Τα λάθη του Τσακαλώτου και το γερμανικό καψόνι

Τα λάθη του Τσακαλώτου και το γερμανικό καψόνι
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Πώς από τη σιγουριά της εκταμίευσης, πήγαμε στο "σπάσιμο" της δόσης. Οι απρόσεκτες κινήσεις Τσακαλώτου και η επίδειξη δύναμης από τον Σόιμπλε

Ήταν πραγματικά η έλλειψη στοιχείων για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων που έγινε αιτία να «σπάσει στα δύο» η δόση ων 2,8 δις ευρώ ή μήπως ήταν μια εύσχημη δικαιολογία, για να πάψει ο υπουργός οικονομικών να έχει την αυτοπεποίθηση να μιλά για λύση στο το χρέος εδώ και τώρα υποδεικνύοντας έστω και ευγενικά στον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θέλει δεν θέλει θα υποχωρήσει;

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, μιλούν για ένα στοχευμένο μήνυμα της Γερμανίας, προς την Ελλάδα και τους άλλους θεσμούς, με στόχο να επιβεβαιώσει την κυρίαρχη θέση της στο Eurogroup. Το όργανο που – παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ και ίσως των ΗΠΑ – θα κρίνει την τύχη του ελληνικού χρέους .

Είναι αλήθεια ότι στην Ουάσιγκτον , ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρέθηκε «στριμωγμένος» με το θέμα του Ελληνικού χρέους . Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ανοιχτά ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο . Ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών κ. Τζάκ Λιού είπε ότι σε ένα μη βιώσιμο χρέος η όσο το δυνατό ταχύτερη αναδιάρθρωσή του είναι η καλύτερη λύση . Βέβαια όταν συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών , «ισορρόπησε» την δήλωσή του και με την υπόμνηση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Σόϊμπλε απάντησε δημόσια στην κ. Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος είναι παραπλανητική, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της .

Στρατηγικό Λάθος

Την περασμένη Παρασκευή , ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg , όπου απαντώντας σε ερώτηση για το χρέος , την στάση της Γερμανίας , και ειδικότερα αυτή του κ. Σόϊμπλε είπε «συναντήθηκα το πρωί με τον κ. Σόιμπλε και τον ρώτησα πως περιμένει και το πρόγραμμα να προχωρά κανονικά και το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα και να μην υπάρχει ελάφρυνση του χρέους . Κάτι πρέπει να δώσει . Νομίζω ότι το καταλαβαίνει και ο ίδιος». Χωρίς να το καταλάβει διέπραξε ένα στρατηγικό λάθος, αφού αμφισβήτησε την ηγεμονία της Γερμανίας στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι θα ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται εδώ και καιρό.

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η πρώτη απάντηση από τον κ. Σόϊμπλε Σε συνέντευξη που έδωσε αναφερόμενος στο θέμα είπε: “Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα. Η υλοποίηση του βρίσκεται πολύ μακριά από το 100% . “Όταν λοιπόν το ολοκληρώσει τότε, αν χρειαστεί θα μιλήσουμε και για το χρέος» είπε και όλοι νόμιζαν ότι έμεινε εκεί.

Η αντεπίθεση

Περίπου 48 ώρες αργότερα, όσοι πίστευαν ότι ο Γερμανός πολιτικός απλώς επανέλαβε τις απόψεις που εκφράζει σε κάθε ανάλογη περίπτωση διαψεύστηκαν. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικός κ. Γιώργος Χουλιαράκης πέρασε χθες το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο, 2,5 δύσκολες ώρες με τους συναδέλφους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης. Η συμμαχία του Βορρά, με πρώτη την Γερμανία , έκανε επίθεση εκφράζοντας δυσφορία για την καθυστέρηση σύστασης και λειτουργίας της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών η οποία δεν έχει ακόμη ούτε έδρα ούτε καταστατικό λειτουργίας ούτε και ΔΣ το πρόβλημα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών καθώς και το ότι δεν υπάρχει τεύχος διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ.

Στην ουσία αμφισβητούσαν την έκθεση συμμόρφωσης της Commission που παρουσιάστηκε στην συνάντηση η οποία έλεγε ότι και τα 15 διαρθρωτικά ορόσημα της Ελλάδας είχαν υλοποιηθεί.

Εκείνο που έπρεπε να πιστοποιήσει κυρίως το EWG, ήταν την υλοποίηση του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ειδικά για την πρώτη δόση των 1,8 δις ευρώ, που δόθηκε στην Ελλάδα, μαζί με 7,5 δις ευρώ της δόσης του Ιουνίου . Ο κ. Χουλιαράκης απέδειξε με στοιχεία ότι η Ελλάδα δικαιούται τα πάρει τα 1,7 δις ευρώ από 2,8 δις ευρώ της δόσης που αναμένεται. Με βάση πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία, απέδειξε ότι μέχρι και το τέλος Αυγούστου, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, είχαν εκταμιεύσει προς ιδιώτες το 80% της δόσης (1,44 δις ευρώ) ως το τέλος Αυγούστου Παραδέχθηκε όμως, ότι δεν έχει ακόμη τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που δείχνουν ότι στους ιδιώτες έχουν καταλήξει συνολικά 1,85 δις ευρώ δηλαδή το 103% της δόσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση όρο του τεχνικού μνημονίου, η Ελλάδα δικαιούται να πάρει επόμενη δόση για ληξιπρόθεσμα ,αν μπορεί να αποδείξει ότι το 80% της προηγούμενης έχει φτάσει στα χέρια ιδιωτών.

Παιχνίδι ισορροπιών

Από εκεί και πέρα ,παίχτηκε ένα παιχνίδι ισορροπιών . Ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ. Πιέρ Μοσχοβισί, προσήλθε λίγη ώρα αργότερα στο Eurogroup, δηλώνοντας σχεδόν βέβαιος ότι θα εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δις ευρώ προς την Ελλάδα έχοντας κατά νου, το Compliance Report που είχε συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δοκίμασε όμως άλλη μια έκπληξη, όταν έμαθε κατά την συνεδρίαση της ομάδας των υπουργών οικονομικών του ευρώ, ότι προέκυψε ξαφνικά πρόβλημα με το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Την στιγμή μάλιστα που όλες τις προηγούμενες ημέρες , όταν ήταν ήδη γνωστά τα ελληνικά στοιχεία κανείς δεν έθετε τέτοιο θέμα.

Ακόμη και αυτοί που μιλούσαν εδώ και μέρες για «σπάσιμο» της δόσης ήθελαν το «σίγουρο» κομμάτι της δόσης να είναι τα 1,7 δις ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το «αμφισβητούμενο» το 1,1 δις ευρώ που προορίζεται για την κάλυψη υποχρεώσεων χρέους .

Ο άξονας του κ Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσλεμπλούμ και την συμμετοχή και επικεφαλής του EWG κ. Τόμας Βίζερ , αποφάσισε τελικά να αποφύγει να «κρεμάσει» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κ. Μοσχοβισί και να παραβλέψει τους «αστερίσκους» του EWG σε συγκεκριμένα μέτρα του πακέτου της Ελλάδας . Επειδή όμως η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει «ατιμώρητη» , χτύπησαν στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμών οφειλών όπου η Ελλάδα ήταν εντός στόχου !

Με την λύση αυτή όμως ,όλοι θα έμεναν ευχαριστημένοι και ο Έλληνας υπουργός οικονομικών πήρε το μήνυμα να σταματήσει τις μεγαλόστομες δηλώσεις για το χρέος και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και στις λεπτομέρειες του.

Αυτό εξηγεί και την εύθυμη διάθεση όλων στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε , τα εύσημα για την επίτευξη των 15 προαπαιτούμενων για την Ελλάδα και τις διαβεβαιώσεις ότι το θέμα των ληξιπρόθεσμων είναι μια τεχνική δυσκολία , με όλους να δείχνουν κατανόηση και βεβαιότητα ότι η Ελλάδα η οποία θα τρέξει μέχρι το τέλος του μήνα για να παρουσιάσει τα στοιχεία που της λείπουν.

Ευχαριστημένος έμεινε και ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος μίλησε – όχι χωρίς να έχει βάση – για ένα «Πολύ καλό Eurogroup για Ελλάδα» αφού επιτέλους σε επίπεδο μέτρων η αποστολή εξετελέσθη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα