Τελευταία προσπάθεια

Τελευταία προσπάθεια
Συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2017, στην Βουλή, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Συντονισμένες συναντήσεις θα έχει από την Τρίτη η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες, με την “επανασύσταση” του Brussels Group και τη συμμετοχή Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με στόχο τη σύγκλιση σε εργασιακό, ασφαλιστικό και ενεργειακό. Στις Βρυξέλλες και η υπουργός Εργασίας

Νέο γύρο συναντήσεων με τους δανειστές φαίνεται ότι θα έχει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες σε μια ύστατη προσπάθεια έστω και ενός προσχεδίου συμφωνίας στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.

Η επανάληψη του Brussels group συμφωνήθηκε και κρατήθηκε σε απόλυτη μυστικότητα και από το υπουργείο Οικονομικών και από το Μαξίμου. Η μόνη επιβεβαίωση ερχόταν από το υπουργείο Εργασίας το οποίο έλεγε ότι η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες από την Τρίτη 4 του μήνα μέχρι και την Πέμπτη 6 του μήνα για «υπηρεσιακούς λόγους».

Λίγο αργότερα άλλες πηγές επιβεβαίωναν την επανασύσταση του Brussels Group με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα έχουν συνάντηση και με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσλεμπλούμ, ώστε στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από τη διαπίστωση της προόδου των συνομιλιών με τους θεσμούς για το ελληνικό θέμα.

Με άλλα λόγια οι δύο υπουργοί θα επιχειρήσουν να αποφύγουν το πάγωμα της διαπραγμάτευσης για δύο εβδομάδες μέχρι και το τέλος της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 23 Απριλίου.

Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης

Στα θέματα της διαπραγμάτευσης η ελληνική αποστολή θα επιχειρήσει κεκλεισμένων των θυρών μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης να έχει μεγαλύτερη σύγκλιση στα τρία βασικά θέματα που μένουν ανοιχτά το εργασιακό, το ασφαλιστικό και το ενεργειακό.

Ως γνωστό το ΔΝΤ απαιτεί να πέσει ψαλίδι και στο αφορολόγητο και στις συντάξεις από το 2019. Το υπουργείο Οικονομικών θα επιμείνει στην δική του πρόταση που περιλαμβάνει εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2019 που θα επιμερίζεται σε 0,7% του ΑΕΠ από τη μείωση των συντάξεων και 0,3% από μείωση του αφορολόγητου και άλλο 1% το 2020 το οποίο θα επιμερίζεται αντίστοιχα σε 0,3% από περικοπή συντάξεων και 0,7% του ΑΕΠ από περικοπή αφορολόγητου.

Στο εργασιακό η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από το αίτημα για συλλογικές διαπραγματεύσεις (με προοπτική ότι θα συζητηθούν μετά τα μέσα του 2018) και να εξασφαλίσει έτσι ότι το όριο των ομαδικών απολύσεων δεν θα αυξηθεί πάνω από το 5% που είναι σήμερα έστω και αν χρειαστεί να καταργήσει και την απαραίτητη απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας που ισχύει σήμερα.

Η στάση του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ επιμένει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας η οποία μεταφράζεται σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με άρση της διοικητικής ρύθμισης για την ενεργοποίησης τους. 

Ζητά επίσης την επαναφορά του επαχθούς μέτρου της ανταπεργίας που έχει καταργηθεί από το 1982 και προβλέπει το δικαίωμα του εργοδότη σε περίπτωση απεργίας διαρκείας είτε να αναστείλει από μόνος του την λειτουργίας της επιχείρησης του είτε να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με νέους εργαζόμενους.

Ένα δεύτερο ζητούμενο το οποίο θα συζητηθεί στις συναντήσεις που θα γίνουν στις Βρυξέλλες είναι να μην υπάρξει χρονικό κενό μεταξύ της τεχνικής συμφωνίας που προσδοκά να έχει για τη δεύτερη διαπραγμάτευση και της συζήτησης για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε η τελική συμφωνία να μην έρθει μετά το επόμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Το ελληνικό πρόβλημα με το Ταμείου και δευτερευόντως με το Βερολίνο θα συζητηθούν και κατά τις συναντήσεις που θα έχει την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου κ. Ντόναλτ Τούσκ αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας κ. Φράνς Βάλτερ Σταϊνμαιερ την Παρασκευή στην Αθήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα