Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης

Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης
Finnish Finance Minister Alexander Stubb, right, speaks with Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos during a round table meeting of eurogroup finance ministers at the EU Lex building in Brussels on Sunday, July 12, 2015. Greece has another chance Sunday to convince skeptical European creditors that it can be trusted to enact wide-ranging economic reforms which would safeguard its future in the common euro currency. (AP Photo/Virginia Mayo) Eurokinissi

Πιθανή συμφωνία για το δάνειο - γέφυρα έως την Τετάρτη. Τριάντα μέρες θα απαιτηθούν για το πλήρες χρηματοδοτικό πρόγραμμα τριετούς διάρκειας. Όλα τα βήματα

Εξαιρετικά κρίσιμα – και πλούσια σε εξελίξεις – αναμένεται να είναι τα επόμενα 24ωρα, σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις θα κινηθούν σε διπλό επίπεδο, στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη στη δραματική Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Το δάνειο – γέφυρα

Σε πρώτη φάση, Αθήνα και δανειστές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για το δάνειο – γέφυρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών της αναγκών, ήτοι έως τα τέλη Αυγούστου.

Το δάνειο – γέφυρα αν και αποτελεί μέρος του πλήρους χρηματοδοτικού προγράμματος τριετούς διάρκειας που θα λάβει η Ελλάδα αποτελεί ένα θέμα εξαιρετικά περίπλοκο, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε μια συμφωνία για το βραχυπρόθεσμο δάνειο έως και την Τετάρτη, προαναγγέλλοντας όμως ότι το θέμα θα τεθεί διεξοδικά στο μικροσκόπιο του Euro Working Group, προκειμένου να αναζητηθούν – και να επιλυθούν ει δυνατόν – τεχνικές και άλλες επιμέρους δυσκολίες.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup της περασμένης Κυριακής (το οποίο ετέθη στο μικροσκόπιο της Συνόδου Κορυφής) η Ελλάδα χρειάζεται δάνειο – γέφυρα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, ύψους 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Αμέσως μόλις προκύψει λευκός καπνός από τις συνεδριάσεις του Euro Working Group, θα υπάρξουν και τηλεδιασκέψεις του Eurogroup (μια δεν θα είναι αρκετή), προκειμένου εντός των επόμενων ωρών να κλείσει η υπόθεση του βραχυπρόθεσμου δανείου.

Το πλήρες χρηματοδοτικό πρόγραμμα τριετούς διάρκειας

Κοντά στον ένα μήνα – τέσσερις εβδομάδες όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ – θα απαιτηθούν για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πλήρες χρηματοδοτικό πρόγραμμα, τριετούς διάρκειας και ύψους 82-86 δισ. ευρώ, μέσω του ESM.

Θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του νέου προγράμματος, εξήγησε χθες αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup o πρόεδρός του, καθιστώντας ωστόσο σαφές πως μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί στη βουλή τα πρώτα προαπαιτούμενα.

Πρέπει μέχρι την Τετάρτη να ψηφιστούν στην ελληνική βουλή τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, διαβεβαίωσε ο Ντάισελμπλουμ, για να αποκαλύψει πως αυτό συμβεί, τότε είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Εurogroup το πρωί της Πέμπτης ή της Παρασκευής, με στόχο την αποτίμηση της κατάστασης και τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων. 

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον Ντάισελμπλουμ – κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας του χθεσινού Eurogroup – ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, κατέστησε σαφές πως το σύνολο του δανείου των 82-86 δισ. ευρώ δεν θα χορηγηθεί μέσω του ESM.

“Αναμένουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ αμέσως μόλις η Ελλάδα εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της”, τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα