Την κατηφόρα πήρε η ελληνική ανταγωνιστικότητα

Την κατηφόρα πήρε η ελληνική ανταγωνιστικότητα

Στην 71η θέση σε σύνολο 134 χωρών, υποχώρησε το 2009 η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Στην 71η θέση σε σύνολο 134 χωρών, υποχώρησε το 2009 η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, από την 67η θέση πέρυσι και την 65η θέση το 2007.



Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική οικονομία είναι σε χειρότερη θέση από την Τυνησία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μποτσουάνα, το Καζακστάν, το Μαυροβούνιο, την Κολομβία, την Αίγυπτο και την Τουρκία.



Η Ελλάδα έχει το 27ο υψηλότερο ΑΕΠ στον κόσμο. Η ανταγωνιστικότητα είναι η χαμηλότερη στην ευρωζώνη και η 25η στην ΕΕ των «27», πίσω από τη Βουλγαρία και η Ρουμανία.



Οι κυριότεροι ανασταλτικοί παράγοντες είναι η «αναποτελεσματική κυβερνητική γραφειοκρατία», οι «περιοριστικοί» κανόνες στις εργασιακές σχέσεις, η διαφθορά, το φορολογικό σύστημα, η «ασταθής» πολιτική, οι περιορισμοί στην πρόσβαση για χρηματοδοτήσεις και οι ανεπαρκείς υποδομές.



Η χαμηλή βαθμολογία της Ελλάδας στους δώδεκα επιμέρους δείκτες που απαρτίζουν τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας αντικατοπτρίζει τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία.



Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των ουραγών στους μακροοικονομικούς δείκτες καταλαμβάνοντας την 103η θέση, στην αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας (116η θέση) και στην εξέλιξη των χρηματοοικονομικών αγορών (83η θέση).



Επίσης, καταλαμβάνει την 70ή θέση όσον αφορά τους θεσμούς, την 47η στις υποδομές, την 41η στη βασική εκπαίδευση και την υγεία, την 43η θέση στην ανώτερη εκπαίδευση, την 75η στην αποτελεσματικότητα της αγοράς αγαθών και την 53η θέση στην τεχνολογική πρόοδο. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα