Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα οι επιδοτήσεις με τιμολόγια offshore

Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα οι επιδοτήσεις με τιμολόγια offshore

Να επανεξεταστούν όλες οι περιπτώσεις χορήγησης επιδοτήσεων στο Δημόσιο με τιμολόγια offshore, ζήτησε ο γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τα παραδείγματα της ντροπής

Να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις χορήγησης επιδοτήσεων και προμηθειών στο Δημόσιο με τιμολόγια offshore, καθώς και με εταιρείες που συμβάλλονται με offshore μέσω καταπιστευμάτων, ζήτησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γεώργιος Σούρλας, από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, Γρ. Πεπόνη.

Η παραγγελία αυτή δόθηκε από τον κ. Σούρλα, καθώς στους ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ και τις εν συνεχεία εκθέσεις που συνέταξε, διαπιστώθηκαν επιδοτήσεις οι οποίες έγιναν με υπερτιμολογήσεις ακόμη και πάνω από 2.000%. Επίσης, διαπιστώθηκε και η έκδοση εικονικών τιμολογίων από offshore εταιρείες.

Ειδικότερα, ο κ. Σούρλας επισήμανει: ''Εκτός από τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, οι offshore εταιρείες χρησιμοποιούνταν από επιχειρηματίες για υπερτιμολογήσεις και έκδοση εικονικών τιμολογίων, προκειμένου να καρπωθούν με τις επιδοτήσεις πολλαπλάσια ποσά από αυτά που δικαιούνταν''.

Μετά από αυτά, ο γγ του υπουργείου τόνισε ότι ''επιβάλλεται να αποκαλυφθούν τα κυκλώματα που καταλήστεψαν το Δημόσιο, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να επιστρέψουν τα χρήματα που καταχράστηκαν στο Δημόσιο''. Επίσης, πρόσθεσε: ''Πρέπει να πληροφορηθούμε πόσα από τα δεκάδες δισ. που χορηγήθηκαν από τα τέσσερα πλαίσια στήριξης πήγαν για επενδύσεις και πόσα στις τσέπες ορισμένων''.

Παραδείγματα υπερτιμολογήσεων

Στη σχετική ανακοίνωση του κ. Σούρλα γίνεται αναφορά και σε παραδείγματα υπερτιμολογήσεων. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι εταιρεία προμηθεύτηκε από την Ισπανία μηχάνημα, η πραγματική αξία του οποίου ανερχόταν σε 4 εκατ. δρχ.

Με τιμολόγιο, όμως, που εξέδωσε offshore εταιρεία στα νησιά Μan τιμολογήθηκε στα 174 εκατ. δρχ. Βάσει αυτού του τιμολογίου πήρε επιδότηση 79 εκατ. δρχ.

Δηλαδή πλήρωσε το μηχάνημα 4 εκατ. δρχ. και καρπώθηκε 75 εκατ. δρχ. Σε άλλη περίπτωση, επιχειρηματίας, στο όνομα του οποίου offshore εταιρεία εξέδωσε τιμολόγιο για μηχάνημα αξίας 18 εκατ. δρχ. και δεν το αγόρασε ποτέ, πήρε επιδότηση 7,2 εκατ. δρχ.

Τέλος, μηχανική βαλβίδα καρδιάς, της οποίας το πραγματικό πραγματικό κόστος αγοράς, όπως προκύπτει από το τιμολόγιο, ανερχόταν σε 1.225 ευρώ, τιμολογήθηκε από offshore εταιρεία και την προμήθευσαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network