Τελική ευθεία με “προαπαιτούμενο” και την συμφωνία ΔΝΤ – Βερολίνου

Τελική ευθεία με “προαπαιτούμενο” και την συμφωνία ΔΝΤ – Βερολίνου
Ο γερμανός υπ. Οικονομικών, Όλαφ Σολτς και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ AP

Στην τελική ευθεία της μπαίνει η διαπραγμάτευση για την τέταρτη αξιολόγηση, με δεδομένη αντιπαράθεση Βερολίνου-ΔΝΤ για το χρέος

Τα δύο αυτά κρίσιμα στάδια για το ελληνικό πρόγραμμα, αν και φαίνονται, δεν είναι άσχετα μεταξύ τους, καθώς η Γερμανία και το ΔΝΤ θα εξετάζουν – ο καθένας για τους δικούς του λόγους- τα βήματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αυτήν την εβδομάδα, οι επαφές από απόσταση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές να πυκνώνουν σε τεχνικό επίπεδο. Ο στόχος, είναι μέχρι και το EWG της Δευτέρας να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τι θα πρέπει να ολοκληρώσει τώρα η Ελλάδα και τι θα μείνει για μετά το πρόγραμμα.  Επόμενος στόχος είναι μέχρι και το Eurogroup στις 24 του μήνα, να υπάρξει τεχνική συμφωνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και κατ επέκτασης και του προγράμματος.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, επιμένουν ότι για μετά το πρόγραμμα θα μείνουν μόνο τα προαπαιτούμενα που δεν είναι τεχνικά ή χρονικά δυνατό να ολοκληρωθούν μέχρι και τις 21 Ιουνίου. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο δημόσιο (τοποθετήσεις νέων ΓΓ και γενικών διευθυντών) το Κτηματολόγιο, η άδεια για καζίνο που είναι προϋπόθεση για την ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό, η πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Στα δύσκολα θέματα της αξιολόγησης συμπεριλαμβάνονται, ως γνωστό, η πλήρης και ολοκληρωμένη εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι νέες αντικειμενικές αξίες (και ο νεός ΕΝΦΙΑ), οι νέες συλλογικές διαπραγματεύσεις και η απονομή όλων των καθυστερούμενων συντάξεων ως τον Ιούνιο.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει και η συζήτηση για την πρόωρη εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου μαζί με την περικοπή των συντάξεων το 2019, όπου των πρώτο λόγο θα έχει το ΔΝΤ που επέβαλε και την πρόωρη ψήφιση των συγκεκριμένων μέτρων. Όλοι ανησυχούν για τις εντολές του γνωστού μας κ. Πωλ Τόμσεν στην ομάδα που θα έρθει στην Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει “αφοπλίσει” τα επιχειρήματα του Ταμείου περι της αδυναμίας επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, στην σύνοδο της Ουάσινγκτον ο κ. Τόμσεν υιοθέτησε νέα “ρητορική”. Επέμεενε στην μη βιωσιμότητα των μέτρων, με τα οποία επιτεύχθηκαν οι στόχοι, και την επίδραση τους στην ανάπτυξη.

Πώς επηρεάζει η κόντρα για το χρέος

Η μεγαλύτερη ανησυχία βρίσκεται στην στάση του ΔΝΤ, όσο μένει ανοιχτό το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας να δεχθεί την αυτόματη λειτουργία της “Γαλλικής” πρότασης.

 Το κομβικής σημασίας θέμα, είναι κρίσιμο και χρονικά και ουσιαστικά για το Ταμείο καθώς χωρίς την λύση (έστω και σε επίπεδο αποφάσεων) δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του για την Ελλάδα που λήγει στις 28 Αυγούστου και – αν και δεν το επιθυμεί- να αρχίσει να σκέφτεται την αποχώρηση του. Τούτο, όταν μέσα από το Ταμείο παραδέχονται ότι και οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων, σε ότι αφορά τα πλεονάσματα, έγινε για να προσεγγιστούν οι προβλέψεις των Ευρωπαίων και να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος.

Συνεπώς, η ομάδα του Ταμείου θα έρθει στην Ελλάδα για να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση και σε ενδεχόμενο αποχώρησης να επιρρίψει ευθύνες στους Ευρωπαίους για το χρέος και στην Ελλάδα για την μη προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Από την άλλη, ο νέος Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Όλαφ Σόλτζ πιέζεται να μην “χαριστεί” στην Ελλάδα και κυρίως να αναβάλλει όσο πιο πολύ μπορεί την συζήτηση για το χρέος. Για το λόγο αυτό, επιμένει σε μια συζήτηση στο παρά πέντε ή ακόμη και στο και πέντε της ολοκλήρωσης του προγράμματος. Παράλληλα, βέβαια, θα περιμένει να αντλήσει επιχειρήματα για την καθυστέρηση σε κάθε μικρή ή μεγάλη καθυστέρηση υπάρξει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα