Θεσσαλονίκη: Αύξηση των τιμών στα ενοίκια και περιορισμός ιδιοκατοίκησης

Θεσσαλονίκη: Αύξηση των τιμών στα ενοίκια και περιορισμός ιδιοκατοίκησης
Πολυκατοικίες στη Θεσσαλονίκη Eurokinissi

Τι έδειξε έρευνα στη Θεσσαλονίκη για τις τιμές των ακινήτων τόσο σε ενοικίαση όσο και σε πώληση. Μειώνονται τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης.

Αύξηση των τιμών στα ενοίκια και περιορισμό της ιδιοκατοίκησης, κατάρριψη του «μύθου» ότι η βραχυχρόνια μίσθωση κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αλλά και αυτού που θέλει τη ζήτηση για αγορά ακινήτων να έχει εκτοξευτεί, δείχνουν τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Τιμών & Εκτιμήσεων ΝΑ Ευρώπης, η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview».

Η έρευνα, την οποία παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της «Interview» Δημήτρης Βασιλειάδης, διενεργήθηκε στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σε δείγμα 805 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω.

Με βάση τα ευρήματα, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να προβεί σε αγορά ή ενοικίαση ακινήτου την επόμενη διετία και ποσοστό 88% απάντησε «όχι/μάλλον», στο ενδεχόμενο ανακαίνισης του σπιτιού του. Η έρευνα επαληθεύει την άποψη για αύξηση στις τιμές των ενοικίων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με το 82% να τις θεωρεί υψηλές, το 16% λογικές και το 2% χαμηλές. Σχετικά με τις τιμές πώλησης των ακινήτων, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι υψηλές, το 42% λογικές και το 13% χαμηλές.

Πάντως, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (83%), απάντησε πως αναμένει αύξηση στις τιμές των ακινήτων, κυρίως στις περιοχές όπου μελλοντικά θα λειτουργήσει το μετρό Θεσσαλονίκης. Μεγάλη ή αρκετή δυσκολία δήλωσε ότι αντιμετώπισε το 75% των ερωτηθέντων, όταν χρειάστηκε να βρει κατάλληλο ακίνητο προς αγορά ή ενοικίαση, ενώ σε ό,τι αφορά το «Airbnb» ποσοστό 70% δήλωσε ότι εάν υπήρχε δυνατότητα δεν θα έβαζε το ακίνητό του σε σχετική πλατφόρμα προς ενοικίαση.

Σε ερώτηση για την παροχή μεσιτικών υπηρεσιών, το 75% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πολύ/αρκετά ικανοποιημένο από τη χρήση τους, αν και στο «κυνήγι» αγοράς ή ενοικίασης ακινήτου, ποσοστό 42% δήλωσε ότι χρησιμοποίησε μεσίτη, έναντι 44% που κινήθηκε μόνο του και 14% που ενέργησε σε συνδυασμό (μόνο του και με βοήθεια μεσίτη).

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι ποσοστό 56% των ερωτηθέντων ιδιοκατοικεί, έναντι του 44% που ενοικιάζει. Επίσης, το 43% θεωρεί ότι ένα τριάρι είναι το καλύτερο σπίτι για να καλύψει τις ανάγκες του.

Πού οφείλεται η αύξηση στα ενοίκια

«Πράγματι αυξήθηκε σε ποσοστό 30% η τιμή των ενοικίων», παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Κώστας Γεωργάκος, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε μείωση της ιδιοκατοίκησης, αλλά και σε μετακομίσεις από τις μεγάλες κατοικίες περιφερειακά της πόλης στο κέντρο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης Κώστας Χαϊτούδης, αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, επισήμανε ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε και λόγω της επιβάρυνσης του ΕΝΦΙΑ, που -όπως είπε- οδήγησε σε μεταβιβάσεις/πωλήσεις ακινήτων και στη μη αποδοχή κληρονομιών. Συμπλήρωσε, δε, ότι «είναι και αυτός ένας λόγος αύξησης των τιμών των ενοικίων, όπως και η διάθεση ακινήτων για εγκατάσταση προσφύγων από ΜΚΟ».

Άλλος σημαντικός λόγος είναι η παύση ανοικοδόμησης την τελευταία 10ετία και η μεγάλη μείωση των ενοικίων στα προηγούμενα χρόνια ως και 60%.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γεωργάκος επισήμανε ακόμα ότι οι τιμές αγοράς κατοικιών αυξήθηκαν έως 10%, εκτιμώντας ωστόσο πως «στο άμεσο μέλλον θα πέσουν, αφού σύντομα θα “πέσουν” στην αγορά περί τα 300.000 ακίνητα, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες δεσμευμένα, λόγω “κόκκινων” δανείων».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το «Airbnb», ο κ. Χαϊδούτης τόνισε ότι μπορεί να αποδώσει στις περιοχές κοντά στο κέντρο και πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων διαπιστώνουν ότι «οικονομικά δεν βγαίνουν με τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου τους, αφού συνεχίζουν να πληρώνουν λογαριασμούς και φορολογούνται».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα