Χρήματα με λάσπη και χώμα στις τράπεζες

Χρήματα με λάσπη και χώμα στις τράπεζες

Η θωράκιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος οδήγησε τους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες. Άλλα χαρτονομίσματα έχουν χώμα, άλλα τα φέρνουν σε νάιλον σακούλες και άλλοι επιστρέφουν δολάρια

Η οικονομική κρίση φαίνεται πως ανάγκασε αρκετούς πολίτες σε σπασμωδικές κινήσεις, προκειμένου να περισώσουν τις ελάχιστες οικονομίες και αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής.

Και ενώ οι καταθέσεις των συμπολιτών μας επέστρεψαν σε ελληνικές τράπεζες από την περασμένη Παρασκευή - ποσό που μάλιστα υπολογίζεται στα 500 με 800 εκατ. ευρώ - η μορφή τους μαρτυρά το δρόμο που ακολούθησαν μέχρι το κατώλφι τραπεζικών υποκαταστημάτων.

Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", αρκετά από αυτά, ήταν χαρτονομίσματα που προέρχονταν από σεντούκια, τραπεζικές θυρίδες και... κήπους.

Όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος στην εφημερίδα, "μετά τη θωράκιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη νέα δόση δανείου που εξασφαλίσαμε στη Σύνοδο Κορυφής, ο κόσμος αποφάσισε να επιστρέψει τα χρήματά του. Αλλά η μορφή τους μαρτυρά την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί".

"Τους τα δώσαμε φρέσκα και καθαρά από την Τράπεζα της Ελλάδος και μερικοί μάς τα έφεραν πίσω βρόμικα, σε νάιλον σακούλες, με χώματα", α υπονοώντας ότι κάποιοι τα είχαν θάψει στον κήπο τους.

Στο γκισέ και δολάρια

Στέλεχος μικρότερης ιδιωτικής τράπεζας επιβεβαίωσε επίσης την τάση επιστροφής, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι μερικοί ιδιώτες έφεραν πίσω δολάρια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποια νοικοκυριά είχαν μετατρέψει τα ευρώ σε δολάρια το προηγούμενο 18μηνο, γιατί φοβούνταν ότι το ευρώ θα διαλυόταν ή η Ελλάδα θα αποχωρούσε από την ευρωζώνη.

Επιφυλακτικοί ακόμα οι καταθέτες

Παρά τη βελτίωση των τελευταίων ημερών, η εικόνα των καταθέσεων παραμένει αρνητική. Τραπεζίτες ανεβάζουν τη μείωση των καταθέσεων που ανήκουν σε νοικοκυριά και εταιρείες στα 3 με 4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, με βάση την εικόνα που έχουν από τα σχετικά νούμερα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ως γνωστόν, η μείωση των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εντυπωσιακή από τα τέλη του 2009 μέχρι σήμερα και αποδίδεται, αφ' ενός, στις ανησυχίες για τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, που οδήγησε σε εκροή αρκετών δεκάδων δισ. ευρώ στο εξωτερικό και στα σεντούκια, και αφ' ετέρου, στην οικονομική κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών και ιδιωτικών επιχειρήσεων ανέρχονταν σε 237,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009, για να πέσουν στα 209,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010.

Οι εν λόγω καταθέσεις ανέρχονταν σε 199,1 δισ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου Μαρτίου και στα 191,9 δισ. στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οικονομική Κρίση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ζεστό χρήμα από καταθέτες στις τράπεζες

SHARE:

24Media Network