Στις 7 Ιουνίου η “αποκάλυψη” της νέας Alpha Bank

Στις 7 Ιουνίου η “αποκάλυψη” της νέας Alpha Bank
Alpha Bank INTIME NEWS

Με όπλο τις ισχυρές επιδόσεις και την επίτευξη όλων των μεγάλων στόχων μέχρι σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος Β. Ψάλτης παρουσιάζει το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της 3ετίας και το όραμα του για το μέλλον της τράπεζας.

Το όραμά της διοίκησης για το μέλλον της Alpha Bank, μέσα από το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο για τα έτη 2023-2025 καθώς και τους αναθεωρημένους στόχους για το 2023 θα παρουσιάσει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα στις 7 Ιουνίου ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης.

«Οι ισχυρές μας επιδόσεις και η επίτευξη όλων των μεγάλων στόχων που θέσαμε, μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση εν όψει της Investor Day του Ιουνίου, όπου θα παρουσιάσουμε το όραμά μας για το μέλλον της τράπεζας» ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στους διεθνείς αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο κ. Ψάλτης, τα οικονομικά αποτελέσματα χαρακτηρίζονται από τα εξής βασικά σημεία:

  1. Δεν καταγράφεται «πάγωμα» επενδύσεων στην ελληνική οικονομία λόγω των εκλογών
  2. παρά την αρνητική πιστωτική επέκταση του πρώτου τριμήνου η εικόνα θα αλλάξει στη συνέχεια της χρονιάς
  3. τα προγράμματα των τραπεζών και της κυβέρνησης καθιστούν απολύτως διαχειρίσιμο το νέο κύμα κόκκινων δανείων και
  4. στόχος της διοίκησης είναι η διανομή μερίσματος –το 20%– από τα κέρδη του 2023, αφού βέβαια δώσουν το «πράσινο φως» οι εποπτικές αρχές.

Χωρίς «προεκλογικές» συνέπειες

Αναλυτικά και ερωτηθείς από τους διεθνείς αναλυτές για το εγχώριο οικονομικό κλίμα, ο κ. Ψάλτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «0ι πελάτες μας δεν έχουν «παγώσει» τα επενδυτικά τους σχέδια, ούτε έχουν φρενάρει τις επενδυτικές τους ιδέες». Παραδέχθηκε ωστόσο πως λόγω της προεκλογικής περιόδου υπάρχει μία στασιμότητα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει «πάγωμα» των επενδύσεων.

Θα ανοίξουν οι «κάνουλες»

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων όλων των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν η συγκράτηση στις νέες χρηματοδοτήσεις σε συνδυασμό με τις αυξημένες αποπληρωμές δανείων. Ειδικά για την Alpha Bank αν και το πρώτο τρίμηνο η καθαρή πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική κατά 400 εκατ. ευρώ – καθώς όπως διευκρινίστηκε αρμοδίως η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια αντισταθμίστηκε πλήρως από το υψηλό επίπεδο των αποπληρωμών -, η Διοίκηση της τράπεζας προβλέπει ότι η εικόνα θα αλλάξει το δεύτερο εξάμηνο 2023 δεδομένου ότι πολλά επενδυτικά έργα βρίσκονται – όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά – στην… ουρά. Να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων μειώθηκε κατά 400 εκατ ευρώ, λόγω των αποπληρωμών επιχειρηματικών δανείων και διαμορφώθηκε σε 31,1 εκατ ευρώ.

Αρνητική ροή κόκκινων δανείων

Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank επεσήμανε ότι και στο α΄ τρίμηνο 2023 υπήρξε αρνητικός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η τάση αυτή παραμένει και στο τρέχον τρίμηνο, ενώ η Διοίκηση δήλωσε αισιόδοξη για την συγκράτηση των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων λόγω των προγραμμάτων στήριξης στην άνοδο των επιτοκίων, της υποχώρησης της ανεργίας και της θερινής περιόδου, η οποία παραδοσιακά είναι καλύτερη για το εισόδημα των πελατών της τράπεζας.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Alpha Bank από τα 180 εκατ ευρώ νέων καθυστερούμενων οφειλών τα 90 εκατ. ευρώ είναι από τα δάνεια που είχαν μπει στα moratorium και από την δεξαμενή των δανείων που ρυθμίστηκαν μέσω του εξωδικαστικού. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων μειώθηκε στο 7,6%, ή 3 δις ευρώ, με το 81% να είναι καθυστερούμενα δάνεια ιδιωτών με εξασφαλίσεις.

Η τράπεζα έχει προγραμματίσει δύο νέες συνθετικές τιτλοποιήσεις καθυστερούμενων δανείων, η πρώτη ναυτιλιακών δανείων θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα ακολουθήσει η δεύτερη μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να αντιμετωπίσει – και μέσα από ρυθμίσεις – «κόκκινα» δάνεια ύψους 400 εκατ ευρώ.

Όπως είπε η Διοίκηση ο στόχος για μείωση των ΜΕΑ κατά 400 εκατ. ευρώ φέτος, ενδέχεται να αναθεωρηθεί ανοδικά στο Επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2025 και τους αναθεωρημένους στόχους για το 2023 που θα παρουσιάσει η Διοίκηση της Τράπεζας στο Investor Day της 7ης Ιουνίου.

Στόχος η διανομή μερίσματος

Πιστή στις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις της, η διοίκηση της Alpha Bank επανάλεβε χθες πως στόχος είναι η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, αφού βέβαια δώσουν το «πράσινο φως» οι εποπτικές αρχές. Ειδικότερα, προτεραιότητα της διοίκησης είναι να διαμοιραστεί το 20% των κερδών της τρέχουσας χρονιάς, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας θα συνεχίζουν να ενισχύονται το 2023 όσο και άλλων ενεργειών.

Θεμέλιο για την εξέλιξη αυτή αποτελούν, αφενός η επιτυχής υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Alpha Bank, αφετέρου το ιδιαιτέρως δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς, που χαρακτηρίζεται από ενισχυμένα κέρδη ύψους 162 εκατ. ευρώ και περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης, με τον Δείκτη Fully Loaded CET1 να ανέρχεται σε 12,8%, ενισχυμένος κατά 30 μονάδες βάσης.

Τέλος από τα λοιπά σημεία της παρουσίασης στους αναλυτές σημειώνονται οι δηλώσεις της Διοίκησης για:

Επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης που ήταν αποτέλεσμα κυρίως των αποπληρωμών επιχειρηματικών δανείων. Εκτιμήθηκε ότι θα υπάρξει αύξηση της πιστωτικής επέκτασης στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Αύξηση της συμβολής των προθεσμιακών καταθέσεων στο μείγμα καταθέσεων της Τράπεζας, σε αναλογία 45%. Η επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις ανήλθε σε 17 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα έκανε εμπροσθοβαρώς εκδόσεις για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL στα τέλη του 2022 και αρχές 2023 και αναμένει παράθυρο ευκαιρίας για νέα έκδοση στο β΄ εξάμηνο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα