Τα ελληνικά ξενοδοχεία ξόδεψαν 200 εκατ. ευρώ σε δράσεις βιωσιμότητας

Διαβάζεται σε 5'
Τα ελληνικά ξενοδοχεία ξόδεψαν 200 εκατ. ευρώ σε δράσεις βιωσιμότητας
Σαντορίνη (φωτογραφία αρχείου) iStock

Στο συνέδριο του ΞΕΕ στη Ρόδο αναλύθηκε ο ρόλος της φιλοξενία ως πυλώνας βιωσιμότητας.

Με κεντρικό σύνθημα “Χαράσσοντας τον Δρόμο για ένα Βιώσιμο Αύριο“, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 2ο συνέδριό του στο πλαίσιο της στρατηγικής πρωτοβουλίας “Φιλοξενία με Αξία για Όλους”, επιβεβαιώνοντας ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος μπορεί -και οφείλει- να είναι πρωταγωνιστής στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Μαΐου στη Ρόδο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 ετών από την ίδρυση του ΞΕΕ. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Η φιλοξενία δεν είναι απλώς ένας κλάδος της οικονομίας, αλλά ένας δυναμικός παράγοντας κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής αλλαγής.

Η φιλοξενία στην πρώτη γραμμή της κλιματικής μάχης

Το κρίσιμο στοίχημα της βιωσιμότητας και η απάντηση στην κλιματική κρίση τέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών, με την υφυπουργό Τουρισμού κ. Άννα Καραμανλή και τον Πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε. και περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο να υπογραμμίζουν τον καθοριστικό ρόλο του τουρισμού και ειδικότερα της φιλοξενίας στη διαμόρφωση ανθεκτικών, πράσινων τοπικών οικονομιών. Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, κάλεσε σε εκπόνηση μιας ενιαίας, συνεκτικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Αποτύπωση της προόδου: Η έρευνα του ΙΤΕΠ για τα ESG

Καταλύτης της επιστημονικής τεκμηρίωσης υπήρξε η παρουσίαση της μελέτης “ESG – Βιωσιμότητα του Ξενοδοχειακού Κλάδου”, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του ΞΕΕ και παρουσιάστηκε από τον κ. Γεώργιο Πετράκο καθηγητή Ποσοτικών Μεθόδων & Η/Υ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου. Η έρευνα αποτυπώνει την παρούσα εικόνα και τις τάσεις στον ξενοδοχειακό τομέα όσον αφορά τρεις βασικούς πυλώνες. Την περιβαλλοντική προστασία, την κοινωνική υπευθυνότητα και τη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα βασικά της συμπεράσματα, οι συνολικές επενδύσεις των ελληνικών ξενοδοχείων ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 19%, δηλαδή περίπου 200 εκατ. ευρώ, κατευθύνθηκε σε δράσεις βιωσιμότητας. Οι ξενοδόχοι επενδύουν σε νέες τεχνολογίες ενεργειακής αναβάθμισης, όπως αντλίες θερμότητας, συστήματα διαχείρισης ενέργειας (BMS), ενεργειακά τζάμια, καθώς και υποδομές όπως σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, μια πρακτική που λειτουργεί και ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα καταλύματα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι καταγράφεται υψηλό επίπεδο πρόθεσης, στόχευσης και ευαισθητοποίησης για ζητήματα βιωσιμότητας, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Ωστόσο, η τεχνολογική πρόοδος παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Τα μεγάλα και υψηλής κατηγορίας ξενοδοχεία έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, υιοθετώντας τεχνολογίες και συστήματα που επιτρέπουν τη μέτρηση, την παρακολούθηση και την επίτευξη των στόχων τους για τη βιωσιμότητα. Αντίθετα, τα μικρότερα και χαμηλότερης κατηγορίας καταλύματα στρέφονται κυρίως σε λύσεις άμεσης απόδοσης, οικονομικά αποδοτικές και εύκολα υλοποιήσιμες, ενώ πιο σύνθετα τεχνικά έργα εφαρμόζονται περιορισμένα. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η διαχείριση του νερού αναδεικνύεται ως μια από τις πλέον κρίσιμες προκλήσεις, ιδίως στα νησιά όπου η ανησυχία για την επάρκεια είναι έντονη. Τα ξενοδοχεία καταγράφουν υψηλά ποσοστά χρήσης πρακτικών εξοικονόμησης νερού, όπως μειωτήρες ροής, επαναχρησιμοποίηση πετσετών, καζανάκια μειωμένης κατανάλωσης, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό έχει στραφεί στη δημιουργία δικτύων συλλογής βρόχινου νερού και επεξεργασίας γκρίζων νερών. Παρά ταύτα, η μέση χρήση συστημάτων παρακολούθησης κατανάλωσης νερού ανέρχεται μόλις στο 32%, ενώ μόνο το 60% έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους μείωσης κατανάλωσης.

Η νέα έρευνα ESG για το 2025 αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο την επικαιροποίηση των στοιχείων και την παρακολούθηση της εξέλιξης των σχετικών δεικτών στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Καινοτομία στην πράξη: Το νέο Σύστημα Περιβαλλοντικής Κατάταξης

Το συνέδριο αποτέλεσε επίσης βήμα παρουσίασης του νέου συστήματος περιβαλλοντικής κατάταξης ξενοδοχείων, μια διεθνώς πρωτοποριακή πρωτοβουλία του ΞΕΕ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και με θεσμοθέτηση από το Υπουργείο Τουρισμού. Το σύστημα αυτό δίνει στα ξενοδοχεία τη δυνατότητα να αξιολογούνται και να κατατάσσονται με βάση την περιβαλλοντική τους επίδοση, εισάγοντας ένα πρακτικό και αξιόπιστο εργαλείο στη μάχη για τη βιωσιμότητα.

Συνεργασία – Χρηματοδότηση – Όραμα

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός επανέλαβε ότι η μετάβαση στη βιώσιμη φιλοξενία δεν είναι απλώς επιθυμητή, αλλά αναγκαία: “Το στοίχημα της βιωσιμότητας απαιτεί ευθύνη στην πράξη. Η Φιλοξενία είναι μπροστά, χαράζοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο αύριο. Με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, στρατηγική συνεργασία και ισχυρό όραμα, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να διασφαλίσουμε μια Φιλοξενία με Αξία για Όλους”.

Στο ίδιο πνεύμα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος σημείωσε: “Ο κλάδος της φιλοξενίας είναι οι πνεύμονες με τους οποίους αναπνέουμε. Η βιωσιμότητα δεν είναι ευχή ή σχέδιο, είναι δράση. Και στο νότιο Αιγαίο έχουμε ήδη ξεκινήσει, στη Χάλκη, την Αστυπάλαια, την Τήλο, τη Ρόδο. Με το ΞΕΕ είμαστε συνοδοιπόροι σε μια πορεία ευθύνης για το αύριο”.

Ένα συνέδριο με αντίκτυπο

Οι θεματικές συζητήσεις, που συντόνισε η δημοσιογράφος Κορίνα Γεωργίου, ανέδειξαν καλές πρακτικές, καινοτόμες λύσεις και εμπειρίες από τον ξενοδοχειακό χώρο, ενισχύοντας τη συζήτηση για την κλιματική ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα