Τα κόμματα υπόσχονται περικοπές επιχορηγήσεων

Τα κόμματα υπόσχονται περικοπές επιχορηγήσεων
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ - ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΣΕ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ. ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ ) EUROKINISSI

Ναι στη λιτότητα λένε κατόπιν εορτής λένε τα πολιτικά κόμματα που τάσσονται υπέρ "ψαλιδιού" στις κρατικές επιχορηγήσεις

Αφού μία ακόμα φορά τα πολιτικά κόμματα κατόρθωσαν να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα, έρχονται μετά τις οργισμένες αντιδράσεις έρχονται να “συναινέσουν” στη δική τους λιτότητα.

Η αποκάλυψη του υπουργού Εσωτερικών, Τάσου Γιαννίτση, ότι η κρατική επιχορήγηση που έλαβαν τα πολιτικά κόμματα ήταν κατά 5.218.624 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερη σε σύγκριση με το 2010, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε μία περίοδο που οι πολίτες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχή μέτρα λιτότητας.

“Βεβαίως να περικοπεί η κρατική επιχορήγηση”, σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, επισημαίνοντας ωστόσο, όπως σημειώνουν “Τα Νέα”, ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της συνέχισης της επιχορήγησης των κομμάτων από το κράτος, “αφού είναι πυλώνες της δημοκρατίας”.

Ναι στην περικοπή λέει και η Νέα Δημοκρατία, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με το θεσμικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων, “το οποίο είναι περιοριστικό της ιδιωτικής χρηματοδότησής τους”. Υπέρ της περικοπής τάσσονται ακόμα το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΝ και η Δημοκρατική Αριστερά.

“Υπάρχει πρόβλημα όταν η κυβέρνηση περιορίζει μισθούς, συντάξεις, και επενδυτικές δαπάνες για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά και ένα τμήμα της δημοσιονομικής βελτίωσης να αυξάνει τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τις κρατικές δαπάνες και το έλλειμμα”, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στην άμεση συνάρτηση των κομματικών εσόδων με τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Εκτίμησε μάλιστα ότι ο σημερινός τρόπος χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων είναι προβληματικός, καλώντας τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά και άμεσα το ζήτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων προκάλεσε και κόντρα με τη Νέα Δημοκρατία που κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών ότι έδωσε λανθασμένα στοιχεία.

Ωστόσο, από το υπουργείο δόθηκε η απάντηση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πάρει ακόμη την τέταρτη δόση της χρηματοδότησης για το 2011.

Ο υπουργός μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η εκχώρηση των δόσεων της χρηματοδότησης των κομμάτων στις τράπεζες λόγω δανείων τους δεν αφορά το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο θέμα του τραπεζικού δανεισμού με “ενέχυρο” τη μελλοντική τακτική επιχορήγηση του κόμματος αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Σκορδάς, σημειώνοντας ότι το 2011 η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε 12.749.671 ευρώ, εκ των οποίων τα 11.350.970 ευρώ δεν έφτασαν ποτέ στο ταμείο του κόμματος επειδή παρακρατήθηκαν για την εξυπηρέτηση υφιστάμενων δανείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα