Στο 1,8% του ΑΕΠ η ανάπτυξη στο Β’ τρίμηνο του 2018

Στο 1,8% του ΑΕΠ η ανάπτυξη στο Β’ τρίμηνο του 2018
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΜΟΥ(EUROKINISSI//ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ανάπτυξη 1,8% δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε ετήσια βάση με οδηγούς την αύξηση της κατανάλωσης και τις εξαγωγές ενώ και η ανάπτυξη του πρώτο τριμήνου αναθεωρήθηκε στο 2,5% του ΑΕΠ από 2,3% του ΑΕΠ της προηγούμενης πρόβλεψης.

Θετικά μηνύματα στην πιο κατάλληλη στιγμή δίνει ο ρυθμός ανάπτυξης ο οποίος με βάση την σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώνεται πάνω από το 2% πριν υπολογιστεί το καλό τρίτο τρίμηνο που περιέχει και τις εισπράξεις από το τουρισμό. Όλα αυτά λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση όπου θα καθοριστεί η οικονομική πολιτική για το 2019.

Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση του β τριμήνου του 2018 σε σύγκριση με τον ίδιο τρίμηνο του 2017 οφείλεται την αύξηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 0,8% ( το ίδιο μέγεθος είχε αυξηθεί μόνο κατά 0,1% για το σύνολο του 2017 ) και την αύξηση των εξαγωγών κατά 9,3% .Ειδικότερα οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 12,4% .

Στις αδυναμίες καταγράφονται η μείωση των επενδύσεων κατά 5,4% αλλά και η αύξηση των εισαγωγών οι οποίες επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας κατά 4,3% . Ειδικότερα οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 16, 2%.

Σε τριμηνιαία σύγκριση του δευτέρου τριμήνου σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του χρόνου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% του ΑΕΠ με τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της ετήσια αύξησης . Η αύξηση προήλθε από την αύξηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 0,5% και των εξαγωγών κατά 3,9%

Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ( δηλ οι επενδύσεις ) είχαν μηδενική μεταβολή ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 4,8% .

Αναθεώρηση προς τα πάνω το πρώτο τρίμηνο

Στην σημερινή της ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε την αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στο 2,5% από 2,3% . Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται στο 2,15% του ΑΕΠ δηλαδή είναι υψηλότερος και από την πρόβλεψη του Υπουργείου οικονομικών το οποίο στο ΜΠΔΣ 2019 -2022 για ανάπτυξης 2% το τρέχον έτος και σίγουρα υψηλότερος από το ρυθμό ανάπτυξης 1,90% του ΑΕΠ που έχει στις δικές της προβλέψεις η Κομισιόν.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι προφανές ότι θέτουν μια πολύ καλή βάση για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες με τους δανειστές για το δημοσιονομικό χώρο και το 2018 αλλά και για το 2019 .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα