Τα 'ψιλά γράμματα' των επερχόμενων ρυθμίσεων σε 12 και 120 δόσεις

Και αυτή τη χρονιά πολλοί Τρικαλινοί ιδιοκτήτες οχημάτων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της συντήρησης του αυτοκινήτου τους και αποφάσισαν να καταθέσουν τις πινακίδες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Τρικάλων κ. Γιώργος Ταγαρίδης από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 1300 πινακίδες καιβ¦ έπεται συνέχεια, καθώς τις τελευταίες ημέρες του χρόνου καταθέτουν οι περισσότεροι τις πινακίδες τους. Χαρακτηριστικά, πέρυσι κατατέθηκαν συνολικά 2.200 πινακίδες από τις οποίες οι 800 στην παράταση.
(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Και αυτή τη χρονιά πολλοί Τρικαλινοί ιδιοκτήτες οχημάτων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της συντήρησης του αυτοκινήτου τους και αποφάσισαν να καταθέσουν τις πινακίδες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Τρικάλων κ. Γιώργος Ταγαρίδης από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 1300 πινακίδες καιβ¦ έπεται συνέχεια, καθώς τις τελευταίες ημέρες του χρόνου καταθέτουν οι περισσότεροι τις πινακίδες τους. Χαρακτηριστικά, πέρυσι κατατέθηκαν συνολικά 2.200 πινακίδες από τις οποίες οι 800 στην παράταση. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) EUROKINISSI

Ποιες οφειλές ρυθμίζονται σε δόσεις και πότε χάνεται η ρύθμιση για τον φορολογούμενο. Τι θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες αφού έχουν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό

Μέχρι το τέλος του μήνα η ΑΑΔΕ θα ανοίξει τις πλατφόρμες για την ρύθμιση τόσο της γενικής νέας ρύθμισης των 12 δόσεων όσο και της ρύθμισης των 120 δόσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και στις δύο υπάρχουν ψιλά γράμματα που μπορεί να κοστίσουν ακριβά σε χρήμα σε όσους δεν είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους ή ακόμη και την απώλεια της ρύθμισης.

ADVERTISING

Στην νέα της μορφή η αποκαλούμενη πάγια ρύθμιση των 12 και - υπό προϋποθέσεις - των 24 δόσεων μπορεί να γίνει μέσω διαδικτύου χωρίς να υπάρχει η προϋπόθεση να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη κάποια οφειλή προς την εφορία όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Πρόκειται για την ρύθμιση για «κάθε χρήση» μέσω της οποίας κάποιος μπορεί να ρυθμίσει χωρίς να υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός το σύνολο των οφειλών του είτε αυτές αφορούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ, φτάνει να μπορεί να αποδείξει μέσω των κατάλληλων πιστοποιητικών ότι έχει οικονομική αδυναμία να εκπληρώσει εγκαίρως τις φορολογικές του υποχρεώσεις

Ωστόσο προϋποθέτει συνέπεια. Αν χαθεί μια από τις δόσεις μπαίνει αυτομάτως προσαύξηση 15% επί της δόσης. Για να συνεχίσει κανείς τη ρύθμιση θα πρέπει ο φορολογούμενος να πληρώσει τον επόμενο μήνα τη δόση που καθυστέρησε με την προσαύξηση και την τρέχουσα δόση.

Αν χαθεί και δεύτερη δόση μέσα στους 12 μήνες τότε ο φορολογούμενος τυπικά χάνει την ρύθμιση. Μπορεί όμως αν θέλει να επανενταχθεί αλλά το σύνολο της οφειλής που ρυθμίζεται προσαυξάνεται κατά 5,86%. Θα πρέπει να έχουμε επίσης κατά νου ότι οι δόσεις, οι οποίες προκύπτουν από τη ρύθμιση, έχουν μηνιαίο τόκο 5%.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποπληρώνει εγκαίρως ή να εντάσσει στη ρύθμιση όλες τις επόμενες φορολογικές του υποχρεώσεις.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων

Η δεύτερη ρύθμιση έχει πιο περιορισμένο κοινό -αφού αφορά μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες που ως γνωστό έχουν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό- και με αυτή μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές μέχρι και 50.000 ευρώ μέχρι και σε 120 δόσεις στην εφορία με διαγραφή φόρων και προσαυξήσεων σε ποσοστό έως και 95%.

Ειδικότερα, για χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση έως 36 δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται κούρεμα προσαυξήσεων.

Για χρέη από 3.001 έως 50.000 ευρώ το «κούρεμα» μπορεί να φθάσει έως και το 85% για Ταμεία και 95% για Εφορία, ενώ η εξόφληση του χρέους θα γίνει έως 120 δόσεις.

Η ρύθμιση χάνεται και το σύνολο των οφειλών καθίσταται ληξιπρόθεσμο και άμεσα απαιτητό στις εξής τρεις περιπτώσεις:

  1. Αν ο φορολογούμενος δεν πληρώσει τρεις δόσεις της ρύθμισης
  2. Αν δεν υποβάλλονται εμπρόθεσμα στις φορολογικές αρχές οι δηλώσεις και τα φορολογικά στοιχεία που αντιστοιχούν στην εκάστοτε δραστηριότητα
  3. Αν δεν έχουν αποπληρωθεί οι υποχρεώσεις του 2017 Αυτός είναι ο πιο δύσκολος όρος της ρύθμισης . Ότι δηλαδή απαιτεί να είναι ρυθμισμένες όλες οι οφειλές του ενδιαφερόμενου που δημιουργήθηκαν μετά την 31 /12/2016 . Με άλλα λόγια όσοι θέλουν να ρυθμίσουν παλαιότερες οφειλές τους στην εφορίας θα πρέπει να τακτοποιήσουν με κάθε τρόπο όλες τις οφειλές του προηγούμενου χρόνου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ
SHARE:

24Media Network