Θεσμοί: Θα αποτιμηθεί το πακέτο των ελαφρύνσεων

Θεσμοί: Θα αποτιμηθεί το πακέτο των ελαφρύνσεων
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες AP

Τι αναφέρει η κοινή ανακοίνωση της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τη συνάντησή τους με το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Τα νέα μέτρα θα αποτιμηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, σημειώνει η κοινή ανακοίνωση της ΕΕ και της ΕΚΤ μετά το τέλος των συναντήσεων με το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Στην κοινή ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το κύριο βάρος της αξιολόγησης έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM, συνοδευόμενοι από στελέχη του ΔΝΤ που εξετάζουν την οικονομία με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού ταμείου ενώ κλιμάκιο της ΕΚΤ συγκέντρωσε στοιχεία για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Επί της ουσίας τονίζεται ότι η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας.

Εν προκειμένω, η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Η αποστολή πραγματοποίησε επίσης απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018.

Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα