Τόκοι στο Δημόσιο για μη εξόφληση χρεών και διαγραφή σε 10 χρόνια οφειλών προς το Δημόσιο

ΑΙΤΗΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΑΙΤΗΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Μετά την παρέλευση πόσων ημερών θα επιβάλλονται "ποινές" στο Δημόσιο, που δεν εξοφλεί χρέη προς ιδιώτες. Τι ισχύει για τις οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο που κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης

Με τόκο θα επιβαρύνεται το ελληνικό Δημόσιο αλά και επιχειρήσεις που καθυστερούν τις πληρωμές τους σε προμηθευτές τους άνω των 30 ημερών.

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, μετά την παρέλευση των τριάντα ημερών θα επιβάλλονται αυτόματα τόκοι υπερημερίας και πρόστιμα στο Δημόσιο ή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν εξοφλούν τις οφειλές τους προς άλλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σε άλλη ρύθμιση, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ανεπίδεκτες είσπραξης ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο, θα διαγράφονται μετά από 10 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα αυτό, δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα για τον φορολογούμενο που να τις καθιστά εισπράξιμες.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπολογίζονται σε 57 δισ. ευρώ.

Ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται οι οφειλές, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης - για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ και δεν είναι δυνατή η υποβολή της και έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από την αρμόδια φορολογική Αρχή, που πιστοποιεί ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξή τους.

Σημειώνεται, ότι οφειλές που έχουν γεννηθεί πριν το 1993 και είναι χαμηλότερες των 200 ευρώ διαγράφονται, προκειμένου να εκκαθαριστεί το χαρτοφυλάκιο.

Διαβάστε ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πολυνομοσχέδιο: Μεγάλες ανατροπές για μια σειρά επαγγέλματα και κλάδους

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τέλος ακινήτων, ληξιπρόθεσμα και απολύσεις στο δημόσιο

SHARE:

24Media Network