Στουρνάρας: "Ελαττώσαμε την ταχύτητα, με την οποία πηγαίναμε στα βράχια"

Συζήτηση στην Βουλή, του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών για το φορολογικό, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013. Στο στιγμιότυπο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 
(EUROKINISSI)
Συζήτηση στην Βουλή, του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών για το φορολογικό, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013. Στο στιγμιότυπο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στη Βουλή για την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη πορεία της οικονομίας

Στη σύντομη ενημέρωσή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών,  Γ. Στουρνάρας, ενημέρωσε το Σώμα για την προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

"Για πρώτη φορά στο Eurogroup, η Ελλάδα δεν ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής. Η συζήτηση τελείωσε σε λιγότερο από 10 λεπτά. Υπάρχει μεγάλη ελπίδα και αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, κάτι που είναι φανερό και από τις τοποθετήσεις όσων μίλησαν, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που οι αναλύσεις λένε ότι θα βγουν στις αγορές. Υπήρξε μία νότα αισιοδοξίας, μετά από πολύ καιρό για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην Ευρωζώνη", σημείωσε ο υπουργός.

"Πήραμε τα 9,2 δισ. που περιμέναμε, από τα οποία τα 7,2 δισ. θα είναι σε ομόλογα EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. για εσωτερικές ανάγκες. Υπάρχει μείωση των spreads, οι επιτοκιακές διαφορές έχουν πέσει σε επίπεδο 2010. Αυτό δεν με εφησυχάζει, απλώς έχει ελαττωθεί η ταχύτητα με την οποία πηγαίναμε στα βράχια. Τώρα κάνουμε προσπάθεια να στρίψουμε το σκάφος", είπε.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε ακόμη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία όπως είπε, "πραγματοποιείται για πρώτη φορά και δείχνει εμπράκτως τη βούληση της κυβέρνησης για συναίνεση και διαφάνεια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παροχή αγαθών κοινής ωφέλειας, στην προκειμένη περίπτωση στον τομέα των υδάτων".

"Η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, την επίτευξη δημοσιονομικής σταθερότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διασφαλισθεί η νομιμότητα και η διαφάνεια σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου", είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη, ότι "το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν θα έχει μόνο δημοσιονομικό όφελος, αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια στρατηγική αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων επιχειρήσεων, με επενδυτική στροφή σε νέους τομείς και υπηρεσίες, δημιουργώντας πολλαπλασιαστική αξία, τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και για τον τελικό καταναλωτή".

"Κατά συνέπεια, η προστιθέμενη αξία των αποκρατικοποιήσεων δεν είναι εισπρακτική, αλλά είναι η αναπτυξιακή προοπτική που αυτή θα φέρει, με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αναμένεται να δημιουργηθεί αρκετά μεγάλος αριθμός νέων θέσεων εργασίας και να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τοπικών κοινωνιών, όπου λειτουργούν οι υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες", κατέληξε.

SHARE:

24Media Network