Ξενοδοχεία Αθήνας: Κούρσα ανόδου για πληρότητες, τιμές και έσοδα

Διαβάζεται σε 5'
Ξενοδοχεία Αθήνας: Κούρσα ανόδου για πληρότητες, τιμές και έσοδα
Φωτογραφία αρχείου iStock

Η πορεία των ξενοδοχείων στην Αθήνα παρουσιάστηκαν κατά τη γεν. συνέλευση της ΈΞΑΑΑ, όπου συζητήθηκε η ανάγκη για ενιαία προβολή του προορισμού αλλά και η βαθμολογία που δίνουν στην πόλη οι επισκέπτες της.

Την πρόταση να προβάλλεται η Αθήνα, η Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού ως ένας ενιαίος προορισμός με την ονομασία «Η Αθήνα και τα νησιά της» κατέθεσε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών κα Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς κατά την 53η ετήσια γενική συνέλευση της ΕΞΑΑΑ. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από την υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, δηλώνοντας ότι θα διερευνηθεί ο τρόπος που στο εξής η Αθήνα και τα νησιά της θα προβάλλονται ως ενιαίος προορισμός στις διεθνείς αγορές.

Στο χαιρετισμό της στη συνέλευση η κα Κεφαλογιάννη, υπογράμμισε ότι η καθιέρωση της Αθήνας και της Αττικής ως προορισμών παγκόσμιας απήχησης, είναι ένα άριστο παράδειγμα της συνεργασίας της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων τουρισμού.

Η εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε ήταν αποτέλεσμα της αξιοποίησης των εφοδίων που προσέφερε το υπουργείο τουρισμού πριν από δέκα χρόνια και τα οποία προετοίμασαν το έδαφος για δυναμική επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας, που είχε πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Αναφέρθηκε επίσης στην επενδυτική άνθιση του κλάδου στην Αττική που αποτελεί πλέον, όπως είπε, επιλογή ορισμένων από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους παγκοσμίως.

Η υπουργός Τουρισμού έκανε ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το πλαίσιο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης και προανήγγειλε νέες ρυθμίσεις που θα αφορούν στο επίπεδο θέσπισης ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών.

Μεγάλη αύξηση στην πληρότητα, τις τιμές των δωματίων και τα έσοδα

Στη συνέλευση παρουσιάστηκαν τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης των ξενοδοχείων της Αθήνας το 2023 καθώς και μια σειρά από συμπεράσματα που προκύπτουν τόσο για την δυναμικότητα της Αττικής σε μονάδες και κλίνες, όσο και για την συνολική πορεία του προορισμού μεσοπρόθεσμα – σε όλη του την επικράτεια.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η πληρότητα θα Αθηναϊκά ξενοδοχεία ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την τάση του 2019. Τον Νοέμβριο η πληρότητα αυξήθηκε κατά 11,5% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η Μέση Τιμή Δωματίου (ADR), αυξήθηκε σημαντικά κατά 13,4%, και το Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPAR), αυξήθηκε 26,4% με βάση τα στοιχεία μέχρι και τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το 2022. Σε ό,τι αφορά τις ανταγωνίστριες πόλεις στη Μεσόγειο, η Αθήνα έχει καλή θέση σε πληρότητα σε σύγκριση με τις πόλεις του ανταγωνισμού και είναι κοντά από πλευράς ADR στην Κωνσταντινούπολη και στη Μαδρίτη, αλλά πολύ φθηνότερη από τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη.

Σε σύγκριση με το 2019, όλες αυτές οι πόλεις είχαν χαμηλότερα επίπεδα πληρότητας το 2023, αλλά σημαντικά υψηλότερες τιμές δωματίων. Η Κωνσταντινούπολη σημείωσε μείωση πληρότητας συγκρίνοντας το 2023 με το 2022, αλλά με αύξηση 9% στο έσοδο ανά δωμάτιο. Η Ρώμη ξεπέρασε όλες τις ανταγωνιστικές πόλεις της Μεσογείου με αύξηση 22% στο ADR το 2023 έναντι του 2022 και 61% το 2023 έναντι του 2019. Αυτό οφείλεται κυρίως στα διεθνή ‘luxury brands’.

Η Βαρκελώνη σημείωσε πιο μέτρια αύξηση πληρότητας και ADR και το ίδιο ισχύει και για τη Μαδρίτη.

Πόσα ξενοδοχεία έχει η Αθήνα

Στην έρευνα παρουσιάστηκε το ξενοδοχειακό δυναμικό της Αττικής, όπου παρατηρείται συνεχής αύξησης ξενοδοχείων φτάνοντας τις 697 μονάδες και 34.686 δωμάτια βάσει των στοιχείων Οκτωβρίου 2023 του ΙΤΕΠ. Η αύξηση αφορά κυρίως στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Όσον αφορά στα δωμάτια 1 και 3 αστέρων, αυτά παραμένουν σταθερά ενώ τα 2 αστέρων μειώνονται. Οι περισσότερες νέες ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, όπου υπάρχουν 294 ξενοδοχεία που προσφέρουν 18.254 δωμάτια, ενώ υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνα αλλά και εκτός κέντρου.

Οι ξενοδόχοι της Αθήνας επενδύουν και αναβαθμίζουν τις μονάδες τους, με νέα concepts, τοπικές και εθνικές αλυσίδες να επεκτείνονται και επίσης διεθνείς επενδυτές να μπαίνουν στην αγορά, συχνά σε συνδυασμό με διεθνή ξενοδοχειακά brands. Tο 82% των δωματίων ξενοδοχείων 5 αστέρων της Αττικής είναι μέρος μιας τοπικής, εθνικής και / ή διεθνούς αλυσίδας.

Τα 4 αστέρων έχουν μερίδιο 40%. Στην Αττική επί του παρόντος υπάρχου 18 διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες με 34 brands, χωρίς τις μονάδες που είναι σε εξέλιξη.
Η βραχυχρόνια μίσθωση, αυτή από μια ανύπαρκτη αγορά το 2009/2010, έχει εξελιχθεί αυξητικά μέσα σε 13 χρόνια σε περισσότερες από 14.000 ενεργές μονάδες μόνο στο κέντρο, (σε σύγκριση με τα 18.000 δωμάτια ξενοδοχείων στο κέντρο).

Πως βαθμολόγησαν οι επισκέπτες την Αθήνα

Τα στοιχεία της έρευνα της ΕΞΑΑΑ δείχνουν ότι οι επισκέπτες είναι πολύ ικανοποιημένοι από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις με βαθμό 8,8. Η σχέση ποιότητας / τιμής είναι 8,4 στα 10. Την ασφάλεια στην πόλη οι επισκέπτες την βαθμολόγησαν με 7,4 στα 10, την προσβασιμότητα αρκετά χαμηλά με 6,6 στα 10, τη δημόσια καθαριότητα με 6,4 στα 10, ενώ οι πλατείες και τα πεζοδρόμια βαθμολογήθηκαν με 6,9 στα 10.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα