Σταϊκούρας: 15 εκατ. στα κρατικά ταμεία το 2014 από ανενεργούς λογαριασμούς

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2013, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Το προσχέδιο προβλέπει θετικό ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της τάξης του 0,6% για το 2014 και ύφεση της τάξης του 4%.
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2013, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Το προσχέδιο προβλέπει θετικό ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της τάξης του 0,6% για το 2014 και ύφεση της τάξης του 4%. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Σε 15 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά που θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του 2014 από ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας

Σε 15 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα ποσά που θα περιέλθουν στα κρατικά ταμεία το 2014, από ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, βάσει των οποίων έγιναν οι σχετικές εκτιμήσεις, αναμένεται να ελεγχθούν και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Τσούκαλης αναφέρθηκε στη φιλολογία που συνοδεύει τους ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς, παρατηρώντας πως «ακούστηκαν υπερβολικά ποσά, κάποιοι μιλούσαν για 5 δισεκατομμύρια, αλλά αν είναι και 500 εκατ. ευρώ, θα βοηθούσε να εγγραφούν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

«Το προηγούμενο νομικό πλαίσιο ίσχυε από το 1942 και καθυστέρησε μέχρι πέρσι για να τροποποιηθεί» συνέχισε ο κ. Τσούκαλης. «Χρησιμοποιήθηκε για λόγους αδιαφανείς, ακόμα και για πλουτισμό υπαλλήλων. Είναι καλό που άλλαξε, αλλά οι ψίθυροι εξακολουθούν να ισχύουν. Υπάρχει αντίδραση των τραπεζών στην υλοποίηση του πλαισίου. Το να αφαιρεθούν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα είναι γι' αυτούς επώδυνο» ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι τράπεζες άργησαν να αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία για τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών που έχουν παραμείνει ανενεργοί για τουλάχιστον 20 χρόνια. «Μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014, θα έχουμε μια ασφαλή εικόνα για τους πόρους αυτούς» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, με βάση τα στοιχεία που έχουν σταλεί, οι πόροι που θα εξασφαλιστούν για το δημόσιο, το 2014, ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ περίπου. Τα ποσά αυτά δεν έτυχαν ειδικής αναφοράς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το οποίο δεν προβλέπεται ανάλυση εσόδων. Θα καταγραφούν ωστόσο σε ειδικό κωδικό του τελικού σχεδίου.

Την τελική εποπτεία για το ύψος των ανενεργών λογαριασμών έχει η Τράπεζα της Ελλάδος. «Τα στοιχεία φαίνεται να χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης απ' τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, εφόσον φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά το μέτρο» ανέφερε σχετικά ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network