Στα ‘βαθιά’ Ρουμελιώτης – Πανταλάκης

Στα ‘βαθιά’ Ρουμελιώτης – Πανταλάκης

Χωρίς Επίτροπο αλλά με νέο διευθύνοντα σύμβουλο, τον Θ. Πανταλάκη, η νέα διοίκηση Attica Bank, υπό τον πρόεδρο κ. Π. Ρουμελιώτη, ξεκινάει άμεσα την εφαρμογή μιας γενναίας αναδιάρθρωσης, ανεξάρτητα με την πορεία του πορίσματος της Ττε, με την οποία συνεργάζεται ήδη αρμονικά

Μετά την πλήρη ανασύνθεσή του και μετά την έγκριση και της γενικής συνέλευσης των μετόχων, συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, υπό τον πρόεδρο κ. Παν. Ρουμελιώτη και το διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Θεοδ. Πανταλάκη.

Απόλυτα συνειδητοποιημένοι στο νέο τους ρόλο, και με αίσθημα ευθύνης προς τους μετόχους της Τράπεζας, το Προσωπικό, αλλά και ειδικότερα τους 100.000 μηχανικούς και τους 25.000 συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ , οι επικεφαλής της Τράπεζας , χαιρετίζουν την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), σύμφωνα με την οποία επανέρχεται η Τράπεζα στον καθημερινό της ρόλο, παρέχοντας νέες χρηματοδοτήσεις.

Μόλις λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης των μετόχων ( από την οποία παραιτήθηκαν οι κ.κ. Κ. Μακέδος και Γ. Σαπουντζόγλου) και εφόσον τηρήθηκαν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στην άρση της πρόσφατης απόφασής της, με την οποία απαγόρευε τη χορήγηση νέων δανείων και επιβεβαίωσε τη συνεργασία που θα έχει με τη νέα διοίκηση.

Σαφής ο κ. Ρουμελιώτης για τα νέα του καθήκοντα, διευκρίνισε ότι από αυτή τη στιγμή ξεκινάει η αποκατάσταση των λειτουργιών της τράπεζας , μέσω της άμεσης συνεργασίας με την ΤτΕ για την προσαρμογή στις απαιτήσεις της έκθεσης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανσιμού (SSM).

“Ανά πάσα στιγμή διαπιστωθεί παρατυπία, η παραίτησή μου είναι διαθέσιμη” υπογράμμισε προς τους μετόχους της Τράπεζας, ο πρόεδρος και διευκρίνισε  ότι “δεν θα δεχτούμε πολιτικές παρεμβάσεις και επιρροές απο κανέναν. Άλλωστε,  δεν  μου χρειάζεται η καρέκλα. Εχω καθίσει σε πολλές!”.

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο κ. Ρουμελιώτης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “ Δεν μπορεί κανείς να υπονομεύσει μια τράπεζα με δηλώσεις, αντιπαραθέσεις και αντικρούσεις . Μια τράπεζα που έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει, την κρίσιμη αυτή περίοδο, αναπτυξιακό ρόλο στην οικονομία, στηρίζοντας ιδιαίτερα τον κατασκευαστικό κλάδο. Είναι η Τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

 “Λυπάμαι” κατέληξε, “που τελευταία γίνεται τόσο θόρυβος αναφορικά με τις τοποθετήσεις και τα ονόματα της νέας διοίκησης. Εμείς δεν παίζουμε κανένα πολιτικό παιχνίδι”.

Η νέα διοίκηση προτίθεται να συνεργάζεται καθημερινά με το ΤΣΜΕΔΕ για τα συμφέροντα του βασικού κατά 57% μετόχου της,  παρά το γεγονός ότι δεν θα συμμετέχει εφεξής εκπρόσωπος του ΤΣΜΕΔΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στα βαθιά….ο κύριος Θ. Πανταλάκης

“Θέτουμε άμεσα ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στην Τράπεζα, το οποίο προφανώς και θα θίξει και θα δυσαρεστήσει κάποιους. Θα υπάρξει μείωση του λειτουργικού κόστους, μείωση αμοιβών. Η Τράπεζα θα πρέπει να διοικείται από τα στελέχη της. Τέρμα πια σε συμβούλους. Στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει όλοι να παρουσιάζουν ένα έργο”.

Απόσπασμα από την ομιλία του κ. Πανταλάκη προς τη συνέλευση των μετόχων, προδιαγράφοντας το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εθελούσιας εξόδου.  Η Τράπεζα πρόσθεσε, θα επανεξετάσει από μηδενικής βάσεως τις μεθόδους και τις διαδικασίες, ώστε να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια, οι προβλέψεις για τα οποία υπερβαίνουν κατά 5% τις αντίστοιχες των συστημικών τραπεζών. Ομως, η Attica έχει εποπτικά κεφάλαια, αρκετά υψηλά. Τα 70 εκατ ευρώ που υπολείπονται αφορούν προσαρμογή σε ακραίο stress test σενάριο και άμεσα θα αντιμετωπισθεί. ».

«Τη μεγάλη ζημιά στην τράπεζα την έκανε η κρίση κι όχι η διοίκηση» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις παλαιότερες διοικήσεις και διευκρίνισε ότι ειδικά η συγκεκριμένη Τράπεζα υπέστη πλήγμα από την πτώση του κατασκευαστικού κλάδου.

Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα έχει και αξίες. «Μόνο η άδεια λειτουργίας αξίζει κάποια χρήματα που δεν απεικονίζονται στον ισολογισμό.

Το πόρισμα

Σεβόμενοι τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και το ρόλο της Δικαιοσύνης, τα στελέχη της διοίκησης απέφυγαν να ονομάσουν παραδείγματα του πορίσματος που κατέθεσε η ΤτΕ στην Εισαγγελία.

Τόσο ο κ. Ρουμελιώτης, όσο και ο κ. Πανταλάκης, διαβεβαίωσαν

ότι η νέα διοίκηση θα διευκολύνει το έργο με την προσκόμιση όλων των στοιχείων. Ομως διευκρίνισαν ότι το πόρισμα θίγει θέματα εταιρικής διακυβέρνησης , εκσυγχρονισμού συστημάτων πληροφορικής και μηχανογράφησης καθώς και – το κυριότερο – γενικής τιμολόγησης κινδύνου (δηλαδη ο τρόπος εγκρίσεων στα δάνεια).  “Από όσο έχω διαβάσει το πόρισμα, δεν νομιζω να προκύπτουν στοιχεία τοσο επιβαρυντικά για τα στελέχη της τράπεζας» αποσαφήνισε ο πρόεδρος από πλευράς του.

Οι καταθέσεις

Πλήρως διασφαλισμένοι θα πρέπει να νιώθουν οι καταθέσεις της Τράπεζας, διευκρίνισε ο κ. Παναταλάκης, προσθέτοντας ότι θα κινηθούν διαδικασίες και μηχανισμοί περαιτέρω ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του κοινού προς την Τράπεζας, η οποία ήδη έχει υψηλό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων.

Οι προτεραιότητες της Attica Bank

Προφανώς με απώτερο σκοπό την επίτευξη εν ευθέτω χρόνω κερδοφορίας, η νέα διοίκηση Ρουμελιώτη – Πανταλάκη, έχει θέσει μια σειρά σημαντικών προτεραιοτήτων, όπως:

Η μείωση της χρηματοδότησης από τον τον ELA (Μηχανισμός Εκτάκτου Ρευστότητας),

η αποκατάσταση των ιδίων κεφαλαίων με την ολοκλήρωση των κατά 70 εκατ ευρώ περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης,

η αναδιάρθρωση των δανείων σε καθυστέρηση με νέες διαδικασίες,

ο περιορισμός του λόγου δανείου προς καταθέσεις με αύξηση καταθέσεων και λελογισμένη χορήγηση νέων δανείων,

η γενναία αναδιάρθρωση της λειτουργίας της.

Ειδικότερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα προβλέπει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, σε συνδυασμό με μείωση αμοιβών και περιορισμό λειτουργικού κόστους, καθώς και με δημιουργία νέου οργανογράμματος .

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να λειτουργήσει  η Attica και σαν επενδυτική τράπεζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα