“Έσπασαν τα κοντέρ” Ισπανία και Τουρκία στον τουρισμό το 2023 – Τα μηνύματα για φέτος

Διαβάζεται σε 5'
Τουρίστες σε αεροδρόμιο της Βαρκελώνης
Τουρίστες σε αεροδρόμιο της Βαρκελώνης ISTOCK

Βιωσιμότητα είναι η λέξη που σφραγίζει πλέον τη στρατηγική των δύο χωρών που αποτελούν τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της χώρας μας στον τουρισμό, μετά από μια εξαιρετική χρονιά επιδόσεων.

Ζαλίζουν τα νούμερα που συνοδεύουν τις επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας στις δύο βασικές ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας – της Ισπανίας και της Τουρκίας – που κατέγραψαν αμφότερες ιστορικά ρεκόρ το 2023. 

Ιστορικό υψηλό για την Ισπανία σε αριθμό επισκεπτών που έφτασαν τα 84 εκατομμύρια και έσοδα ρεκόρ για τη χώρα στα 108 δισ. ευρώ. Ρεκόρ και για την Τουρκία που υποδέχθηκε 56,7 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες και τα έσοδα της από τον τουρισμό ανήλθαν πέρυσι σε 54,3 δισ. δολάρια. Και οι δύο χώρες εστιάζουν πλέον τη στρατηγική τους στη βιωσιμότητα και την ποιότητα. Είναι ενδεικτικό ότι η Ισπανία διέθεσε πέρυσι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον τουριστικό κλάδο πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, και 3,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για το βιώσιμο και ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου. Την ίδια ώρα Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που υπέγραψε το πρωτόκολλο βιωσιμότητας με το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού».

Ολική επαναφορά για την Ισπανία

«Μια νέας εποχή ξεκινά για τον Ισπανικό τουρισμό, με βάση την ποιότητα, την ψηφιοποίηση και τη βιωσιμότητα», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης FITUR της Μαδρίτης. Ο ίδιος, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν στη βιομηχανία της χώρας, τονίζοντας ότι η Ισπανία θα κλείσει το 2023 με ιστορικό υψηλό σε αριθμό επισκεπτών και συγκεκριμένα 84 εκατομμύρια τουρίστες, καθώς και έσοδα ρεκόρ 108 δισεκατομμυρίων ευρώ και αύξηση των τουριστικών δαπανών άνω του 17% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία και σχεδόν 24% σε σύγκριση με το 2022. Ο Sánchez εξήγησε ότι ο τουριστικός τομέας στην Ισπανία «διατηρεί την παγκόσμια ηγετική του θέση και έχει ξεπεράσει μια άνευ προηγουμένου κρίση σε χρόνο ρεκόρ», όπως ήταν η πανδημία της Covid, σπάζοντας «όλα τα ρεκόρ» το 2023. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το 2023 έκλεισε με αριθμό ρεκόρ στις θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα, με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ το τρίτο τρίμηνο του ’23, το ποσοστό προσωρινής απασχόλησης ήταν 21%, πέντε μονάδες χαμηλότερο από ένα χρόνο πριν.

Μιλώντας για την ηγέτιδα θέση της Ισπανίας στον παγκόσμιο τουρισμό, ο Sánchez είπε ότι αυτό οφείλεται στην παροχή της καλύτερης εμπειρίας στους επισκέπτες, την ποιότητα των υπηρεσιών, την καλή διαχείριση των τουριστικών επιχειρήσεων, τον επαγγελματισμό των εργαζομένων και τις ποιοτικές υποδομές. Τόνισε επίσης τη σημασία του δικτύου δημόσιων υπηρεσιών που προσφέρουν «ασφάλεια, ηρεμία και εμπιστοσύνη στους επισκέπτες», καθώς και το «εξαιρετικό σύστημα δημόσιας υγείας», το κλίμα και «τη συνύπαρξη, την κοινωνική ειρήνη και την πολυμορφία της Ισπανίας, ως πηγή έλξης και ευημερίας για τη χώρα μας».

Ποιότητα, ψηφιοποίηση και βιωσιμότητα

Όσον αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο Sánchez τόνισε ότι «πολλά πράγματα έχουν γίνει καλά», με ενέργειες που στοχεύουν στον μετασχηματισμό του τουριστικού μοντέλου, δίνοντας προτεραιότητα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Για το σκοπό αυτό, το ποσό που αφιερώθηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023 για τον τουρισμό ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 350% σε σύγκριση με το 2018. Αυτό προστίθεται στα 3,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι αφιερωμένα στον βιώσιμο και ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου, εκ των οποίων τα 2,64 δισεκατομμύρια ευρώ θα διαχειρίζονται οι αυτόνομες κοινότητες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, ανακοίνωσε επίσης την έναρξη του έργου επέκτασης του αεροδρομίου της Μαδρίτης Adolfo Suárez Madrid-Barajas, μια επένδυση 2,4 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη επένδυση σε υποδομές αεροδρομίων στην Ισπανία την τελευταία δεκαετία. Η χωρητικότητα του αεροδρομίου θα φτάσει τους 90 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2031, δηλαδή 28% περισσότερους από τη σημερινή του χωρητικότητα. «Θα είναι το αεροδρόμιο με τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης στην Ευρώπη», τόνισε ο Sánchez.

Ρεκόρ για την Τουρκία σε επισκέπτες και έσοδα

Η Τουρκία συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία στον κλάδο του τουρισμού και το 2023 καθώς υποδέχτηκε 56,7 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες, παρουσιάζοντας αύξηση 10% σε ετήσια βάση. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 54,3 δισ. δολάρια και η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση ανήλθε στα 99 δολάρια. Ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών και τα έσοδα από τον τουρισμό αποτελούν νούμερα-ρεκόρ για τη χώρα.

Η χώρα, το 2023, σημείωσε αλλεπάλληλα ρεκόρ. Για το 2024 στόχος είναι η προσέλκυση 60 εκατομμυρίων τουριστών και η άντληση εσόδων 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουριστικό τομέα. Δίνοντας προτεραιότητα στην ποικιλομορφία των αγορών, στο πλαίσιο των στρατηγικών της για τον τουρισμό, θα επικεντρωθεί σε νέες αγορές-στόχους, ενώ θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στις υφιστάμενες αγορές.

Η πρώτη χώρα που υπέγραψε το πρωτόκολλο βιωσιμότητας

Η Τουρκία εφαρμόζει Πρόγραμμα Βιώσιμου Τουρισμού, προϊόν της υπογεγραμμένης με το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού» (GSTC) συμφωνίας συνεργασίας, επιβραβεύοντας τους επαγγελματίες του βιώσιμου τουρισμού και δημιουργώντας παράλληλα ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για τους επισκέπτες. Με αυτό το πρόγραμμα, η Τουρκία εξασφαλίζει στον επισκέπτη  ποικιλία εμπειριών με έμφαση στη βιωσιμότητα, όπως φιλικά προς το περιβάλλον καταλύματα καθώς και υπηρεσίες ποδηλασίας και πεζοπορίας, όλες εκ των οποίων στοχεύουν στην καλλιέργεια μιας βαθύτερης σύνδεσης μεταξύ της κληρονομιάς της χώρας και των ανθρώπων που την υποστηρίζουν.

Διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς

Η γειτονική Τουρκία, δεσμευόμενη να διατηρήσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της πολιτισμικής κληρονομιάς της, υλοποιεί πολυάριθμα έργα αρχαιολογικής ανασκαφής και αποκατάστασης. Το 2023 αύξησε τον αριθμό των αρχαιολογικών έργων στη χώρα σε 720 ενώ αναμένεται να φτάσουν τα 750 το 2024. Επιπλέον, η χώρα φωτίζει τους δημοφιλείς αρχαιολογικούς της χώρους για νυχτερινές επισκέψεις, όπως η Έφεσος στη Σμύρνη, η Ιεράπολη στο Ντενιζλί, τα Πάταρα και η Σίδη στην Αττάλεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα