει ότι επρόκειτο για κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι για απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, όπως λέει, δεν είχε λόγο να αμφισβητήσει την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν μάλιστα "η Ελλάδα αποτελεί το λίκνο της Ευρώπης".

Παραδέχεται ωστόσο ότι υπήρχαν δομικά σφάλματα στην δημιουργία του ευρώ, η οποία δεν συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη πολιτική ενοποίηση και εκτιμά ότι "τώρα είναι η ευκαιρία να αρθούν αυτά τα σφάλματα".

Αναδεικνύει ακόμη την ανάγκη να γνωρίζουν οι Γερμανοί ότι "το συμφέρον μας σε μια κοινή αγορά και μια ενισχυμένη ολοκλήρωση είναι μεγαλύτερο από ο,τιδήποτε άλλο, πολιτικά ή οικονομικά".

Ο πρώην Καγκελάριος απορρίπτει πάντως κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η παραβίαση εκ μέρους της Γερμανίας των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας συνέβαλε στην σημερινή κρίση, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με τον γερμανικό προϋπολογισμό το 2003 ή το 2004.

Αναφέρεται δε στην "Ατζέντα 2010", υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ πιο σημαντική από την υπέρβαση των ορίων του ελλείμματος.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE: