Σταρκ: Με την αναδιάρθρωση δεν λύνεται το πρόβλημα

Σταρκ: Με την αναδιάρθρωση δεν λύνεται το πρόβλημα

Αντίθετος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης δηλώνει το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Γιούργκεν Στάρκ

Αντίθετος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης δηλώνει το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Στάρκ, υποστηρίζοντας ότι έτσι “δεν επιλύεται το πρόβλημα…(αλλά) το αντίθετο”.

Την ίδια ώρα, με συνέντευξή του στην Πορτογαλική εφημερίδα Publico εκτιμά ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ότι η πολιτική της παραμένει “πολύ χαλαρή”.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Ρόιτερ, ο κ.Στάρκ υποστήριξε ότι “είναι ιδιαίτερα δαπανηρό για τις εμπλεκόμενες χώρες”, να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, καθώς “εάν όντως προχωρούσαν σε αναδιάρθρωση θα καλούνταν να επωμιστούν στο μέλλον ένα υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου (επιτόκιο)”.

“Επίσης επιδρά (αρνητικά στον τραπεζικό τομέα της χώρας, ο οποίος κρατά ένα τεράστιο μέρος των κρατικών ομολόγων”, πρόσθεσε δίχως να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη χώρα.

“Δημιουργεί πολλά προβλήματα και υψηλό κόστος τόσο για τη χώρα (που προχωρά σε αναδιάρθρωση) όσο βεβαίως και για άλλες χώρες”, είπε ο Στάρκ αναφερόμενος κυρίως στην λεγόμενη περιφέρεια της ευρωζώνης. “Με την αναδιάρθρωση θα χτυπούσες στον τοίχο ξανά σε δύο χρόνια”, σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το τρέχον βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ο κ. Στάρκ σημείωσε ότι τούτο διαμορφώνεται ακόμη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (1,25%) και ότι ‘έτσι “συνεισφέρει στη διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης και τόνωσης της απασχόλησης”. “Ομαλοποίηση” συνεπάγεται υψηλότερα επίπεδα επιτοκίων, σημείωσε.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version