SwissLeaks: Τα 86 ονόματα που λείπουν από τη Λίστα Λαγκάρντ

SwissLeaks: Τα 86 ονόματα που λείπουν από τη Λίστα Λαγκάρντ

Αποκάλυψη για τους Έλληνες καταθέτες της HSBC προκύπτει από το υλικό Φαλσιανί. Τι αποκαλύπτει η παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων για εμπόρους όπλων και μεσάζοντες δικτατόρων

Ογδόντα έξι εγγραφές προσώπων που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, εκτός από τις 2.062 της λίστας Λαγκάρντ που εστάλησαν από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα, εντόπισαν τα ” Νέα” στο πλαίσιο του SwissLeaks, της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και άλλων μεγάλων εντύπων και ραδιοτηλεοπτικών δικτύων.

Στο πρότζεκτ συμμετείχαν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 50 μέσα ενημέρωσης – ανάμεσά τους η βρετανική εφημερίδα Guardian, η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, ο τηλεοπτικός σταθμός BBC, η αμερικανική εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας 60 Minutes και πολλά ακόμα.

Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, τα οποία συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη. 

Μερικά από τα έγγραφα που απόκτησε το ICIJ μέσω της Le Monde δείχνουν επίσης τις σχέσεις της τράπεζας με πελάτες που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα παραβατικών συμπεριφορών, από εμπόρους όπλων που πωλούσαν χειροβομβίδες σε παιδιά στην Αφρική, έως μεσάζοντες δικτατόρων αναπτυσσόμενων χωρών και διακινητές ματωμένων διαμαντιών.

Τα πρωτότυπα δεδομένα για τους λογαριασμούς αποσπάστηκαν από τους υπολογιστές της HSBC από έναν πρώην υπάλληλο της τράπεζας που μετατράπηκε σε πληροφοριοδότη, τον Ερβέ Φαλσιανί, και παραδόθηκαν στις γαλλικές αρχές το 2008.

Η Le Monde έλαβε το υλικό επεξεργασμένο από τις γαλλικές αρχές και το μοιράστηκε με το ICIJ, με τη συμφωνία ότι μια παγκόσμια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων θα «κοσκίνιζε» αυτά τα δεδομένα. ΤΑ ΝΕΑ ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης από την Ελλάδα που συμμετείχε στην συγκεκριμένη έρευνα.

Από τα απόρρητα στοιχεία που διέρρευσαν φωτίζεται ο ρόλος της τράπεζας στους μηχανισμούς των εταιρειών offshore που προσφέρουν ανωνυμία και φορολογικό καταφύγιο. Ακαδημαϊκοί αναφέρουν ότι σχεδόν 7 τρισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται «παρκαρισμένα» σε φορολογικούς παραδείσους ενώ οι διαφυγόντες φόροι για τις χώρες ανέρχονται σε 175 δισεκατομμύρια.

 

Από την επεξεργασία του συνόλου των στοιχείων της HSBC, προέκυψαν επιπλέον 86 εγγραφές προσώπων, που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, εκτός από τις 2.062 που εστάλησαν από τις γαλλικές Αρχές στην Ελλάδα.

Τα πρόσωπα αυτά είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε έχουν αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια, αλλά εντάχθηκαν από τις γαλλικές Αρχές σε λίστες άλλων χωρών, καθώς η διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας που είχαν δηλώσει ήταν εκτός Ελλάδας.

Στις λίστες αυτές εντοπίζονται κι άλλα ελληνικά ονόματα, χωρίς όμως να αναφέρονται λεπτομέρειες για την εθνικότητα ή τον τόπο γέννησης, καθώς συνδέονται με παράκτιες εταιρείες ως πληρεξούσιοι δικηγόροι και δεν αναγράφονται στοιχεία τόπου κατοικίας ή γενικότερα πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν στην ταυτοποίησή τους.

Σε εμπιστευτικό υπόμνημα των Γαλλικών Αρχών, οι οποίες επεξεργάστηκαν το σύνολο των στοιχείων, αναφέρεται ότι κάποια πρόσωπα εντάχθηκαν στη γαλλική λίστα, παρότι δήλωναν κατοικία εκτός Γαλλίας, προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω τα ακριβή στοιχεία τους. Μάλιστα, επισημαίνεται, ότι οι  έρευνες για τους Γάλλους θα επεκταθούν σε δεύτερη φάση, με πιο χαλαρά κριτήρια.

Ως εκ τούτου, οι εγγραφές μπορεί να κρύβουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα,  ιδίως αν ληφθεί υπόψιν ότι το μέγιστο ύψος των καταθέσεων στους συγκεκριμένους λογαριασμούς εκτιμάται ότι έφτανε τα 270 εκατ. δολάρια ΗΠΑ την περίοδο 2006 – 2007.

 

Οι έδρες των “ελληνικών” offshore

Κατά την παγκόσμια έρευνα για τα στοιχεία της HSBC υπήρξε επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν υπεράκτιες εταιρείες και φορολογικές παραβάσεις, πρόσωπα που συνδέονταν με αυτές την περίοδο 2006 – 2007, καθώς και τα ποσά με τα οποία σχετίζονταν.

Από την έρευνα εντοπίστηκαν 19 λογαριασμοί ελληνικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι συνδέονται με υπεράκτιες που βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση και σχετίζονται με την HSBC BVI, θυγατρική του τραπεζικού ομίλου που δραστηριοποιείται στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Σημειώνεται, ότι ένα πρόσωπο μπορεί να συνδέονταν με πολλές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Οπότε, υπάρχει πιθανότητα οι ίδιες καταθέσεις του προσώπου αυτού, να “ακουμπάνε” σε δύο ή και τρεις φορολογικούς παραδείσους, ανάλογα πάντα με τις off shore που συνδεόταν ο πελάτης της τράπεζας.

Οι γάλλοι ειδικοί αρχικά είχαν δημιουργήσει με τα δεδομένα που αφορούσαν τη χώρα τους μία λίστα που περιελάμβανε 4.800 εγγραφές και συνολικό ύψος καταθέσεων περί τα 4,7 δισ. δολάρια.

Σε δεύτερο στάδιο η λίστα μίκρυνε και έφτασε τις 2.540 εγγραφές με καταθέσεις 3,5 δισ. δολαρίων. Η δεύτερη λίστα με τις λιγότερες εγγραφές επιλέχθηκε για λεπτομερή ανάλυση και έρευνα από τις Αρχές.

 

Στο υπόμνημά τους οι γάλλοι ειδικοί επισήμαιναν: «Η διαφορά μεταξύ των δύο λιστών (σ.σ. 2.260 εγγραφές) θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μελέτης για τον προσδιορισμό, για κάθε περίπτωση χωριστά, σχετικά με το αν οι επιπλέον καταθέτες που περιλαμβάνονται στον (μεγάλο) κατάλογο είναι κάτοικοι Γαλλίας για φορολογικούς σκοπούς».

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό οι 86 επιπλέον εγγραφές με ελληνικό ενδιαφέρον αλλά και τα υπόλοιπα ονόματα αποκτούν ιδιαίτερη αξία, αναφέρουν “Τα Νέα”. Ειδικότερα, ανάμεσα στα «νέα» πρόσωπα εμφανίζονται 41 που συνδέονται με καταθέσεις άνω του 1 εκατ. δολαρίων. Από την επεξεργασία των δεδομένων εντοπίστηκαν επιπλέον 949 συνδεόμενα πρόσωπα με τους λογαριασμούς ελληνικού ενδιαφέροντος.

Τα πρόσωπα αυτά είτε έχουν δηλώσει ελληνική διεύθυνση είτε ο κάτοχος του λογαριασμού με τον οποίο συνδέονται έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους δεν υπάρχουν μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και εταιρείες, ενώ οι ιδιότητές τους σε σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς ποικίλλουν: εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι, πληρεξούσιοι δικηγόροι, διαχειριστές και Internet users.

Ακόμα, από το σύνολο των δεδομένων εξήχθησαν 2.286 διευθύνσεις που συνδέονται με πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος. Κάποιες από αυτές τις διευθύνσεις αλληλεπικαλύπτονται καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες -μία λέξη ή μερικά γράμματα.

Ελβετία: Η HSBC έχει αλλάξει μετά τις παραλείψεις που διαπιστώθηκαν το 2007

Το ελβετικό παράρτημα της βρετανικής τράπεζας HSBC έδωσε τη Δευτέρα τη διαβεβαίωση ότι “έχει αλλάξει”, μετά τις “παραλείψεις που διαπιστώθηκαν το 2007”, σύμφωνα με ανακοίνωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Η HSBC (Ελβετία) ξεκίνησε μία ριζική αναδιάρθρωση το 2008 για να εμποδίσει ώστε οι υπηρεσίες της να χρησιμοποιούνται για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος”, δηλώνει στην ανακοίνωση γενικός διευθυντής της Φράνκο Μόρα.

Σύμφωνα με την τράπεζα, “μία νέα διεύθυνση προχώρησε σε εις βάθος έλεγχο των υποθέσεων, πράγμα που περιλαμβάνει το κλείσιμο λογαριασμών πελατών που δεν εκπληρούσαν τις υψηλές προδιαγραφές της τράπεζας και την εγκατάσταση ενός πολύ προωθημένου συστήματος εσωτερικού ελέγχου”.

Η HSBC Ελβετίας “δεν ενδιαφέρεται να έχει σχέσεις με πελάτες ή εν δυνάμει πελάτες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ως προς το οικονομικό έγκλημα… Οι αποκαλύψεις που αφορούν πρακτικές του παρελθόντος πρέπει να υπενθυμίζουν ότι αυτό το παλαιό μοντέλο του επιχειρείν της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας δεν είναι πλέον αποδεκτό”, καταλήγει ο γενικός διευθυντής.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα