Σταϊκούρας: Εξετάζουμε κίνητρα σε είδος για το μέτρο των αποδείξεων – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναδρομικά συντάξεων από φέτος

Σταϊκούρας: Εξετάζουμε κίνητρα σε είδος για το μέτρο των αποδείξεων – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναδρομικά συντάξεων από φέτος
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε, ότι τα κίνητρα θα βασίζονται στη σημερινή ιδέα της φορολοταρίας, η οποία θα ανανεωθεί. Σε ό,τι αφορά στο υπερπλεόνασμα του 2019 τόνισε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές ούτως ώστε να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Κίνητρα σε είδος για την εφαρμογή της αύξησης ηλεκτρονικών συναλλαγών προανήγγελλε σήμερα ο υπουργός οικονομικών μιλώντας στον Ant1, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αποπληρωθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019 αναδρομικά συντάξεων.

Συγκεκριμένα ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι τα κίνητρα που θα δοθούν θα βασίζονται στην σημερινή ιδέα της φορολοταρίας η οποία θα ανανεωθεί . Όπως είπε “στο πλαίσιο της φορολοταρίας φαίνεται πως δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των πολιτών”, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ. “Ο ένας λόγος είναι η έλλειψη δημοσιότητας, ένας δεύτερος λόγος είναι ότι δίδονται πολλές λοταρίες σε πολλούς. Μπορεί λοιπόν να είναι να δίδονται σε λιγότερους περισσότερα, μπορούν να δίδονται και σε είδος”, συμπλήρωσε. “Συνεργαζόμαστε με τον ΙΟΒΕ ακριβώς για να δούμε τον βέλτιστο τρόπο δόμησης αυτών των κινήτρων» κατέληξε ο κ. Σταίκούρας.

 Σε ό,τι αφορά στο υπερπλεόνασμα του 2019, τόνισε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές ούτως ώστε να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Τόνισε πάντως ότι θα σεβαστεί και τις δικαστικές αποφάσεις. «Όταν λοιπόν θα έχουμε πλήρη εικόνα των δικαστικών αποφάσεων, θα τις υλοποιήσουμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων και των οικονομικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης”. Σε αυτό το σημείο άφησε ανοιχτό αν γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί από το υπουργείο εργασίας να αρχίσουν να πληρώνονται αναδρομικά από φέτος. “Αν υπάρχει δυνατότητα φέτος να μπορούμε να δώσουμε κάτι, θα ήθελα το συνεκτιμήσουμε. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει πρώτα έως το τέλος Νοεμβρίου να ξέρουμε ότι έχουμε το περιθώριο υπέρβασης του δημοσιονομικού στόχου με ασφάλεια, και τις τελικές αποφάσεις θα τις πει ο κύριος πρωθυπουργός”, διευκρίνισε. “Αυτό θα γίνει εάν προκύψει δημοσιονομικός χώρος και τέλος Νοεμβρίου, σε λίγες εβδομάδες δηλαδή, θα ξέρουμε με ασφάλεια αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα δούμε τα δεδομένα που έχουμε”, πρόσθεσε.

Θέλουμε πρωτογενή πλεονάσματα 2%

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων, όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, ωριμάζουν πλέον οι συνθήκες ούτως ώστε το 2020 να αρχίσουμε να συζητάμε μαζί με τους “θεσμούς” τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά.

 Ο στόχος που θέτει η κυβέρνηση είναι 2% πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021 και μετά, και να διατηρηθεί σε αυτόν τον στόχο τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα