Στις Βρυξέλλες Αναστασιάδης και πολιτικοί αρχηγοί, “κλειδώνει” το κούρεμα των καταθέσεων

default image

Στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Ο Κύπριος πρόεδρος και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων στις συζητήσεις του Eurogroup

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται και πάλι η μάχη για το κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και αρχηγοί των κομμάτων μεταβαίνουν στην έδρα της Ε.Ε. για να συζητήσουν στο Eurogroup.

Η Τρόικα θεωρεί ως κόκκινη γραμμή το κούρεμα καταθέσεων, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, την τύχη της Λαϊκής θα έχει και η Τράπεζα Κύπρου.

Οι απειλές αυτές οδήγησαν βουλευτές από τα συνεργαζόμενα κόμματα στην Κυβέρνηση να επαναφέρουν εκ νέου ενώπιον της Βουλής το θέμα. Η Τρόικα επέμεινε πως το κούρεμα θα πρέπει να αφορά τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και να έχει ύψος 25% με επιχείρημα ότι μειώθηκε η αποδοτικότητα του μέτρου από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα.

Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση Κυβέρνησης και κομμάτων και επιχειρείται όπως υπάρξει ένα πιο ομαλό κούρεμα για τους καταθέτες.

Στόχος να διαμορφωθεί μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία να υπάρχει ψηλότερο κούρεμα στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και σε μικρότερο ποσοστό των υπολοίπων, που έχουν καταθέσεις σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Διατεθειμένοι να στηρίξουν οικονομικά, αλλά και με άλλους τρόπους την Κύπρο είναι εκατομμυριούχοι Κύπριοι που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, καθώς επίσης και η παροικία στην Αγγλία.

Αυτό δηλώνει στον «Φιλελεύθερο» ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας, Τώνη Γερολέμου, που δραστηριοποιείται στη Βρετανία. Την ίδια ώρα, διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Κύπρο δίνουν αξιωματούχοι μεγάλων ξένων ομίλων, που δραστηριοποιούνται στο νησί.

H Ιαπωνία “λυπάται”, αλλά κατανοεί τον λόγο αναβολής της Συνόδου Κορυφής

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι “λυπάται”, αλλά “κατανοεί” ότι η επ’αόριστον αναβολή της συνόδου κορυφής που επρόκειτο να έχει με την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, τη Δευτέρα, στο Τόκιο οφείλεται στην κυπριακή χρηματοπιστωτική κρίση.

Κατά τη σύνοδο αυτή επρόκειτο ν΄αρχίσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών.

“Λυπούμεθα για την αναβολή αυτή, αλλά κατανοούμε την κατάσταση. Ελπίζουμε ότι θα γίνουν προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος”, δήλωσε εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επρόκειτο να συναντηθούν τη Δευτέρα στο πλαίσιο της 21ης συνόδου κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο ‘Αμπε.

“Οι σημερινές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στη χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο απαιτούν την παρουσία μας στις Βρυξέλλες”, δήλωσαν Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο.

Σε ανακοίνωσή τους οι Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο επανέλαβαν χθες το βράδυ “τη σημασία των στρατηγικών σχέσεων ΕΕ-Ιαπωνίας” και ευχαρίστησαν τον ‘Αμπε για την “κατανόησή του”.

Ωστόσο, στο Τόκιο θα μεταβεί τη Δευτέρα όπως έχει προγραμματιστεί, ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουχτ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα