Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι τα πέντε νέα έργα και πού ξεκινά η δημοπράτησή τους

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι τα πέντε νέα έργα και πού ξεκινά η δημοπράτησή τους
Αντιπλημμυρικά έργα (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι συμβάσεις των έργων θα πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τετραμήνου του 2025.

Πέντε νέα έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης οδεύουν προς δημοπράτηση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα έργα αυτά αφορούν αντιπλημμυρικά έργα και Φράγματα και αφορούν σε περιοχές της Κρήτης, της Λέσβου, της Αιτωλοακαρνανίας, του Λουτρακίου και Ηπείρου.

Τα έργα αυτά σωρευτικά έχουν προϋπολογισμό περίπου 400 εκατ. ευρώ και αναμένεται με ενδιαφέρον ποιες εταιρείες θα θελήσουν να τα διεκδικήσουν. Τα έργα εκτιμάται πως θα δημοπρατηθούν στις αρχές του 2023.

Τα έργα αυτά έχουν ενταχθεί σταδιακά από το καλοκαίρι στο Ταμείο Ανάκαμψης και στόχος είναι η βελτιωμένη υδροδοτική ικανότητα των περιοχών διεξαγωγής των έργων και η αντιπλημμυρική θωράκιση στην περίπτωση του Λουτρακίου.

Το σύνολο των έργων έχουν χαρακτηριστεί ως έργα μείζονος σημασίας και συνεπώς αποτελούν ειδικά και σημαντικά έργα, καθώς και έργα Εθνικού Επιπέδου. Παράλληλα έχουν κηρυχθεί οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι συμβάσεις των έργων θα πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τετραμήνου του 2025.

Το Φράγμα Μπραμιανού

Το έργο για το Φράγμα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και Φράγματος Μύρτου έχει κόστος 53 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει:

α) Την κατασκευή του φράγματος Μύρτου (χωμάτινο με αδιαπέρατο πυρήνα, ύψους 38 μ. από τη θεμελίωση),

β) Την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων (διευθέτηση ρεμάτων Μπραμιανών και Διαβατών και κατασκευή δικτύων ομβρίων σε περιοχές του οικισμού Γρα Λυγιάς) και

γ) Την κατασκευή συμπληρωματικών εργασιών στο φράγμα Μπραμιανών (κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς

Τα αντιπλημμυρικά έργα στο Λουτράκι

Το αντιπλημμυρικό έργο στο Λουτράκι 23 εκατ.ευρώ κόστος. Το αντικείμενο του παρόντος υποέργου είναι η κατασκευή έργων διευθέτησης σε 8 ρέματα της πόλης Λουτρακίου για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών προβλημάτων, και συγκεκριμένα στα ρέματα Αγ. Φανουρίου, Χαρβάτι, Αγ. Κυριακής, Νεκροταφείου 1, Νεκροταφείου 2, Οσίου Παταπίου, Αγ. Γεωργίου και Νταμαρίου.

Τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία

Τα εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας-Αμφιλοχίας-Βάλτου (Α`φάση) έχει 64,5 εκατ.ευρώ κόστος. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τρεις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Πιο αναλυτικά έχει εγγειοβελτιωτικό χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης και έργα μεταφοράς και διανομής αρδευτικού νερού, καθώς και πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση, μελλοντικά, υδρευτικών αναγκών της περιοχής.

Το Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 98 εκατ. ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τα πιο κάτω έργα που περιγράφονται συνοπτικά:

  • Το Φράγμα Τσικνιά
  • Έργα υδροληψίας από το Φράγμα
  • Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού

Ύδρευση Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας

Πρόκειται για έργο κόστους 140 εκατ. ευρώ. Το αντικείμενο αφορά στην κατασκευή έργων μεταφοράς πόσιμου νερού από τις πηγές του Αγ. Γεωργίου Λούρου προς οικισμούς και τα αστικά κέντρα των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα