Süddeutsche Zeitung: Μετρημένες οι μέρες της τρόικας

Süddeutsche Zeitung: Μετρημένες οι μέρες της τρόικας

Άρθρα - φωτιά σε γερμανικές εφημερίδες για το ρόλο της τρόικας και τις αρμοδιότητές της. Οι τρεις εναλλακτικές που προτείνονται

«Οι μέρες της τρόικας είναι μετρημένες», γράφει η "Sueddeutsche Zeitung", αναφερόμενη στο μήνυμα που εκτιμά ότι φθάνει στον ευρωπαϊκό Νότο από τους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν σκέψεις για μετάβαση σε διαφορετικό μοντέλο. Την ίδια ώρα, η οικονομική Handelsblatt αμφισβητεί τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα.

Στην ανταπόκριση της "SZ" από τις Βρυξέλλες φιλοξενούνται δηλώσεις του αυστριακού ευρωβουλευτή και επικεφαλής της επιτροπής που διενεργεί έρευνα για την τρόικα Ότμαρ Κάρας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι υπάρχει σκέψη για τρεις εναλλακτικές σε ό,τι αφορά το διάδοχο μοντέλο:

«Την εργασία της τρόικας στο μέλλον θα την αναλάβει είτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -επίσης μόνη της- είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EΜΣ) θα εξελιχθεί σε κάτι σαν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», αναφέρει.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη σχέδιο έκθεσης της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνει ακόμη λόγο για διερεύνηση του πώς ο δημοσιονομικός έλεγχος θα καταστεί πιο διαφανής και δημοκρατικός. Η σχετική απόφαση για το διάδοχο μοντέλο της τρόικας θα ληφθεί το αργότερο το ερχόμενο φθινόπωρο, επισημαίνεται, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης. Η τελική απόφαση βρίσκεται πάντως στη δικαιοδοσία των χωρών του ευρώ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να υποβάλει μόνο προτάσεις.

Η ανταπόκριση, ως ενδεικτική του πόσο η τρόικα βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών συμφερόντων, αναφέρει ακόμη την αναβολή της επίσκεψης της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα. «Κατόπιν κάλεσε ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ζήτησε να σταματήσει το ταξίδι. Η Αθήνα ήθελε να γιορτάσει την έναρξη της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ ανενόχλητη. Και ο Σουλτς έκανε όπως του είπαν», σημειώνει.

Η Handelsblatt από την πλευρά της, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της διερωτάται, «Ποιος έστειλε την ΕΚΤ στην τρόικα;» και αναφέρεται σε «ερωτηματικά» που προκαλεί η συμμετοχή της ΕΚΤ στα προγράμματα διάσωσης, με αφορμή τις απαντήσεις της Τράπεζας στο ερωτηματολόγιο της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ΕΚΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα, απάντησε «με ελισσόμενες παρατηρήσεις», σχετικώς με το ποιος έλαβε την απόφαση για λογαριασμό της. Προκύπτει δε το ερώτημα, πώς μπορεί η ΕΚΤ, η οποία πρέπει να μεριμνά για σταθερές τιμές, να συμμετέχει σε ένα όργανο που διαπραγματεύεται με τις χώρες που λαμβάνουν δανειακή βοήθεια τους όρους για την παροχή αυτής της βοήθειας. «Οι απαντήσεις της ΕΚΤ, τις οποίες η Τράπεζα δημοσίευσε, είναι σε σημαντικές πτυχές ασαφείς. Έτσι η ακριβής ερώτηση των βουλευτών για το ποιος αποφάσισε για την ΕΚΤ όσον αφορά τη συμμετοχή της στα προγράμματα βοήθειας απαντάται μόνο με πολλές υπεκφυγές», τονίζει η Handelsblatt. Ο κ. Κάρας, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, αναφέρει σχετικά: «Η απάντηση της ΕΚΤ δείχνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτει τις σωστές ερωτήσεις. Η τρόικα ήταν μία λύση ανάγκης που ήταν απαραίτητη και σωστή. Αλλά τώρα χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες λύσεις για το πώς θα σταθεί η Τρόικα στο μέλλον σε καθαρές νομικές βάσεις και βασιζόμενη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Ανατρέχοντας στις διαδικασίες για την σύσταση της τρόικας και στην συμμετοχή της ΕΚΤ, το ρεπορτάζ αναφέρεται και σε «συζητήσεις που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο για τον ρόλο της ΕΚΤ, ακόμη και εντός της Τράπεζας», όταν στον Τύπο μεταφερόταν αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των μελών του Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται ότι η ΕΚΤ πλησίασε τις κυβερνήσεις μέσω της διαπραγμάτευσης των όρων διάσωσης και της επιτήρησής τους. ‘Δεν είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας να θέτει δημοσιονομικούς όρους', όπως επισημάνθηκε ανώνυμα από μέλος του Συμβουλίου», προσθέτει ο δημοσιογράφος και υποστηρίζει ότι η πίεση προς την ΕΚΤ ήταν τόσο μεγάλη που το τότε στέλεχός της Γιεργκ Άσμουσεν αισθάνθηκε αναγκασμένο να δηλώσει ότι η ΕΚΤ δεν θα αποχωρήσει από την Τρόικα.

Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται πάντως ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε διαπιστώσει το 2012 ότι η ΕΚΤ δεν υπερβαίνει την εντολή της με τον ρόλο της στην τρόικα, εφόσον δραστηριοποιείται συμβουλευτικά. «Επομένως δεν εγείρει ερωτήματα τόσο το ότι η ΕΚΤ έχει για τη συμμετοχή της στην τρόικα μία έξωθεν εντολή, όσο πολύ περισσότερο το αν αποφάσισε γι' αυτό σωστά», καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network