Κλήρωση, εμποροπανήγυρεις και πρόστιμα. Τι αλλάζει στις άδειες για τις λαϊκές αγορές

ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΝΩ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΝΩ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Τέσσερις αλλαγές από το υπουργείο Ανάπτυξης για άδειες στις λαϊκές αγορές, κλήρωση, εμποροπανήγυρεις και πρόστιμα

Τέσσερις βασικές βελτιωτικές αλλαγές σε επίμαχες διατάξεις που είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και συνδικαλιστικών φορέων, κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

-Γίνεται σαφές πλέον ότι «δεν δύναται να μειωθεί ο υφιστάμενος αριθμός των αδειών στις λαϊκές αγορές.

-Η κλήρωση για την άδεια γίνεται εφάπαξ, τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια καθιερώνεται το σύστημα κυκλικότητας κάθε χρόνο, κατά μία θέση.

-Αυξάνονται, από τρεις, σε πέντε ημέρες η διάρκεια για τις εμποροπανηγύρεις και σε 10 για τις Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές.

-Μειώνεται, από ένα χρόνο, σε έξι μήνες η ποινή φυλάκισης για όσους συλλαμβάνονται χωρίς άδεια.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, με αυτόν τον τρόπο γίνεται δικαιότερο και διαφανέστερο το σύστημα των αδειών, ξεκαθαρίζεται ότι δεν μειώνονται οι υφιστάμενες άδειες, ενώ ελαχιστοποιούνται οι ποινές και τα πρόστιμα, σε σχέση με ό,τι αρχικά προέβλεπε το νομοσχέδιο, για τους παραβάτες που συλλαμβάνονται χωρίς άδεια, καθώς αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και η απέλαση, ενώ παραμένει μόνο η ποινή φυλάκισης έξι μηνών η οποία αρχικά είχε προσδιοριστεί στο ένα έτος.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου

Στο επίκεντρο της κριτικής των βουλευτών ήταν, κυρίως, η κλήρωση των αδειών στις λαϊκές αγορές, ο διαχωρισμός παραγωγών και πωλητών, η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την ανανέωση της άδειας, τα πρόστιμα και η χρονική διάρκεια των παραδοσιακών πανηγυριών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες βελτιώσεις, για να μην χαθεί - όπως είπε χαρακτηριστικά - «ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε με καλές προθέσεις και στόχους, σε ανούσια θέματα».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βλάχος στην επίμαχη διάταξη που αφορά την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την ανανέωση της άδειας, προτείνοντας να έχει πενταετή ισχύ, αντί ενός έτους, ενώ ζήτησε να διασφαλιστεί με πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα μειωθεί ο υφιστάμενος αριθμός των αδειών.

Επίσης, ανέφερε ότι για τα παραδοσιακά πανηγύρια θα πρέπει να αφεθεί να έχει το λόγο η τοπική κοινωνία, ενώ ενστάσεις εξέφρασε και στο θέμα των κυρώσεων, τονίζοντας ότι δεν ζητά να υπάρξει κατανόηση σε αυτόν που κλέβει το ζύγι, ούτε κανένας θέλει να καλυφθεί το παραεμπόριο, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ευαισθησία αυτοί οι επαγγελματίες που παλεύουν για το μεροκάματο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυθαιρετεί και αιφνιδιάζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην κοινωνία.

«Είναι παρωδία η διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου και προσβάλει τη Βουλή. Είστε πλήρως απομονωμένοι και νομοθετείτε κρυπτόμενοι. Αποσύρετε το νομοσχέδιο ή διαφορετικά τις επίμαχες διατάξεις και κρατήστε μόνο ότι κωδικοποιεί την νομοθεσία για να έρθετε σε ουσιαστική διαβούλευση προς όφελος των καταναλωτών και των παραγωγών για τους οποίους ισχυρίζεστε ότι κόπτεστε», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο κ. Κοδέλας. Προσέθεσε δε ότι ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι πουθενά στην αιτιολογική έκθεση δεν αναφέρεται ότι στόχος τού νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση των παραγωγών.

Στη ανάγκη περισσότερων βελτιώσεων επέμεινε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, τονίζοντας ότι πράγματι εκσυγχρονίζεται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και εναρμονίζεται στις σύγχρονες ανάγκες, ενώ χαρακτήρισε ακατανόητες τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε διατάξεις που βελτιώνουν και ενισχύουν τον κλάδο των παραγωγών και των πωλητών και είναι προς όφελος των καταναλωτών.

«Δεν λύνονται τα προβλήματα με γενικευμένες λογικές. Η ΔΗΜΑΡ επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια, καθώς έχουμε ουσιαστικές διαφορές επί του νομοσχεδίου. Εμάς μας ενδιαφέρει να αλλάξει η λειτουργία των λαϊκών αγορών, όχι όμως με ένα πλαίσιο πρόχειρο και αποσπασματικό», τόνισε ο εισηγητής του κόμματος Θωμάς Ψύρρας, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει επί της αρχής.

«Υπέρ των αιτημάτων των απεργών και κατά του νομοσχεδίου που θα εκτοπίσει τους Έλληνες παραγωγούς και θα επιβάλει τις πολυεθνικές», δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. «Η θέση του ΚΚΕ είναι σαφής. Στηρίζει τους παραγωγούς και τους μικροπωλητές και καταψηφίζει το νομοσχέδιο, που οδηγεί στη διάλυση τους και ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους», κατέληξε.

Κατά του νομοσχεδίου, που διαλύει χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς και μικροεπαγγελματίες, δήλωσε και ο εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών» Πάρις Μουτσινάς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network