Αμετάβλητα σήμερα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Διαβάζεται σε 3'
Αμετάβλητα σήμερα τα επιτόκια από την ΕΚΤ
ISTOCK

Κυρίαρχη εκτίμηση στην Φρανκφούρτη ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την διατήρηση των επιτοκίων τόσο στη σημερινή όσο και στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Από τον Απρίλιο η πρώτη μείωση.

Ηχηρό μήνυμα στις αγορές να μην τρέφουν μεγάλες ελπίδες για γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων και σε κάθε περίπτωση, όχι πριν τα μέσα της ερχόμενης Άνοιξης αναμένεται να στείλει σήμερα από την Φρανκφούρτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όλες οι διεθνείς αναλύσεις τις τελευταίες εβδομάδες αφού επισημαίνουν την παρατεταμένη ένταση στη Μέση Ανατολή και τον αυξημένο κίνδυνο ανάκαμψης του ενεργειακού πληθωρισμού καταλήγουν ότι η ΕΚΤ έχει ακόμη δρόμο να διανύσει πριν από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής».

Το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της διατήρησης των επιτοκίων στα υφιστάμενα επίπεδα, τόσο στη σημερινή συνεδρίαση όσο και στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Πρακτικά η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ θα αποτελέσει την «γέφυρα» για την πιο σημαντική συνεδρίαση που θα ακολουθήσει στις 7 Μαρτίου, όταν και η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της και πιθανότατα θα ανάψει το «πράσινο φως» για την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΚΤ ουσιαστικά κήρυξε το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2022. Οι χρηματαγορές έλαβαν το μήνυμα της ΕΚΤ και την αδυναμία της οικονομίας της Ευρωζώνης ως ξεκάθαρες ενδείξεις άμεσων επιτοκιακών μειώσεων.

Έλληνας τραπεζίτης μιλώντας στο news247.gr επισημαίνει από την πλευρά του ότι «δεν βλέπω πολλές πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του 2024 ούτε μπορώ να δικαιολογήσω την ευφορία που καλλιεργήθηκε στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες για την ανατροπή της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Άλλωστε, προσθέτει, οι κεντρικοί τραπεζίτες με κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι «η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη κερδηθεί». Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε από 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 σε 2,4%. Τον Δεκέμβριο ωστόσο, υπήρξε μια οπισθοδρόμηση και ο πληθωρισμός ανέβηκε ξανά στο 2,9%.

Οι επενδυτές από την πλευρά τους αναμένουν πέντε μειώσεις  των επιτοκίων εφέτος από την ΕΚΤ, εκτίμηση που δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι κεντρικοί τραπεζίτες. Άλλωστε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, επεσήμανε τον Δεκέμβριο στη τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ ότι η συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων δεν ήταν καν στο τραπέζι, αν και την περασμένη εβδομάδα αναγνώρισε ότι η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει από το καλοκαίρι».

Τον Μάρτιο η πρώτη συζήτηση

Την ίδια στιγμή η αίσθηση που υπάρχει στους κόλπους αναλυτών και τραπεζιτών συγκλίνει στο ότι η πρώτη συνεδρίαση στην οποία θα συζητηθεί μείωση επιτοκίου θα είναι τον προσεχή Μάρτιο με πράξη να γίνεται τον επόμενο μήνα.

Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Δεκεμβρίου, άλλαξαν οι εκτιμήσεις, φέρνοντας την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούνιο στον Απρίλιο του 2024. Η μετατόπιση βασίστηκε σε αυξανόμενες ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της καλής προόδου στη μείωση του πληθωρισμού.

Στη συνέχεια η ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιήσει τη δεύτερη περικοπή τον Ιούνιο του 2024 και να ακολουθήσει μια μακρά σειρά περικοπών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο, δηλαδή συνολικές περικοπές κατά 100 μονάδες βάσης το 2024 και 100 μονάδες βάσης το 2025.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα