Συστημικές τράπεζες: Βελτίωση ρευστότητας, πρόκληση τα “κόκκινα δάνεια”

Συστημικές τράπεζες: Βελτίωση ρευστότητας, πρόκληση τα “κόκκινα δάνεια”
Οι τράπεζες Eurokinissi

Περί βελτίωσης της ρευστότητας γα τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μίλησαν οι εκπρόσωποί τους σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα του τραπεζικού συστήματος, κυρίως σε ό,τι αφορά την ρευστότητα, ενώ βασική πρόκληση παραμένει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, οι οποίοι συμμετείχαν στο επενδυτικό και επιχειρηματικό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο και το περιοδικό The Economist χθες στο Βερολίνο.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα σε καλύτερη θέση, σταδιακά επιστρέφει στην κανονικότητα, αλλά ενώ βγήκαμε από τα προγράμματα, δεν βγήκαμε από τα προβλήματα, σημείωσε ο κ. Καραμούζης και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις παραμένουν και αυτό που χρειάζεται είναι μια μεγάλη αλλαγή, με μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για επιχειρήσεις και επενδύσεις. «Για την αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα, χρειάζεται να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3%. Ναι, μπορεί να γίνει, αυτό που χρειάζεται είναι αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων σε διψήφιο νούμερο. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για το πολιτικό και οικονομικό σύστημα», δήλωσε και αναφερόμενος ειδικά στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, εκτίμησε ότι η κατάσταση βελτιώνεται, η ρευστότητα αποκαθίσταται, οι καταθέσεις επιστρέφουν και τα «κόκκινα» δάνεια περιορίζονται. Επιπλέον, ο κ. Καραμούζης σημείωσε τη στροφή των Ελλήνων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο το 23% των συναλλαγών γίνεται πλέον στα καταστήματα των τραπεζών.

Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, ο Διευθύνων Σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι σταδιακά επιστρέφουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, σημειώνοντας ωστόσο ότι η επιστροφή θα μπορούσε να είναι γρηγορότερη και πιο ισχυρή, ενώ ως μεγαλύτερη πρόκληση ονόμασε την πρόσβαση σε μη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Στην τελευταία κρίση, έγινε «κούρεμα» τέτοιων κεφαλαίων και οι επενδυτές δεν το ξεχνούν, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς και εξήγησε ότι για να υπάρξει η πρόσβαση, θα πρέπει να μειωθούν προηγουμένως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, συμφώνησε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει προβλήματα ρευστότητας, ενώ δήλωσε ότι αν παρουσιαστεί κάποιο πραγματικά σοβαρό και αξιοποιήσιμο επιχειρηματικό σχέδιο, προφανώς θα το χρηματοδοτήσει. Θα υπάρξει μάλιστα ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, όπως υπήρξε και στην περίπτωση της χρηματοδότησης του Αερολιμένα της Αθήνας ή αυτού στο Καστέλι, προέβλεψε.

Ο Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Ergasias, αναφερόμενος στο τι θα ισχύσει από το νέο έτος για την πρώτη κατοικία, δήλωσε ότι ακόμη γίνεται συζήτηση για το θέμα, πάνω στα σχέδια που έχουν υποβληθεί. Ένα από αυτά προβλέπει επέκταση του Νόμου, με πολύ μεγαλύτερους όμως περιορισμούς.

Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο για όλα τα κόμματα, για την κοινωνία και φυσικά για την τράπεζα, δήλωσε, ενώ εξ ονόματος της Alpha Bank, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλός της Αρτέμης Θεοδωρίδης επισήμανε ότι τώρα πια υπάρχει τουλάχιστον το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει όχι να διευκολύνονται οι πλειστηριασμοί, αλλά να γίνονται διαπραγματεύσεις με δανειολήπτες οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι συστηματικοί κακοπληρωτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα