ΣτΕ: Συνταγματική η φορολόγηση από το 3% στο 15% στα ακίνητα offshore εταιρειών

ΑΘΗΝΑ-Συνεδριάζει  η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.
(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )
ΑΘΗΝΑ-Συνεδριάζει η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. (Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) EUROKINISSI

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε συνταγματική την αύξηση του Ειδικού Φόρου Ακινήτου από 3% στο 15% σε ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρίες

Στο 15% αυξάνεται πλέον, με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Ειδικός Φόρος Ακινήτου, αναφορικά με τα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρίες.

Κι αυτό γιατί το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 2810/2017, έκρινε συνταγματική και νόμιμη την αύξηση από 3% σε 15%, με το σκεπτικό ότι «δεν τίθεται ούτε ζήτημα υπέρμετρης επιβάρυνσης της ιδιοκτησίας ή επέμβασης στην περιουσία των βαρυνομένων  δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωχθέντα από τον νομοθέτη σκοπό ή ζήτημα υπέρμετρου περιορισμού της επιχειρηματικής ελευθερία των υπόχρεων, ο οποίος να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας».

ADVERTISING

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι με την αύξηση αυτή από το 3% στο 15%, προκύπτει ότι ο νομοθέτης επεδίωξε να επιβαρύνει με τον επίμαχο ειδικό φόρο επί των ακινήτων όχι όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες, αλλά εκείνες μόνον, οι οποίες, μη “επιθυμώντας” την “αποκάλυψη” στις φορολογικές αρχές της ταυτότητας των πραγματικών κυρίων των ακινήτων τους, καθιστούν τελικώς ανέφικτo τoν εκ μέρους των φορολογικών αρχών έλεγχο φυσικών προσώπων υποκειμένων   σε φορολογία στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει το ΣτΕ, λειτουργούν  «ως οχήματα φοροαποφυγής», με αποτέλεσμα την απόκρυψη φορολογικής ύλης κτηθείσης από τα πρόσωπα αυτά (μη αποκάλυψη φορολογητέων γεγονότων, παράκαμψη της νομοθεσίας περί “πόθεν έσχες” κ.λπ.) και την αποφυγή της πληρωμής των αναλογούντων σε αυτήν φορολογικών επιβαρύνσεων.

Στο ανώτατο δικαστήριο είχε προσφύγει εξωχώρια εταιρεία με έδρα από το 2005 τη Λιβερία, η οποία εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Ελλάδα. Πέντε χρόνια μετά μετετράπη σε Ε.Π.Ε. και δήλωσε  έδρα την Λευκωσία της Κύπρου, ενώ διέθετε το 80%  της κυριότητας αγροτεμαχίου έκτασης 1.669  στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου περιοχή  Κοκκιναράς του Δήμου Κηφισιάς κοντά στο κτήμα της Μονής Πετράκη. Μετά από σχετικό έλεγχο της ΔΥΟ, της καταλογίστηκε κύριος φόρος 2.212.780 ευρώ και πρόσθετος φόρος λόγω μη υποβολής δήλωσης.

SHARE:

24Media Network