Στον ”πάγο” το μισό ΑΕΠ – Τεστ αντοχής για χιλιάδες επιχειρήσεις

Στον ”πάγο” το μισό ΑΕΠ – Τεστ αντοχής για χιλιάδες επιχειρήσεις
Το κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Το χειρότερο σενάριο μπαίνει σε τροχιά με την αγορά να βρίσκεται στα πρόθυρα της απόγνωσης - Τεστ αντοχής για το κρατικό ταμείο και χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας την Τρίτη (9/2) στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για την εισήγηση του υπουργού Υγείας περί καθολικού lockdown στην Αττική.

Όπως φάνηκε τελικά το χειρότερο σενάριο μπαίνει σε τροχιά με την αγορά να βρίσκεται στα πρόθυρα της απόγνωσης.

Ενδεικτικές, οι αναφορές παραγόντων της αγοράς που μόνο ως φίλα προσκείμενοι στην αντιπολίτευση δεν μπορεί να χαρακτηριστούν. Έτσι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης με αφορμή τις εξελίξεις τόνισε ότι «το τρίτο “lockdown” θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις» υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».

Ο πρόεδρος των εμπόρων της Αθήνας συμπλήρωσε ότι είναι μονόδρομος τα πρόσθετα μέτρα στήριξης «που θα εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωση των συμπολιτών μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όταν με το καλό ξεπεράσουμε την πανδημία, θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα μια βαθιά οικονομική κρίση».

Όπως ανέφερε επίσης ο Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά «το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αναδιαμορφώσει τον Προϋπολογισμό» κάνοντας λόγο για ορίζοντες της πανδημίας πέραν του πρώτου εξαμήνου του έτους.

«Οι εξελίξεις δεν προμηνύονται «ρόδινες» τόσο για το lockdown, την εστίαση όσο και για τον τουρισμό, από την κινητικότητα του οποίου εξαρτώνται πολλές εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Όσο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο η αγορά, η ανακοίνωση διαρκώς και περισσότερων μέτρων θα είναι αναγκαία. Προτείνουμε, τα μέτρα στήριξης να εστιάσουν και να προσανατολιστούν περισσότερο στα «επιχειρηματικά νοικοκυριά» που ζουν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας» ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

Βγαίνει το αριθμητήριο

Βέβαια με δεδομένη την πίεση αυτή που σήμερα, μάλιστα, θα ενταθεί με τις κινητοποιήσεις του κλάδου εστίασης είναι εμφανές ότι ο πονοκέφαλος για το Υπ. Οικονομικών εντείνεται. Κρατώντας τα «κλειδιά» του ταμείου ξέρει τις δυσκολίες αλλά και τις πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες που θα πρέπει να κρατήσει. Και βέβαια η ανάγκη αναθεώρησης του προϋπολογισμού είναι αναπόδραστη καθώς ήδη οι πρώτοι μήνες φαίνονται χαμένοι.

Επίσης όμως η δυσκολία διασφάλισης πόρων είναι δεδομένη. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Οικονομικών με αφορμή τα τέλη κυκλοφορίας και την πιθανότητα νέας παράτασης στην πληρωμή τους, «έχουν αλλάξει τα οικονομικά του ελληνικού δημοσίου μετά τα 5,9 δισ. ευρώ νέων μέτρων στήριξης». «Δεν προβλέπεται με τους σημερινούς δημοσιονομικούς και ταμειακούς περιορισμούς που έχουμε πιθανή παράταση καθώς όπως είναι φυσικό το δημόσιο έτσι θα απολέσει μια σημαντική πρόσοδο» είπε στέλνοντας το μήνυμα. Βέβαια κόμη υπάρχει δρόμος μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Βαρύ το κόστος

Πάντως ένα ολικό lockdown έχει κόστος 3 δισεκατομμύρια το μήνα ενώ ήδη σήμερα ο «λογαριασμός» για την αγορά είναι στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ με τους περιορισμούς που ισχύουν.

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιβληθεί στο υγειονομικό πεδίο», είπε ο κ. Σταϊκούρας και εξήγησε πως το 67% του τζίρου γίνεται στις «κόκκινες» περιοχές, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί σήμερα με βάση τα υγειονομικά δεδομένα.» Να σημειωθεί ότι μια σειρά από επί μέρους κλάδοι βρίσκονται στο κόκκινο όπως το λιανεμπόριο που βλέπει έστω και αυτόν τον «κουρεμένο» τζίρο της παράδοσης εκτός να εξαφανίζεται (εκτιμάται στα 600 εκατ για το υπόλοιπο των εκπτώσεων), τα ανθοπωλεία, τα κομμωτήρια, τα έπιπλα και φωτιστικά.

Μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό ήδη δρομολογούνται για το επόμενο δίμηνο νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων με τάση βέβαια παράτασης ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και των «απαγορευτικών». Ουσιαστικά ένας ορίζοντας Μαΐου δεν μπορεί να θεωρηθεί μη ρεαλιστικός για το πλαίσιο των μέτρων. Ουσιαστικά είτε έχουν ανακοινωθεί είτε εξετάζονται τα εξής:

· Για το Μάρτιο και τον Απρίλιο από τους δύο γύρους Επιστρεπτέας θα δοθούν 1,5 δισεκ στην αγορά

· Κάλυψη παγίων δαπανών με ένα κονδύλι περίπου 500 εκατ ευρώ για την για μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις

· Νέο εγγυοδοτικό εργαλείο για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δάνεια έως 50.000 ευρώ, εγγυοδοτημένα έως 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο θα αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν μικρό τζίρο έως 200.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου θα είναι στα 450 εκατ. ευρώ, το ανώτατο ποσό του δανείου θα είναι τα 50.000 ευρώ ενώ το επιτόκιο δανεισμού θα καθορίζεται από την τράπεζα. Για τις επιχειρήσεις οι αναγκαίες εξασφαλίσεις θα αφορούν μόνο το 20% της χρηματοδότησης, καθώς το 80% θα είναι εγγυημένο από το κράτος μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν θα είναι πληττόμενες από την πανδημία για τις οι οποίες θα αποδεικνύεται ότι έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους το 2020. Μάλιστα θα υπάρχει και πρόβλεψη εκτός των παλαιών επιχειρήσεων να μπορούν να δανειοδοτηθούν και νέες επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν έναρξη εντός του 2020.

· Μηδενισμός ή και κούρεμα ενοικίων επαγγελματικών μισθώσεων, κύριας και φοιτητικής κατοικίας

· Αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αφορολόγητα και ακατάσχετα ποσά

· Αναστολές συμβάσεων εργασίας

· Επιδότηση μισθών- εισφορών μέσω του “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

· Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που εκπνέουν στο επίμαχο χρονικό διάστημα

· Νέα αναστολή ως το καλοκαίρι των πληρωμών φορολογικών- ασφαλιστικών οφειλών που είχαν “παγώσει” ως τον Απρίλιο

· Νέο “πάγωμα” των επιταγών που λήγουν το Μάρτιο και τον Απρίλιο

· Κλιμακωτή μείωση, έως και στο 100%, της προκαταβολής του φόρου ανάλογα με την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων

· Ενδεχόμενη αναβολή της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών ώστε να μην διαταραχτεί η εσωτερική δομή του ΕΝΦΙΑ

Για τη χρηματοδότηση αυτών των μέτρων πέρα από τα φορολογικά έσοδα και το μαξιλάρι ρευστότητας θα υπάρξει αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, του ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο αναμένονται αποφάσεις στα μέσα Φεβρουαρίου. Επίσης τρέχει και το πρόγραμμα δανεισμού που γίνεται με την «ομπρέλα» της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει η Έκθεση της Bank of America η ΕΚΤ και οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την πορεία των ελληνικών ομολόγων οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των ελληνικών spreads το 2021. Όπως τονίζει η Bank of America, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 17,7 δισ. ευρώ φέτος στη βάση του προγράμματος πανδημικής στήριξης (PEPP), εάν έκανε πλήρη χρήση του ποσοστού που αντιστοιχεί στη χώρα μας. Κατά την ίδια έκθεση, η συμμετοχή της ΕΚΤ μέσω του PEPP στα εμπορεύσιμα ελληνικά ομόλογα θα αυξηθεί από 25% στα τέλη του 2020, σε 40% έως το τέλος του 2021.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα