Το κουαρτέτο έφυγε, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται

Το κουαρτέτο έφυγε, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΧΙΛΤΟΝ// Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.(Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) Eurokinissi

Στα τεχνικά κλιμάκια το «βάρος» της σημερινής διαπραγμάτευσης. Αύριο η νέα συνάντηση για το ασφαλιστικό. Πίσω στις επάλξεις θα είναι το Σάββατο οι δανειστές. Γιατί δεν θέτει προθεσμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ο Ντάισελμπλουμ

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών δεν «σταματούν», ακόμη κι αν το κουαρτέτο «άφησε κάτω τα μολύβια» για μια μέρα, προκειμένου να διαβουλευθεί με τους δικούς του «προϊσταμένους» για τις επόμενες κινήσεις ενόψει της συγγραφής των προσχεδίων της συμφωνίας.

Για σήμερα Παρασκευή το πρόγραμμα παραμένει εξίσου «πλούσιο», αφού περιλαμβάνει συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν πως η συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών για το ασφαλιστικό θα πραγματοποιηθεί κανονικά αύριο Σάββατο, εξέλιξη η οποία «πιστοποιεί» την επιστροφή του κουαρτέτου επί ελληνικού εδάφους εντός των επόμενων ωρών και στον απόηχο της αιφνίδιας αναχώρησής τους.

Η αναχώρηση του κουαρτέτου για τις έδρες τους, το πρωί της Παρασκευής, πυροδότησε σενάρια καταστροφής, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναχώρηση του κουαρτέτου ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο πολλοί ερμηνεύουν το γεγονός ως «μέτρο προστασίας» από την πλευρά των δανειστών, λόγω της υπόθεσης της διαρροής στα Wikileaks.

Η ελληνική πλευρά εμμένει στην πεποίθηση πως οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθούν σύντομα, καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία.

Το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών, ενώ η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί μέχρι το Πάσχα, διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, καθιστώντας, ταυτόχρονα, σαφές πως τα μέτρα της συμφωνίας δεν θα ξεπεράσουν τα 5,4 δισ. ευρώ.

Δεν θέτει προθεσμία ο Ντάισελμπλουμ

Λιγότερο αισιόδοξος, σε σχέση με την ελληνική πλευρά, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του κουαρτέτου από την Αθήνα, ο Ντάισελμπλουμ δηλώνει πως δεν έχει τεθεί προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Δεν υπάρχει προθεσμία για τη συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας με δημοσιογράφους στη Χάγη. Ταυτόχρονα, όμως, εξέφρασε την προσδοκία οι διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν σύντομα, ενώ παραδέχθηκε πως η ελληνική πλευρά καλείται να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα