“Θηλιά” οι εκκρεμείς συντάξεις για τα δημοσιονομικά και τη γρήγορη έξοδο από την εποπτεία

“Θηλιά” οι εκκρεμείς συντάξεις για τα δημοσιονομικά και τη γρήγορη έξοδο από την εποπτεία
Συνταξιούχοι. Φωτο αρχείου. Alexandros Michailidis / SOOC

"Κόκκινο πανί" για τους θεσμούς ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σχεδόν στις 130.000 και οι επικουρικές στις 125.000.

Σε μείζον ζήτημα που αφορά τόσο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας όσο και την γρήγορη ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής εποπτείας, πέρα βέβαια από τις μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις που έχει, εξελίσσεται το θέμα των εκκρεμών συντάξεων.

Το όλο ζήτημα ετέθη, μάλιστα, επιτακτικά από τους θεσμούς στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης και ήδη τα καμπανάκια έχουν ηχήσει ηχηρά.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικά ο όγκος των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους θεσμούς. Το ποσό αθροιστικά ανέρχεται σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ και γιαυτό οι δανειστές εξαπέλυσαν δριμεία κριτική στη κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ολιγωρία και αθέτηση δεσμεύσεων, ειδικά και για το θέμα των συντάξεων.

Οι οφειλές

Αναλυτικά με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το περασμένο Ιούλιο το δημόσιο χρωστούσε σε ιδιώτες 1,75 δισ. ευρώ και επιπλέον 547 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων δηλαδή συνολικά 2,3 δισ. ευρώ. Από αυτά τα νοσοκομεία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους να φθάνουν στα 927 εκατ. ευρώ και να ακολουθούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με 470 εκ. ευρώ. .

Οι συντάξεις

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία που επικαλέστηκε τον περασμένο Ιούλιο ο Υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝ.ΑΛ, τον Απρίλιο ο αριθμός των αιτημάτων που διεκπεραιώθηκαν ήταν 18.531 έναντι 7.071 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Όπως μάλιστα σημείωσε τότε ο υφυπουργός Εργασίας ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών συντάξεων τον Απρίλιο του 2021 ήταν 132.605, όταν τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν 178.327.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις τα νούμερα αυτά αφορούσαν μόνο τις κύριες συντάξεις. Σήμερα μετά από τρεις μήνες, οι εκκρεμείς κύριες ανέρχονται σχεδόν στις 130.000, οι επικουρικές 125.000, τα εφάπαξ που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους φτάνουν τα 60.000.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την στιγμή παραμένουν σε αναμονή 37.000 διεθνείς συντάξεις. Κι αυτό την ώρα που πριν δυο χρόνια, κατά την εκκίνηση της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. υπήρχε η δέσμευση για συντάξεις “με ένα κλικ”. «Θα έχουμε τελειώσει στο τέλος του 2021» είχε αναφέρει στα τέλη του 2020 ο τότε υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεσμευόμενος ότι το 85% των συντάξεων θα εκδίδεται σε λίγα δευτερόλεπτα.

Οι νέες υποσχέσεις

Πάντως στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1 το πρωί της Κυριακής, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου σημείωσε ότι «έχει ξεκινήσει πρόγραμμα στον ΕΦΚΑ για την επίσπευση στην καταβολή της επικουρικής σύνταξης και στόχος είναι αν όχι παράλληλα με την έκδοση της επικουρικής σύνταξης, να δίνεται η επικουρική σύνταξη σε πολύ μικρό διάστημα μετά από την απονομή της κύριας σύνταξης».

Όπως παραδέχθηκε, «σε πολλά ταμεία υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή των επικουρικών συντάξεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι ζήτημα λογισμικού. Το τελευταίο διάστημα έχουμε ζητήσει από τον ΕΦΚΑ να δημιουργηθούν πολλά λογισμικά. Σταδιακά αυτά γίνονται και σιγά σιγά δίνονται οι επικουρικές συντάξεις», ενώ επεσήμανε ότι «είναι εντονότερο το πρόβλημα όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση».

Για την μείωση του όγκου των εκκρεμών συντάξεων, που ήταν και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι «Είχε ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ για μείωση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων. Η διαδικασία πήγε πίσω λόγω της πανδημίας και των συνθηκών λειτουργίας και των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, όμως ήδη έχει επανέλθει και έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός».

Το δημοσιονομικό μέτωπο

Να σημειωθεί ότι αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τις καταβολές των συντάξεων θα εγερθεί και ζήτημα χρηματοδότησης του ΕΦΚΑ, που από ταμειακά διαθέσιμα 2,986 δισ. ευρώ, στον κλάδο σύνταξης, σήμερα έχει φτάσει στα 1,882 δισ. με μείωση ύψους 1,104 δισ. ευρώ.

Στο φόντο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί «βάζουν» πάγο σε όποια προσπάθεια επίσπευσης της εξόδου της χώρας από τη διαδικασία μεταμνημονιακής εποπτείας με κύριο επιχείρημα τη μην τήρηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων.

Παράλληλα ζητούν οι όποιες πρόσθετες παροχές να γίνουν με πολύ προσεκτικό τρόπο ώστε να μη δημιουργήσουν ανατροπές στο εύθραυστο δημοσιονομικό τοπίο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα