Σταθερά στις υψηλότερες θέσεις η Ελλάδα στην τιμή της βενζίνης

Σταθερά στις υψηλότερες θέσεις η Ελλάδα στην τιμή της βενζίνης
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Το "ράλι" που έχει καταγράψει η τιμή του πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο, έχει οδηγήσει σε άνοδο στην τιμή των καυσίμων που πωλούνται στα πρατήρια. Ποια είναι η εικόνα σήμερα και πώς μεταφράζεται στην αγορά;

Η εκτόξευση της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο, έχει μεταφραστεί σε ακριβότερα καύσιμα και στην ελληνική αγορά. Χαρακτηριστικά, από τα 55 δολάρια του 2018, στα τέλη Απριλίου, το αργό πετρέλαιο έφτασε μέχρι και στα 78 δολάρια ανά βαρέλι.

Αποτέλεσμα είναι η βενζίνη, να έχει μια μέση λιανική τιμή στη χώρα μας σήμερα στο 1,645 ευρώ ανά λίτρο (σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων), ενώ το πετρέλαιο κίνησης να φτάνει στο 1,418 ευρώ ανά λίτρο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση της τιμής, η οποία όμως μέσα σε ένα χρόνο ανέβηκε κατακόρυφα» αναφέρει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, στο News 24/7 -μέσω του οποίου συμμετέχετε στον μεγάλο διαγωνισμό του ραδιοφώνου News 24/7 στους 88,6 κερδίζοντας κάθε μέρα 88,6 λίτρα καυσίμων.

«Οι αναταραχές στο Ιράν και τη Βενεζουέλα έχουν οδηγήσει στην άνοδο της τελευταίας περιόδου, καθώς επηρεάζουν τη χρηματιστηριακή τιμή του πετρελαίου και αυτό μετακυλύεται στην λιανική αγορά» συμπληρώνει.

Η συντριπτικά μεγαλύτερη ποσότητα του πετρελαίου που φτάνει στην χώρα μας, προέρχεται από τη Ρωσία, ωστόσο οι αναταραχές στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες ανά τον κόσμο διαμορφώνουν την διεθνή τιμή του πετρελαίου. Με την τιμή να βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες σε μια σταθερή θέση, το σκαρφάλωμα των λιανικών τιμών έχει σταματήσει, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου δεν αναμένεται θεαματική μείωση το επόμενο διάστημα. «Ελπίζουμε απλώς σε σταθεροποίηση. Είναι σχετικό με το τι είδους αναταράξεις μπορεί να υπάρξουν στις χώρες της Μέσης Ανατολής, ωστόσο πτώση της τιμής δύσκολα θα δούμε στα πρατήρια», αναφέρει.

Πέραν των καταναλωτών, σημαντικό πρόβλημα έχουν αντιμετωπίσει και οι πρατηριούχοι στον κύκλο εργασιών τους, καθώς τόσο η άνοδος της τιμής, όσο και ο υψηλός φόρος κατανάλωσης, διαμορφώνουν τιμές μη ελκυστικές. Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά μεταξύ της πρώτης τετράδας στις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης στην τιμή των καυσίμων.

Χαρακτηριστικό της φορολογίας στην οποία υπόκειται το καύσιμο, είναι πως στην σημερινή τιμή της αμόλυβδης (1,645 ευρώ/λίτρο) τα 0,32 ευρώ αντιστοιχούν στον ΦΠΑ, τα 0,68 ευρώ αντιστοιχούν στον Φόρο κατανάλωσης και τα υπόλοιπα είναι η τιμή του προϊόντος. Η αύξηση της φορολογίας που έχει ξεκινήσει από το 2008, έχει βρει αντίθετη την Ομοσπονδία Πρατηριούχων, που έχει επανειλημμένως ζητήσει την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης τουλάχιστον στα επίπεδα του 2011. Τα τελευταία 8 χρόνια, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας, έχει σημειώσει πτώση στις πωλήσεις της αμόλυβδης, της τάξης του 57%, κάτι που οφείλεται φυσικά στην άνοδο της λιανικής τιμής.

Ο κύκλος εργασιών των πρατηρίων, έχει μειωθεί κατά τόπους δραματικά. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι οι περιοχές της Θράκης, των Σερρών και της Φλώρινας, όπου οι καταναλωτές έχουν ανοικτές πύλες προς τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Στην Φλώρινα, η μείωση του κύκλου εργασιών των πρατηρίων φτάνει μέχρι και το 80%, ενώ σε στις Σέρρες και τη Θράκη ανέρχεται στο 50-60%. «Η ζημιά που γίνεται επηρεάζει συνολικά την οικονομία. Όταν η Βουλγαρία έχει τιμή στο 1,20 ευρώ/λίτρο, αποτελεί δέλεαρ για τον κάτοικο της Θράκης, ο οποίος θα κάνει τα ψώνια του συνολικά από την γειτονική χώρα. Το κράτος χάνει ΦΠΑ και εκτός των πρατηρίων καυσίμων, μειώνεται συνολικά η κίνηση στην αγορά» εξηγεί ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Από την άλλη πλευρά, στα θετικά προσμετράται πως το μεταφορικό ισοδύναμο έχει μειώσει κατά 0,20 ευρώ την τιμή των καυσίμων στην νησιωτική Ελλάδα, με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις να μιλούν για επέκταση του μέτρου σε 34 ακόμη νησιά, πέραν της άγονης γραμμής. Έτσι, θα υπάρξει όφελος και σε μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Χίος.

Το μόνο σίγουρο, είναι πως, από την αρχή του χρόνου, η αύξηση άγγιξε μέχρι και το 10% , έχοντας προκαλέσει προβληματισμό, τόσο στους πρατηριούχους, όσο και στους καταναλωτές, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank, η Αθήνα έχει ανέβει σε ένα χρόνο τέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων με την ακριβότερη βενζίνη. Έτσι, μαζί με το Μιλάνο, το Άμστερνταμ και το Ελσίνκι… η πρωτεύουσα της χώρας μας …απολαμβάνει τις υψηλότερες τιμές βενζίνης, πίσω μόνο από το Χονκ Κονγκ και το Όσλο.

Ο μεγάλος διαγωνισμός για τα 88,6 λίτρα βενζίνη κάθε μέρα

Ο διαγωνισμός του News 24/7 στους 88,6 ξεκίνησε τη Δευτέρα 13 Μαΐου και λήγει την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019. Για να πάρεις μέρος, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου στη φόρμα του διαγωνισμού χωρίς χρέωση ή να τηλεφωνήσεις (με αστική χρέωση) στο 213 090 97 00 (06:00 – 23:00) δηλώνοντας τα στοιχεία σου (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ηλικία, περιοχή διαμονής, email). Συντονίσου στις 09.30-10.00 και μπορεί να είσαι ο τυχερός νικητής που θα κληρώσει ο Αντώνης Φουρλής με τη Στέλλα Γκαντώνα και να κερδίσεις τα 88.6 λίτρα την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του διαγωνισμού. Αν ακούσεις το όνομα σου, κάλεσε αμέσως στο τηλεφωνικό κέντρο (213 09 09 700), βγες στον αέρα της εκπομπής και κέρδισε την δωροεπιταγή των 88.6 λίτρων.

Τη Δευτέρα 13/05, στην πρώτη κλήρωση του διαγωνισμού, ανακοινώθηκε ο πρώτος τυχερός, ο κ. Ιωάννης Αλεξόπουλος. Την Τρίτη 14/05 δεύτερος νικητής αναδείχθηκε ο κ. Νίκος Γκίκας, την Τετάρτη, 15/05 ανακοινώθηκε το όνομα του κ. Σπύρου Στραγγαλινού, τρίτου νικητή του διαγωνισμού, την Πέμπτη 16/05 νικητής αναδείχτηκε ο κ. Μιχάλης Σαρτζετάκης, ενώ τη Δευτέρα αναδείχθηκαν δύο νικητές ο κ. Μάνος Ρεμούνδος και ο κ. Νίκος Κάπαρης. Την Τρίτη 21/05 κληρώθηκε η κυρία Νικολέτα Ταχταζτή, την Τετάρτη 22/05 ο κ. Γιάννης Θεανόπουλος και την Πέμπτη 23/05 ο κ. Αντρέας Καπλάνης. Την Παρασκευή 24 Μαΐου κληρώθηκε η κα. Ηλιάνα Ανδρέου. Τη Δευτέρα 27 Μαΐου κληρώθηκε η κα. Σοφία Πολυπαθέλλη. Την Τρίτη κληρώθηκε ο κ. Ξενοφών Καραγκούνης και την Τετάρτη 29 Μαΐου η κα. Μαρία Χατζηαποστόλου. Ο κ. Γιώργος Κούκιος είναι ο τυχερός ακροατής που κέρδισε την Πέμπτη 30 Μαΐου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα