Γάζα: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ – 31 νεκροί στο Νουσεϊράτ

Διαβάζεται σε 6'
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην κεντρική Γάζα
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην κεντρική Γάζα AP

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είκοσι νεκροί, δεκάδες τραυματίες.

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις επιδρομές του στη Λωρίδα της Γάζας, σε μία από τις οποίες 31 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα πριν από την αυγή στο σπίτι τους, στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Χαμάς στη Γάζα, την ώρα που Αμερικανός απεσταλμένος αναμένεται στο Ισραήλ για να έχει συνομιλίες για τον πόλεμο που συνεχίζεται.

Καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, διανύει τον όγδοο μήνα του, ξανάρχισαν σε μεγαλύτερη ένταση οι μάχες στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχει ανακάμψει η Χαμάς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, και συνεχίζονται στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Ισραήλ: Δύο στρατιώτες νεκροί στη νότια Γάζα

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου, σύμφωνα με τις ίδιες, κρύβονται οι εναπομείνασες ταξιαρχίες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τις 6 Μαΐου

Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τις 6 Μαΐου και μετά τις εντολές για εκκένωση από τον ισραηλινό στρατό πριν ξεκινήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις σε αυτή την τοποθεσία στο νότο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Στη Ράφα, “800.000 άνθρωποι (…) αναγκάστηκαν να φύγουν από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν τη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή στις 6 Μαΐου”, αναφέρει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της Unrwa.

“Σε απάντηση στις εντολές εκκένωσης που ζητούσαν από τους κατοίκους να φύγουν προς τις λεγόμενες ασφαλείς περιοχές, αυτοί πήγαν κυρίως στις περιοχές της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας και στο Χαν Γιούνις (στον νότο, σ.σ.) ακόμη και μέσα σε κατεστραμμένα κτίρια”, προσθέτει.

Από τις 6 Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους αρκετών συνοικιών ανατολικά της Ράφα να τις εκκενώσουν, πριν ξεκινήσει βομβαρδισμούς και “στοχευμένες επιχειρήσεις” στο έδαφος για να εξαλείψει τα τελευταία τάγματα της Χαμάς που βρίσκονται εκεί, σύμφωνα με τον στρατό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας που διέφυγαν από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς πήγαν να προστεθούν στους κατοίκους της Ράφα, που συγκεντρώθηκαν σε αυτήν την πόλη δίπλα στα αιγυπτιακά σύνορα, δηλαδή συνολικά 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι.

“Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Γάζα”

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, ο οποίος πυροδοτήθηκε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, “οι Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν πολλές φορές αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος που δεν βρήκαν ποτέ, ούτε καν στα καταφύγια της Unwra”, επιβεβαιώνει ο Φιλίπ Λαζαρινί στην πλατφόρμα Χ.

“Ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο οι κάτοικοι της Γάζας μπορούν να μεταβούν σε ‘ασφαλείς’ ή ‘ανθρωπιστικές’ περιοχές είναι ψευδής. Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Γάζα”, δηλώνει ο Λαζαρινί.

“Οι περιοχές στις οποίες καταφεύγουν οι άνθρωποι σήμερα δεν έχουν πόσιμο νερό, ούτε εγκαταστάσεις υγιεινής”, προσθέτει.

Η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, που ανακοινώθηκε πριν από μήνες από το Ισραήλ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας εν μέσω φόβων για σφαγή των αμάχων.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός διέταξε επίσης τον πληθυσμό ορισμένων συνοικιών της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του στενού παλαιστινιακού εδάφους, να “απομακρυνθούν άμεσα προς καταφύγια στο δυτικό τμήμα της πόλης” της Γάζας, που έχει γίνει πεδίο τις τελευταίες ώρες σφοδρών συγκρούσεων.

ΗΠΑ και Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια

Τα Ηνωμένα Έθνη καλωσόρισαν κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στη Γάζα κι εξέφρασαν ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες για τη διατήρηση του θαλάσσιου διαδρόμου ανοικτού, ως πρόσθετης οδού για τις παραδόσεις βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα χρειάζονται απεγνωσμένα τρόφιμα, νερό και άλλα απαραίτητα», τόνισε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ με ανάρτησή της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι αύξησαν τη βοήθεια, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα», ιδίως «να κρατήσει ανοιχτές τις ζωτικής σημασίας χερσαίες διελεύσεις».

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ, ο διεθνής οργανισμός συμφώνησε να υποστηρίξει τη λήψη και τη διευθέτηση της αποστολής βοήθειας στη Γάζα από την πλωτή αποβάθρα που εγκαταστάθηκε από τον αμερικανικό στρατό, εφόσον σέβεται την ουδετερότητα και την ανεξαρτησία των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

«Δεδομένων των τεράστιων αναγκών στη Γάζα, η πλωτή αποβάθρα προορίζεται να συμπληρώσει τις υπάρχουσες χερσαίες διελεύσεις βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων της Ράφας, του Κερέμ Σαλόμ και του Έρετς. Δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει καμία διέλευση», συμπλήρωσε ο κ. Χακ.

Στην λειτουργία του θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας αναφέρθηκε επίσης η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Έιντριεν Γουότσον.

«Παραδώσαμε τα πρώτα φορτία βοήθειας στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη των ΗΑΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, της Κύπρου, των Ηνωμένων Εθνών και άλλων εταίρων. Μαζί, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις παραδόσεις βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα μέσω όλων των οδών», ανέφερε η κυρία Γουότσον.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΕΠ) επιβεβαίωσε ότι η βοήθεια που έφθασε μέσω της πλωτής αποβάθρας μεταφέρθηκε στις αποθήκες του στη Ντέιρ Αλ Μπάλα, που είναι προσβάσιμες. Το ΠΕΠ ενημέρωσε φορείς με τους οποίους συνεργάζεται ότι το φορτίο είναι έτοιμο για παραλαβή και διανομή και η βοήθεια υποβάλλεται σε επεξεργασία μέσω της τακτικής διαδικασίας υλικοτεχνικής υποστήριξης και διανομής.

Σε αυτό το στάδιο το μεγαλύτερο μέρος των αγαθών που θα παραδίδονται μέσω της αποβάθρας θα είναι τρόφιμα, νερό, σκηνές, ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα